Vergelding

Gisteren kwam het vreselijke nieuws dat de drie vermiste Israëlische tieners dood waren gevonden ten noorden van Hebron. Wereldwijd was er verontwaardiging, de ene politicus na de andere moest zijn medeleven betuigen met de nabestaanden en sprak afkeuring uit. In de weken dat de drie vermist waren zijn er meer dan 400 Palestijnen opgepakt en acht waaronder twee minderjarigen doodgeschoten door Israëlische militairen. Geen enkele politicus toonde medeleven na berichten over deze moorden. Het ging tenslotte maar om Palestijnen. Het meten met twee maten is de nieuwe standaard, vooral als het om mensenlevens gaat.

Het is voorspelbaar wat er nu gaat gebeuren. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de moord op de tieners, Hamas ontkent betrokkenheid. Israël bombardeert Gaza, blaast huizen van Palestijnen in de Westbank op en schiet af en toe een Palestijns kind dood dat te dicht in de buurt van een wachttoren of de apartheidsmuur speelt. Netanyahu noemt Palestijnen beesten en een groot deel van publiek in Israël noemt Palestijnen geen mensen en eist vergelding. De ontmenselijking maakt het weer een stuk gemakkelijker om onschuldigen te doden, hun bezittingen te vernielen en weer wat land af te pakken. Niet het oppakken van de moordenaars, maar het collectief straffen van een bevolkingsgroep is het doel.

In het land waar tijdens WO2 naar verhouding de meeste joden werden opgepakt is de roep om vergelding ook trendy. Rancune is hip. Op sociale media wordt om het hardst om wraak geroepen en sommigen gaan zo ver om de totale uitroeing van Palestijnen te eisen. De bekende radicaal rechtse kopstukken willen bloed zien, veel bloed. Joost Niemöller hoopt dat de wraak van Israël verschrikkelijk zal zijn en komt met een lijst van personen die volgens hem antisemiet zijn omdat zij zijn bloedwraak niet delen. Dat is de absurde tragiek van deze tijd. Personen die zonder gêne een blank suprematisme propageren en de samenwerking van Geert Wilders met een partij van oud-SS’ers of een partij van een notoire antisemiet goedpraten door te beweren, dat ze voor Israël zijn dus alleen maar goede bedoelingen hebben. Absolutisme komt vaker voor dan je denkt.

Het is vast geen toeval dat de AIVD nu meer geld krijgt om het gevaar dat jihadisme heet te keren en Wilders vandaag in de Volkskrant mag vertellen dat hij al heel lang heeft gewaarschuwd, maar niemand naar hem luistert. Volgens hem staan er in Europa honderden terroristen klaar om aanslagen te plegen, allemaal het gevolg van het niet radicaal bestrijden van islam en het oogluikend toestaan van ‘islamisering’. Het voorspelbare gevolg van zulke uitingen en de ontwikkelingen in en rond Israël is dat iedereen die lijkt op een moslim als terrorist en Untermensch wordt gezien. Over het juichen en wegkijken bij iedere gedode willekeurige Palestijn worden in Nederland al heel lang toch geen vragen meer gesteld.

15 gedachten over “Vergelding”

 1. Ten overvloede zet ik mijn bericht ook hier maar neer.

  Waarom moet ik treuren om 3 dode kolonisten jongens welke waarschijnlijk, dankzij hun ouders, ergens waren waar ze helemaal het recht niet hadden om er te zijn? Waarom MAG ik niet treuren om doodgeschoten Palestijnen, door Israëli’s, omdat ze protesteerden tegen de misdaden van Israel? Waarom tolereren we het Nederlandse addergebroed welke bij elk protest tegen Israelische misdaden hun muil opentrekken en beginnen te krijsen over “totale vernietiging “, “antisemiet” en daar kwijlend op klaarkomen? Waarin onderscheiden deze verzameling massamoorden verheerlijkers zich met nazi’s welke dezelfde ideologie hadden?

  Met als toevoeging,dat het tijd wordt om leerling-nazi Joost Niebraaksel een voorbeeld van zijn eigen natte droom te geven! EEN DAVERENDE KLETS OM DE OREN MET ZIJN EIGEN VOLGESCHETEN SCHRIJFSELS!

  Sorry, ik liet mij even gaan.

 2. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn medeleven betuigd met de familie van de jongens. ‘Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad’, zo zei hij in reactie op het nieuws dat de lichamen van de jongens waren gevonden. (bron: VK)

  ik ben benieuwd of Timmermans Israël nog ter verantwoording gaat roepen voor deze vergeldingsactie.

 3. Er was sowieso nooit een ontvoering, ze weten al vanaf de eerste dag dat ze dood waren. Misschien zelfs uit vergelding voor de twee Palestijnse jongens die op Nakba Dag doodgeschoten zonder dat iemand de moeite name om zich daarover op te winden.

