ISIS het is geen rocket science

De situatie in Irak is al een tijdje niet om over naar huis te schrijven. Dat is niet sinds ISIS maar al sinds mensenheugenis. Uiteraard was Saddam Hoessein een lul maar de actie van “God bless Amurca” Bush om op zoek te gaan naar Weapons of Mass Destruction met meer dan honderdduizend doden als gevolg was daarentegen weer tamelijk kut.

Ook de aftermath van die actie was nogal duf. De Soennieten die onder Saddam Hoessein de baas mochten spelen, werden ineens volstrekt irrelevant verklaard.

Wanneer je bevolkingsgroepen in een explosieve situatie wil kunnen beteugelen, dan zal je alle bevolkingsgroepen een vinger in de pap moeten geven. Je kan ook uiteraard de ene bevolkingsgroep laten overheersen over de andere maar dat kweekt onvrede en dat krijg je later als een boemerang terug. En dat is wat nu gebeurt.

Uiteraard zijn de activiteiten van ISIS niet echt het toppunt van class maar ik durf te wedden dat ze vaak best wel een punt hebben, wanneer ze weer eens iemand door zijn kop schieten en dergelijke. Ik bedoel een Irakees die nu “hoofd anti-terrorisme” ergens is, in zo’n nazi-uniformpje, je maakt mij niet wijs dat die geen bloed aan zijn handen heeft. Ja en wie kaatst, u raadt het al: etc. Kop afsnijden is dan weer minder, tamelijk smakeloos als je het mij vraagt, en ik ben sowieso tegen de doodstraf.

Maar goed, hun documentaire over hun eigen nazi-gedrag is inderdaad best wel goor. Maar moeten ze dus allemaal dood? Zeker niet.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik er de ballen verstand van heb, maar met common sense kun je een heel eind komen. Zo is deze strijd niet een strijd tegen het westen, en ook niet de strijd van de New World Order om ons tot slaaf te maken, ik verzin dit niet dit kun je lezen op het internet. Nee het is een strijd van mensen die zich onderdrukt voelen (en, sorry dat ik het zeg, daar hebben ze meestal gewoon een punt), en die nu een kalifaat willen, terwijl ze hun tegenstanders uitroeien, en dat lukt uitstekend in het machtsvacuüm dat WIJ, ja wij dus, hebben veroorzaakt.

Hoe lossen we dit op? Nou dat is niet erg ingewikkeld. De USA en Iran moeten samen ten strijde trekken. USA met de vliegkampschepen, de straaljagers en de drones. En Iran met special forces en/of luchtlandingstroepen. Samen moeten ze ISIS in de verdediging dringen tot ze geen kant op kunnen. Vervolgens moeten ze de ergste misdadigers oppakken en berechten. Voor de rest van het strijdvolk moeten ze een oogje dichtknijpen zodat deze weer kunnen blenden in hun oude leventje. Iran en de USA samen voor de wereldvrede, is dat niet mooi?

Vervolgens doe je wat Obama zegt en dat is de soennieten in Irak ook wat gunnen.

57 gedachten over “ISIS het is geen rocket science”

 1. Boris Johnson, de burgemeester van London heeft het ook gisteren goed samengevat: ” Tony Blair (met zijn frappante ontkenning dat hij en Balkenende niets met de huidige situatie in Irak te maken hebben) is met zijn recente uitsparen in een fase beland waar hij zeker psychiatrische hulp nodig heeft”

  Aldus de burgemeester van London.

 2. je common sense werkt goed – ik hoorde vandaag hetzelfde verhaal van een Irakese Koerd (kon ik mijn Arabisch weer eens oefenen). De Soenniten worden enorm onderdrukt en uiteraard komen ze dan in opstand… Hij zei: waar onderdrukt wordt, vallen klappen. En zo is het.

 3. “De Soennieten worden enorm onderdrukt ” Net zoiets als de NSBrs die na WO2 zo enorm onderdrukt werden ??

