‘Het kapitalisme gaat aan zijn eigen vraatzucht ten onder’

Een opmerkelijk bericht in “The Guardian” vandaag: de gouverneur van de “Bank of England”, Mark Carney, stelt dat het gebrek en zelfs het ontbreken van elke vorm van ethiek het kapitalistische systeem tot de ondergang veroordeelt. Geloof in de vrije markt is prima volgens deze bankenmeneer, maar het moet niet ontaarden in een religie. Goed nieuws, zij het dat Carney een denkfout maakt: het kapitalisme kent ethiek noch moraal. Verder bevestigt hij wat Karl Marx al ruim 170 jaar geleden voorspelde en dat samen te vatten valt als ‘het kapitaal gaat aan zijn eigen vraatzucht ten onder.’

De meneer van de Bank of England geeft wel toe dat religies ‘man made’ zijn en dat is mooi, want je zou ze de kost niet willen geven die oprecht van mening zijn dat het anders is. Overigens bepleit Carney, hoe kan het ook anders, alleen maar wat meer kruimels voor de have nots ten einde hen koest te houden. Dat is niet nieuw en hebben we vaker in de geschiedenis gezien: het sociale woningbouwprogramma in Nederland (dat nu vrijwel niet meer bestaat, ten onder als het is gegaan aan het piramidespel van datzelfde kapitalisme en door de doodsteek toegebracht door de neo-liberalen onder Kok, Balkenende en Rutte) bijvoorbeeld was een direct gevolg van het feit dat de heersende klasse zich het apelazerus schrok van de Russische Oktoberrevolutie van 1917.

Opvallende gast in het gezelschap waar Carney zijn opmerkingen maakte: Bill Clinton, de man die na Reagan in de jaren ’80 als geen ander vrijwel elke restrictie en rem die er nog bestond teneinde het casino-kapitalisme een beetje in toom te houden aan de kant schoof.

Waar ik het ook zeker mee eens ben als het om Marx gaat: mensen kunnen beter in opstand komen in plaats van elke zoveel jaar meedoen aan een door de machthebbers op touw gezet toneelstukje om te kiezen of je door de ene schoft belazerd en uitgebuit wil worden of door de andere gluiperd.

8 gedachten over “‘Het kapitalisme gaat aan zijn eigen vraatzucht ten onder’”

 1. Oei, oei, oei !
  Een oproep tot geweld/illegale activiteiten. Dat kan je 4 maanden cel opleveren.
  Je mag wel in een tweet oproepen om een atoombom te gooien en je mag de politie oproepen om helemaal los te gaan op andere mensen, maar je moet natuurlijk niet te ver gaan.

  Te ver ga je, als je niet alleen oproept om zelf iets te gaan doen, maar er ook nog goede redenen bij aanvoert.

 2. @1, Nou, dat wachten we dan maar af hè. Nog twee erbij en Joke Kaviaar en ik kunnen samen met onze twee lotgenoten gaan klaverjassen 🙂

 3. Het zijn typisch weer de aloude spijtbetuigingen om de meute koest te houden. De bankiers moeten zich socialer opstellen volgens Carney. Dat doen bankiers sowieso niet. Bankiers zijn geen moeder Theresa’s. Maar het punt is natuurlijk dat de politieke macht moet veranderen, niet de sociale instelling van de bankiers.

 4. Het grootste probleem is dat men in de bankenwereld langzamerhand in de rooftocht naar lucratievere winsten alle regelingen een-voor-een afgeschaft heeft.
  Dit is het ethische probleem van de banken wereld – geen beperkingen, geen grenzen in het graaien en zelf regels opstellen om de winsten nog aan te dikken.

  De politici leveren onder de loop van de bankenschot het belastinggeld van de burgers aan en de banken gaan vrolijk verder met de deregulatie.

  Nu is het oerwoud. De haaien halen enorme winsten, de burgers moeten bezuinigen.
  We hebben het gevolg van deze bankenfeest aan de vote van de kiezers afgelopen week gezien.

 5. “mensen kunnen beter in opstand komen in plaats van elke zoveel jaar meedoen aan een door de machthebbers op touw gezet toneelstukje om te kiezen of je door de ene schoft belazerd en uitgebuit wil worden of door de andere gluiperd.”

  Als we op zijn “Rotterdams” klaverjassen, bied ik me aan als vierde “man”

 6. Ethiek van een bankier is.

  Een aflaat samen tekenen en gewoon doorgaan tot de bom barst. Maar dan wel zorgen dat je als het barst veilig ergens zit waar de wereld volkomen aan ze voorbij gaat.

  Net als de VVD een papiertje tekent voor integriteit. Hiermee geven ze gewoon toe dat ze corrupt en fout zijn tot op het bot. Als je dat nodig hebt om je geweten te sussen. Maar Nederland slaapt. Ze staan erbij en kijken ernaar.

  De J.S.F. ook zoiets. Men leest en ziet dat ander landen afhaken met de aankoop. Deskundige meten en weten dat het ding niet voldoet en een volkomen miskoop. Een criminele aankoop terwijl er steeds meer mensen in de WWB geraken. Ze staan erbij en kijken ernaar.

  HRA voor mensen die het helemaal niet nodig hebben. Idem dito.
  Zorg idem dito
  Milieu idem dito
  Onderwijs idem dito
  Opkomst extreem rechts. (althans de ratten kruipen uit hun holen meer dan ooit). idem dito.

  We staan erbij en kijken ernaar. En vervolgens gewoon weer rechts stemmen.

  Afgrond ———> rechtsaf. De stelling van Leon hoort nu officieel in het geschiedenis / maatschappijleer boekje.

  Rechts is en blijft de dode tak. Ezels zijn slimmer die stoten zich niet 3 x aan dezelfde steen.

  VOC. NSB. PVV. 3 stenen.

 7. @ TvD, ik zie het niet als spijtbetuigingen, maar als een poging tot lijfsbehoud. Als je via Guardian even doorklikt naar de organisators van de conferentie ‘Inclusive capitalism’ kom je eeuwenoude uitbuiters als de Lady Rothweiler en Prins Karel tegen en een hele meute CEO’s. Rothweiler is nog het duidelijkst: ‘The dysfunction that characterises modern capitalism, if left unchanged, could spell its own demise. It is up to companies to bring about an inclusive capitalism that maintains the public support that sustains it’. Het gaat om slechts twee dingen: behoud van het kapitalisme en angst dat de massa het niet langer pikt. Het woord ‘inclusive’ staat hier voor ‘angst voor een opstand’.

  re.: http://www.inclusivecapitalism.org/capitalist-threat-capitalism/

  Goeie link Ralph! Pas nog Laurent met Le Figaro en nu jij met de Guardian, petje af voor een kwaliteitsblog als Krapuul.

Reacties zijn gesloten.