  Inmiddels zijn er alweer 5 Palestijnen doodgeschoten tijdens de ‘zoektocht’ naar de ‘vermiste jongens’ en nu kunnen ze gewoon weer helemaal opnieuw beginnen met hun verontwaardiging. Ondertussen is er geen spoor van bewijs wie er verantwoordelijk is, maar wie gaat een Israëlische premier vragen om bewijzen?

 4. Terwijl de bommen van de zionisten op Gaza regenen – en Kees van der Staaij van de nazi-collaborateurclub SGP er ongetwijfeld zijn vingers bij aflikt – is het in de duistere krochten rond Elma Drayer stil. Een stilte af ten toe onderbroken door gegrinnik en het zacht gefrunnik met een parelkettinkje….
  En Walter, pas op dat je niet voor ‘jodenhater’ gehouden wordt door massamoordverheerlijkers.
  Maar dat is altijd nog beter dan datzelfde moorddadige geteisem je een toffe kerel vindt lijkt mij zo.

 5. Er circuleren trouwens flink wat fotos van deze jongeren in ” israelische ” legeruniformen , hen presenteren alsof het pubertjes op een campingtrip waren is dus flink bezijden de waarheid ..

 6. Natuurlijk, draai de zaken maar weer om. Drie joodse tieners zijn vermoord maar de Palestijnen zijn het slachtoffer?? Wat een zwaar idiote draai kan jij aan de feiten geven.

 7. Het meten met twee maten is weer niet van de lucht. DOOR RECHTS (6.000.000 joden hypocriet much ?)

  Heeft TRutte het allemaal al veroordeeld ?

  Alle moorden zijn walgelijk (wij sociaal bewogen “links” weten dat.) Maar de manier waarop het zogenaamd beschaafde Westen weer loopt mee te huilen is pas echt walgelijk.

  Mensen in de straat het hadden mijn eigen zoons kunnen zijn. Stiekem in het achterhoofd weten ze ook van de moord op die Palestijnen.

 8. Van Rechts aan beide kanten hoef je dus NOOIT een oplossing te verwachten ZIJ ZIJN HET PROBLEEM!

  Meteen weer bloed willen zien. DE DODE TAK !

 9. De teller staat nu op 16 gedode Palestijnse kinderen sinds de ontvoering/executie van de kolonistenkinderen. Dat is 5.33 gedood Palestijns kind per kolonistenkind.

  Die score gaat nog oplopen als het aan de Israeli’s ligt.

 10. Asimov Natuurlijk, draai de zaken maar weer om. Drie joodse tieners zijn vermoord maar de Palestijnen zijn het slachtoffer?? Wat een zwaar idiote draai kan jij aan de feiten geven.

  Jij weet exact door wie zij vermoord zijn? Jij weet exact wat de feiten zijn? Jij weet zeker dat het geen complot van de kolonisten is om hun misdaden te rechtvaardigen? Jij weet zeker dat de Mossad ook van niets wist en weet? Dit hele zaakje stinkt en de Israëli’s weten dit! Is de hele zaak in scene gezet zodat zij een stok hebben om de hond te slaan? Rechts Israel is er niks te goed voor!

 11. @ links

  Rechts is altijd uit op conflicten (wapen lobby, alle regimes, reli fanaten, alle oorlogen, 400 jaar VOC, enz). Zit ze in het bloed. Haat en domheid is hun drijfveer. De cirkel van geweld doorbreken …. never nooit niet.

  Rechts aan beide zijde.

 12. Even een reactie nalv het woord jihadisme :Wat ISIS doet heeft niets met de islamitische jihad te maken. Zulke termen worden gekaapt door criminelen en de journalistiek neemt ze dan vervolgens klakkeloos over waarna ze op termijn een andere betekenis krijgen. Zo associeren veel mensen Islam niet meer met de religie zelf, maar met allerlei incidenten die ons via de media gepresenteerd worden. Over een tijdje is iedere moslim verdachte en elke woord uit de Koran gecriminaliseerd. This is an enemy in the making. Doe er niet aan mee.

 13. Goed stuk, met één kanttekening. Walter suggereert min of meer dat er vroeger méér begrip was voor het leed van de Palestijnen dan tegenwoordig het geval is. Dat waag ik toch te betwijfelen. Ik herinner me de Zesdaagse Oorlog en de Yom Kippoer oorlog nog. Destijds stond iedereen – inclusief parlementair links – volledig achter Israël. Uitsluitend binnen Europees radicaal-links en de restanten van de studentenbeweging was een afwijkend geluid te horen. Dat is tegenwoordig toch anders. Er lijkt me nu juist méér begrip voor de Palestijnse zaak te zijn dan 40 jaar geleden. Ik vermoed dat de schrille toon van het CIDI e.a. juist daarmee te maken heeft. Blinde solidariteit met Israël is niet langer vanzelfsprekend.

Reacties zijn gesloten.