  De Soennieten speelde trouwens niet de baas , net zomin als de Alawieten dat onder Assad in Syrië doen . Baathisme is een Seculiere Pan Arabische politieke beweging waarbij geloof niet meespeelt , zo is Saddams rechterhand Tariq Aziz een Christen .. en is de Syrische legerleiding nog steeds in de meerdeheid Soennitisch

  Voor Koerden en Shia was onder Saddam weinig plaats omdat ze verschillende malen tegen zijn regime in opstand kwamen …

  Het is de vieze vinger van Saudie Arabië die er een strijd tussen de sectes van maakte …

  De

 4. En aanstaande vrijdag mogen de supporters van ISIS in Den Haag voor het Iraakse pand demonstreren van de heer van Aartsen. Leuk land he ?

  Ik krijg ineens zin om een SS uniform aan te doen en op het binnenhof te gaan demonstreren voor Groot-Duitsland. Maar dat zal wel niet mogen van mijnheer van Aarsten.

 5. JJB

  Je kan vast bij Wilders gaan solliciteren. Met je verboden en je Max Pam in de Volkskrant.
  Moeten “we” daar maar snel ingrijpen? Het leger “hier” uitbreiden want voor je het weet staan ze in je achtertuin?

  Jawel hoor, ik vind het ook afschuwelijk, maar het op een afstand mee gaan janken met de Islamhaters vind ik getuigen van het soort dapperheid die een held op sokken ook heeft.

 6. JJB, vreselijk stuk van Pam. Wilders zal er zijn vingers bij aflikken.
  En inderdaad, die salafi’s mogen demonstreren, zolang ze niet oproepen tot geweld en haat en zich gedragen. Die demo kunnen ze dus eigenlijk gelijk schrappen, maar dat is niet het punt.

 7. Ik las vandaag in de krant dat Al-Duri achter de huidige veroveringen van ISIS staat. Dit laat mij vermoeden, dat het hier inderdaad een wraak- en machtsstrijd met slechts een religieus sausje betreft.
  En opeens vraag ik mij weer af, hoe iemand bij zinnen erop kan komen een religie of ideologie als oorzaak van zoveel ellende aan te merken. Religie en ideologie bestaan alleen in de hoofden van mensen en kunnen dus niet zelfstandig ageren.

 8. LRD : Je begrijpt weer eens helemaal niets van cynische satire.

  Ad opmerking 1: Nederland meet met twee maten. Vrijheid van meningsuiting.
  Waar bijvoorbeeld hele enge rechtse mensen, en de engste (Neo Nazi’s) niet voor hun mening uit mogen komen omdat dat verboden is, mogen ISIS supporters dat wel.

  Ergo, dan kan je net zo goed een demonstratie voor een andere volkenmoord organisatie
  toestaan, maar dat mag dus niet en daarom meet Nederland met twee maten.

  Het is toch volslagen idioot dat supporters van een door de VN aangemerkte terroristische organisatie vrijelijk mogen demonstreren? Let wel, ik ben tegen beide groeperingen, maar als de ene mag demonstreren moet de andere dat ook mogen.

  Meten met twee maten, dat is wat hier gebeurt.

  Ad artikel Max Pam:

  Pam voert aan dat de strijd van de Taliban, Isis, Boko Haram en andere groeperingen weinig met het geloof van de Islam te maken hebben. Hij heeft daarin gelijk. Het heeft met interpretatie van dat geloof door verschillende randdebielen te maken. Hetzelfde is in onze Christelijke geschiedenis gebeurd tussen Orthodoxen, Katholieken, Arrianen, Protestanten en nog meer groepen. Wat mensen niet schijnen te, of willen begrijpen is dat we hier met een Godsdienstoorlog te maken hebben in al haar facetten van een kaliber dat vergelijkbaar is met de oorlogen tussen de Katholieken en de Protestanten in de 16e eeuw. Dit alles vermengd met ethnische aspecten. De Islam is nu op een punt waar het Christendom ettelijke honderden jaren geleden geweest is. Hebben Sunni en Shia ooit samengewerkt ? Ja, in 950 A.D. Was Salladin een Arabier ? Nee, het was een Koerd. Het is dus ten ene male duidelijk dat de mens, en daar horen ook politici onder, niet begrijpt dat we hier eerder naar de Geschiedenis moeten kijken dan naar de eigenlijke strijd want in de Geschiedenis kunnen de factoren liggen die eventueel tot oplossing van deze zouteloze strijd zouden kunnen leiden.

  Ja, Irak, Jordanië, Deels Syrië, Iran, allerlei landen die tijdens de Mandaat periode door het Westen bestierd werden en waar grenzen bedacht werden die voor regionale conflicten die nu al meer dan een eeuw duren geleid hebben. Net als in Afrika.
  Het Westen heeft derhalve een verantwoordelijkheid en kan niet afzijdig blijven.
  De enige valide reden om afzijdig te blijven zou zijn dat deze mensen helemaal niet geholpen willen worden door ons.

  Maar Saudi Arabië en het Westen hebben boter op hun hoofd want wie heeft ISIS bewapend ? Wie heeft ervoor gezorgd dat de pleuris is uitgebroken in het Midden-Oosten door zogenaamd democratie te brengen ? WIJ.

  Amerika, het Europese deel van het Westen, en Saudi-Arabië, en dat laatste land steunt financieel verscheidene internationale en Jihadistische terreurgroepen, onder onze ogen nota bene.

  Er moet ingegrepen worden, maar hoe is de grote vraag. Moeten we Sunni of Shia steunen of allebei ? Er gaan in bepaalde delen van de wereld steeds meer stemmen op om er maar gewoon atoombommen op te gooien op die hele regio. Zonder onderscheid des persoons. Kappen met die handel, platgooien, 60 jaar wachten en herkoloniseren.

  Laten we hopen dat dat niet gebeurt maar dat er nog sprake is van enige menselijkheid.
  Die is bij ISIS ver te zoeken, maar we moeten voorkomen dat die ook bij ons verdwijnt.
  En we zijn er hard naar op weg. Dat is wel duidelijk.

 9. JJB:

  [ LRD : Je begrijpt weer eens helemaal niets van cynische satire ]

  O. Is dat het punt. Makkelijk eigenlijk, zo kom je weg met alles.

  [ Er moet ingegrepen worden, maar hoe is de grote vraag. Moeten we Sunni of Shia steunen of allebei ? ]

  En, weet je al hoe “we” moeten ingrijpen? Heb je een idee, een plan? Wie moeten “we” steunen?

  Deuren wijd open voor vluchtelingen lijkt me de enige optie.

  [ Wie heeft ervoor gezorgd dat de pleuris is uitgebroken in het Midden-Oosten door zogenaamd democratie te brengen ? WIJ ]

  WIJ? Ik reken mijzelf daar niet bij.

 10. “Pam voert aan dat de strijd van de Taliban, Isis, Boko Haram en andere groeperingen weinig met het geloof van de Islam te maken hebben.”
  Max Pam probeert mensen belachelijk te maken die beweren dat de islam er niks mee te maken heeft, daarbij ook doelend op mensen die dit (overigens terecht) zeggen t.a.v. erewraak en vrouwenbesnijdenis.
  Wie begrijpt er niks van cynische satire?

 11. Eerwraak en vrouwenbesnijdenis zijn cultureel bepaald. Niet Islamitisch, nooit geweest ook. Net als de Niqab en Burka niet Islamitisch zijn. Max Pam schrijft niet dat hij vindt dat het wel met de Islam te maken heeft. Wellicht lees ik iets anders in de tekst dan anderen. De tekst is inderdaad op twee manieren interpreteerbaar.

  Ik stel en blijf stellen dat deze strijd, buiten het gezeik dat al eeuwen door Shia en Sunni bestaat vanwege onder andere een opvolgingskwestie na de dood van Mohammed, niets met Islam te maken heeft maar met de interpretatie er van.

  En over Iraq, deze Amerikaan legt de vinger toch op een aantal gevoelige plekken, zij het op een grove manier.

  http://youtu.be/AivyEZu4Gg0

 12. @ LRD :

  Ik reken het gehele Westen, dus ook de mensen die gestemd hebben op regeringen en partijen die de Irak oorlog steunden, maar ook onze geschiedenis van kolonisatie en uitbuiting van die regio’s tot onze collectieve schuld. Net als de slavernij. Daar hebben alle mensen een eindverantwoordelijkheid in. De hele discussie over Zwarte Piet bijvoorbeeld. Had niet bestaan als er geen slavernij was geweest of discriminatie.

  Iedereen, dus ook ikzelf en jullie heeft boter op zijn hoofd. Dagelijks. Dat kan al bestaan uit het je niet op je gemak voelen op een metro station in de Bijlmer of uit het toch enigszins achterdochtig bekijken van mensen in Niqab. Het kan te maken hebben met een afkeer van Politie en Militairen, met enorm veel dingen. Ik bedoel hiermee dat we allemaal last hebben van vooroordelen. En totdat dat dierlijke aspect uit onze karakters verdwijnt zijn er weinig echte oplossingen. Het hippie ideaal van lief zijn voor elkaar en aardig doen werkt blijkbaar niet in de huidige wereld. Respect hebben en tonen voor andersdenkenden bestaat ook niet. Dit zijn, om een Engels woord te gebruiken, fallacies waarmee we onze zogenaamde beschaafdheid proberen te vergoelijken. De mens is niet beschaafd noch zal deze dat worden zolang geweld en het elkaar uitmoorden om welk infantiel probleem dan ook nog steeds een optie is die bij wijze van spreken natuurlijk in ons aanwezig is. Neem een pacifist, zet hem naast een geladen AK-47 op een tafel en laat zijn kind verkracht zien worden door een terrorist. De kans dat deze pacifist het wapen opneemt en de verkrachter doodt is 100%. En dat is dan nog een extreem voorbeeld van de menselijke/dierlijke drang tot lijfsbehoud en bescherming.

  Dit probleem is zo enorm veel groter dan de meeste mensen zien. Het zit in ons allemaal. Kijk naar de hetze tegen Volkert van der G. Tegen de onderbuikgevoelens die GW steevast opzweept. Ook in onze maatschappij kan de vlam in de pan slaan. Daar is weinig voor nodig.

  Een oplossing voor ISIS en de strijd in die regio heb ik vooralsnog niet. Ik denk dat als puntje bij paaltje komt ik helaas voor de nucleaire genocide zou kiezen omdat ik het meer dan zat ben dat er constant uit één bepaalde regio en vanuit een aantal culturen dit soort shit op de wereld wordt losgelaten. En dat zijn mijn diepste dierlijke en misdadige onderbuik gevoelens als ik dat lijden zie in die regio en die culturen.

  http://snappedshot.com/uploads/Parody/amap445.jpg

  Soms denk ik weleens, als ik al het leed en het lijden in de wereld zie,
  kwam er maar een asteroïde. Dan had de Wereld wel wat anders om zich zorgen over te maken. Een mass extinction event. Dat zou de boel lekker opschonen. Geen mensen meer, alleen nog maar de natuur.

  Gelukkig heb ik echter ook nog ratio. De rede is voor mij belangrijker dan welk onderbuik gevoel dan ook. Dus zo’n vaart zal ik het niet laten lopen. Ik denk dat er allereerst een oplossing moet komen voor de intolerantie tussen de Shia en Sunni, dat er een bewustzijnsverandering moet komen bij religieuze gekken die willen moorden omdat de ander het niet ziet zoals de een. Katholieken en Protestanten moorden elkaar (buiten af en toe in Noord-Ierland) ook niet meer op grote schaal uit. Waarom kunnen de Moslims dat dan ook niet ?

  Dat is denk ik de belangrijkste vraag, buiten de etnische problemen en culturele verschillen die ook om een oplossing schreeuwen.

 13. Max Pam bedoelt dat m.i. inderdaad sarcastisch, dat de islam er niets mee te maken zou hebben.

 14. Laurent:

  DE Islam heeft er dus “alles” mee te maken? Leek me nogal logisch in die krant. Dat las ik ook in het stuk van die Pam.

  Des te erger is het hele stuk en zijn ook de reacties. Het Gelijk van Wilders is daar?

 15. JJB:

  Pam:
  ” Heus, ik zeg het u, als je al die strijders buiten beschouwing laat en je denkt ook even niet aan al die gelovigen door wie zij worden gesteund, dan is de islam – op zichzelf, ja, an sich – een geweldige religie”.

  Waar valt er nog cynisme of satire uit deze slotzinnen halen?

 16. Ik ben de Koran aan het lezen om er eens achter te komen wat er nu daadwerkelijk in staat aan oproepen om niet-gelovigen te vernietigen e.d. Ben er nog niks van tegengekomen, maar ik moet nog een groot stuk.

 17. Democracy is two
  wolves and a lamb
  voting on what to
  have for lunch.
  Liberty is a
  well-armed lamb
  contesting the vote”
  ~ Benjamin Franklin.

 18. Oeps, nu vraag ik me af of dit citaat alleen over Irak gaat of is het ook voor Oekraine geldig.

  Blijkbaar zijn de problemen omvangrijker.

 19. Max Pam zaait gewoon haat met een licht intelectueel sausje .. teleurstellend dat sommigen dat niet zien …

 20. Bakra:

  Zonder twijfel. Elma Drayer doet ook mee:
  “Als moslims moslims afslachten blijft het nagenoeg stil”.
  Trouw, laatste column.

 21. Tja , zoals ik al op smoelenboek zei bij een artikel over een VVD lulhannes die Moslims oproept al dat geweld nu eens te veroordelen : wat een ongelovelijke luiheid er van uit te gaan dat er geen protesten tegen en veroordelingen van ISIS zijn geweest omdat de circle-jerk die hier in Nederland voor “media ” doorgaat er niet over bericht heeft .. Dat Arnoud van Doorn en zijn Partij voor de Fitna “broeders” ISIS steunen haalt wel de kranten , maar dat komt omdat Arnoudje als ex-PVVr “nieuwswaarde ” heeft …

 22. Gelukkig zijn er ettelijke Moskeeën die actie voeren tegen radicalisering.

  Toch is het zo dat er veel meer openlijk afstand genomen mag worden van Jihadisten door mensen van het Islamitische geloof, of dat nou Sunni of Shia of wat voor andere sekte binnen de Islam dan ook is.

  Wat eveneens veel mensen niet weten is dat de oorspronkelijke Salafisten tegen iedere vorm van geweld waren.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Salafi_movement

 23. “Toch is het zo dat er veel meer openlijk afstand genomen mag worden van Jihadisten door mensen van het Islamitische geloof, of dat nou Sunni of Shia of wat voor andere sekte binnen de Islam dan ook is.”
  Moet jij steeds openbaar en mediaal afstand nemen van frauderende en graaiende bankiers/bestuurders, roomblanke kopschoppers, misbruikende en moordende vaders, misbruikende priesters/zwemleraren/voetbaltrainers, abortusartsen moordende christenen, grof discriminerende overheid en politie, enz.?

 24. Dat doe ik al. Iedere dag wanneer ik mijn geld van de bank haal door te pinnen roep ik tegen al die het horen willen: : Sorry dat ik mijn geld stal bij een bank waar de graaiers zoveel macht hebben dat ze salarissen van topmedewerkers verhogen vanwege het afschaffen van de bonussen.

  Wat ik met afstand nemen door het Islamitische mededeel van de Nederlanders bedoel is dat er vooralsnog niet echt een sterk geluid uitgaat van die hoek. Dat kan beter.

  En buiten Iran hoor ik weinig andere Islamitische landen protesteren tegen ISIS.

 25. “Wat ik met afstand nemen door het Islamitische mededeel van de Nederlanders bedoel is dat er vooralsnog niet echt een sterk geluid uitgaat van die hoek. Dat kan beter.”
  Mogen ze van mij ook, graag zelfs. Maar ze moeten absoluut niet, zoals ik al schreef.
  Zoals Bakra al aangaf wordt wel degelijk afstand genomen door “het Islamitische mededeel van de Nederlanders” (overigens ook door andere islamitische inwoners van Nederland, zgn. “allochtonen”). Het is de vraag of de MSM dat op willen pikken. Nee, dus.

 26. Ik lees dat isis niet door moslims zou zijn opgericht..hoe kan de moslim hiervan afstand nemen dan?
  Tegen wie moeten de moslims dan hum stemgeluid laten horen?
  Vraag is voor jan

 27. Niemand moet iets. Je kan ze het gewoon ook lekker laten uitvechten daar.

  Tot een paar geschifte cellen van ISIS actief worden binnen Europa. Europa dat met haar soft-power nergens is.

  De Moslims moeten hun stemgeluid laten horen tegen extremisten die de Koran uitleggen op een wel heel eenzijdige manier. Zelfmoordaanslagen bijvoorbeeld. Mag niet van de Koran.
  Niks martelaren. Staat er niet. Er staat dat je terug mag vechten als je aangevallen wordt. Één en ander is terug te voeren op het gezeik dat Mohammed meemaakte toen ie Mekka en Medina werd uitgeschopt. GESCHIEDENIS. Ook iets dat onderbelicht wordt.

  Dogma. Niet discussiëren over wat de Koran zegt (iets dat wel gedaan werd in het verleden). Imams geloven zonder het boek zelf te lezen. Tactiek van de Taliban. Oude tactiek uit de Middeleeuwen van de Katholieke Kerk. Hou ze dom.

  Overigens zijn vooralsnog de meeste slachtoffers van Islamitische terroristen Islamieten zelf. En in Syrië en wat andere brandhaarden ook Christenen.

  De Moslims zijn in Azië weer slachtoffer van militante boeddhisten. Die zijn helemaal raar bezig.

  De Shia en Sunni dienen vrede te sluiten en elkaar te accepteren. Dat is de Katholieken en Protestanten ook gelukt na ettelijke eeuwen gezeik.

  Was er maar weer Polytheïsme. Monotheïsme is de grootste vloek die de mensheid ooit over zich heeft afgeroepen. Bah. Geef mij maar Juno Juppiter, Mars, Venus en zo veel meer Goden en Godinnen die zich tenminste niet asociaal lieten voorstaan op hun eigen gelijk.

 28. Laurent en le roi danse…kunnen jullie ook de koran,bijbel en talmoed naast elkaar leggen?
  En dan kijken welk boek nu zo……..is en welk boek meer geweld oproept en het meeste ongelijkheid tussen volkeren wordt verkondigt?

 29. “Was er maar weer Polytheïsme”

  Is er nog steeds, alleen niet (meer) bij de drie Abrahammetjes. Nicae is een enorme fout geweest, ergens in het jaar 600+. Maar om daar vandaag de dag nog over lopen te miepen?

  Trouwens, ik dacht dat jij een Atheïst bent, JJB? Wat loop je dan te neuzelen over het verlangen naar goden waar je niet in gelooft?

 30. “De Moslims moeten hun stemgeluid laten horen tegen extremisten die de Koran uitleggen op een wel heel eenzijdige manier ” Weet je Jan Jaap , Ik kots zo van dat eeuwige gemekker over de Moslims moeten dit , de Moslims moeten dat , sleep je luie reet eens van de bank en lees eens iets anders dan de Fucking Nederlandse sheeple media … “De Moslims” veroordelen dit al jaren en waarschuwen al vanaf het moment dat de Engelsen de Sauds aan de macht hielpen voor het gevaar van deze “stroming ” In Pakistan was er vorig jaar nog een miljoenenbetoging tegen de Taliban en aanverwanten , maar met lult hier liever over het obscure zetelloze partijtje waar Arnoud van Doorn in zit en hun leiders verbale steun aan de ISIS .. Weet je wat je wat mij betreft met je “oproep aan de Moslims kan doen , Net als de VVD’r Zijlstra het in scherpe hoeken vouwen en steken waar de zon niet schijnt

 31. Zou toch fijn zijn dat men weet heeft van de joodse religie,want daar wordt zo weinig over verteld,en volgens de pvv is ons land in beginsel gebaseerd op het christelijk joods humanisme…dan moet toch ook de talmoed wat beter besudeerd worden dan enkel de bijbel?en natuurlijk de koran.

 32. @neel: De talmoed schijnt ruim een boekenplank te beslaan (en voor het evenwicht zou je dan ook nog de hadith door moeten spitten)…

 33. Goed, nog een keer dan.

  A: Iedereen moet zich van extremistische Jihadisten distantiëren en er walging over uitspreken.

  B: Het Westen en vele Islamitische burgers in verscheidene Islamitische landen doen dit.

  C: Saudi Arabië houdt zijn mond en eet van twee walletjes, ze sluizen geld van het Westen voor terreurbestrijding linea recta door naar Jihadisten.

  D: Waar nóg méér Islamitische mensen openlijker dan nu afstand nemen van Jihadisten, of zij nu van Sunni of Shia of welke groeperingen dan ook zijn, vermindert naar alle waarschijnlijkheid (lees, hopelijk) de groeiende Islamofobie en krijgen onderbuikschreeuwers zoals Wilders en zijn bende minder kans om hun walgelijke gedachtengoed te uiten buiten dat de Jihadisten zelf gaan merken dat hun walgelijke leer van geweld in naam van Allah door alle gelovigen in de Islam wordt uitgekotst. Hoe meer Islamitische mensen protesteren tegen Taliban, ISIS en andere groeperingen die menen dat zij de Islam en Allah dienen door naar willekeur mensen te vermoorden
  hoe beter. Dat het Westen die gasten niet moet is al langer breed bekend namelijk.

  Wellicht begrijpen jullie het nu. Wellicht ook niet. Jammer dan.

 34. Over je punt D. Denk je nu echt dat men dan niet op zoek gaat naar een volgende zondebok?

  Het waren ‘de joden’; paar jaar later ‘de Turken’ en ‘de Surinamers’ en ‘de Antillianen’ en nu ‘de Moslims’.

  Even geen zin om nog verder terug te gaan in de tijd. Evengoed zijn er voorbeelden te over.

  Daarbij opmerkende: wie ben jij om te bepalen wie er iets ‘moet’, JJB?

  Feit blijft, dat er altijd een klein deel van de wereldbevolking op zoek zal blijven gaan om anderen de schuld te geven van hun eigen stuitende stupiditeit/ falen. En met de komst van het Internet, is die bruine drek nog meer boven komen drijven. Deels gestimuleerd door de aanwezigheid van extreemrechts schorem op dat internet. De PVV-trolletjes die hier ook wel ‘es een poging wagen.

  En zo zullen er ook altijd extremisten blijven, die vanuit “religie” voor dood en verderf zorgen.

  Het bijzondere is, met die zelfbenoemde “Islamcritici” dat deze zich exact op de plek bevinden waar extremisten hen willen hebben. Ze (die extremisten) hebben de mankracht niet om de wereld te veroveren, maar ze hebben wel een ander wapen in handen. Inspelen op irrationele angsten. En laat dat nou net iets zijn waar die zelfbenoemde “Islamcritici” zich ook mee bezig houden. Ze houden elkaar in stand, terwijl er onschuldigen de dupe worden van hun wanen.
  ____

  Natte Neel
  “christelijk joods humanisme”

  Je haalt nu een paar zaken door elkaar. Het ‘humanisme’ heeft in principe niets uit te staan met eender welke vorm van religie.

  “Humanisme is de naam gegeven aan de intellectuele, literaire en wetenschappelijke beweging van de veertiende tot de zestiende eeuw, die elke vorm van kennis wilde baseren op de literatuur en cultuur van de klassieke oudheid.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Humanisme
  https://en.wikipedia.org/wiki/Humanism (betere & uitgebreidere uitleg)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_humanism
  “Humanism as it was conceived in the early 20th century rejected revealed knowledge, theism-based morality and the supernatural. In the late 20th century the Humanist movement that affirms the dignity and worth of all people came into conflict with conservative Christian groups”

  Maar zowel de christelijke alsook de Joodse leer hebben tig voorbeelden die verre staan van enig ‘menselijkheid/ humaniteit’. En menig gelovige zal zich mogelijk verbazen, wanneer ze bij Petrus aan ’t poortje kloppen en ze niet ‘het Paradijs’ in mogen. Als je in dat soort sprookjes gelooft, dat is.

 35. en D. laat weer je “white mans burden ” in vol formaat zien , met een belerend vingertje uit je ivoren torentje anderen vertellen dat ze het beter moeten doen .. DE MEDIA Jan Jaap geven geen aandacht aan diegenen die veroordelen , geen aandacht aan “niet extremistische “leiders .. maar komen in grote getale naar randfiguren als Fawaz en Arnoud van Doorn’s maatje Abdoe Khoulani … Maar in volle “Wit-Liberale “stijl leg jij het probleem weer bij “de Moslims ” …

 36. neel, inderdaad, dat gewauwel komt van Wilders. Joods-christelijke-humanistische traditie is een paradox, zoals Marc al treffend heeft aangetoond. Helaas is het herkennen van deze paradox al te veel voor de gemiddelde PVV-stemmer.

 37. Jan Jaap, ik begrijp je:
  Volgens jou zou ik mij nu moeten distantiëren van jouw, in mijn ogen twijfelachtige uitspraken, zodat DE moslims niet met een scheef oog naar mij kijken. Als ik dat niet expliciet doe, zou ik namelijk ook van mening kunnen zijn dat DE moslims ALLEMAAL afstand nemen van ISIS en overig extremistisch tuig.
  Tot zover goed?

 38. Ik neem dan ook bij deze volledig afstand van alle dingen die de Nationaal Socialisten ooit gedaan hebben.

  Zoiets bedoel ik ja.

 39. Het zou echt niet in mij opkomen om van iemand te vragen om afstand te nemen van alle dingen die de Nationaal Socialisten ooit gedaan hebben.

 40. Ik neem afstand van ‘jullie’.

  ;-p

  ______

  Natte Neel
  “Ik weet er ook niks van.”

  Dan is het hoog tijd om je in het e.e.a. te ‘verdiepen’, lijkt mij zo? En dat gaat wel even verder dan het lezen van een wikipedia artikel, hoewel dat zeker een prima opzetje is. Ik mag aannemen dat je lid bent van de bieb? Rijen boeken zijn er beschikbaar. Evt. kan je boeken van andere locaties bestellen. (< ter evt. info)

 41. Nou marc,

  Als men zegt we leven in die religieuze tradities en humanisme is het vreemd dat over de ene religie van alles beweerd wordt en de andere niets of weinig bekend wordt gemaakt.

  En ik van wilders zijn uitlatingen begrijp ik niets….de rest is duidelijk.
  Ging mij erom waarom men dit zegt en van die tradities of humanistische religies niets weet of openbaart wordt vanuit die lering.

 42. Marc,
  Als er uberhaupt die christelijk joodse humanistische traditie is…vind ik dat we als burgers wel die traditie zouden moeten kennen toch?dan zou wilders bijvoorbeeld de talmoed eens in de week als hij wil reciteren?en alle verboden en geboden daarin openbaren:-)
  Want de pvv vind cultuur heel belangrijk toch….en zijn aanhang weet poep noch scheet erover!

 43. Nou Jan Jaap, mooi dat ik je begrijp, maar dat wist ik wel. Edoch ben ik het niet met je eens.
  Jij en rabiaat rechts en een heleboel anderen moesten maar eens leren de daden van de individuele mens te beoordelen en ophouden met groeps- en hokjesdenken. Dat zou sowieso een hoop ellende besparen.

 44. De nucleaire optie vind ik niks, maar dat is het niet.
  Lezen, Jan Jaap, lezen …
  “… en een heleboel anderen moesten maar eens leren de daden van de individuele mens te beoordelen en ophouden met groeps- en hokjesdenken.”

 45. Ach, ik zou graag ieder individueel ISIS lid gearresteerd hebben en berecht, waarbij ook gekeken wordt naar ieders achtergrond, hadden ze een leuke jeugd of niet, waardoor radicaliseerden ze en zo meer en zo verder.

  Helaas zijn die lui een beetje zwaar bewapend en arresteren is dus wat moeilijk.

Reacties zijn gesloten.