Joris moet vrijwillig werken

Joris heeft een brief gekregen van de gemeente. Joris vindt brieven van de gemeente belangrijk en Joris gaat altijd even rustig zitten voor hij belangrijke brieven leest. In de brief staat dat Joris vrijwillig in de tuin om het huis van de burgemeester moet tuinieren:
Om werkervaring op te doen.

Nu heeft Joris nog nooit gewerkt omdat niemand hem vroeg te gaan werken. Je begrijpt dat Joris heel blij was dat hij nu vrijwillig mocht werken. ‘Want nu de werkloosheid zo hoog is blijft er veel werk liggen,’ zei Joris wijs tegen zichzelf. Joris had nog nooit getuinierd. Hij had wel een bonsaiboompje in een potje thuis, maar dat was niet zo veel werk. Een bonsaiboompje is maar klein en bovendien was zijn boompje van plastic.

In de tuin van de burgemeester moest Joris rechte baantjes trekken met de grasmaaier. Toen de opzichter zag dat Joris netjes kon werken met de grasmaaier ging de opzichter weg: ‘Ik kom over een uurtje weer terug.’ Maar na een half uurtje was Joris al klaar. Gelukkig was er een ander tuintje achter dit tuintje. Joris is de kwaadste niet en hij besloot de plantjes in de ander tuin eens netjes te kortwieken en op gelijke hoogte de brengen. Na een half uurtje waren de plantjes keurig kort. Het onkruid had hij netjes uit de grond getrokken en met het andere tuinafval op de composthoop gegooid.

Toen de opzichter na een uurtje terugkwam zag hij tot zijn tevredenheid dat het gras in de tuin van de burgemeester keurig in rechte baantjes was gemaaid. ‘Ik heb het andere tuintje ook al gedaan,’ zei Joris trots. ‘Dat was de moestuin,’ mompelde de opzichter. Er verscheen een tevreden glimlach op het gezicht van de opzichter. Hij bedankte Joris voor het extra werk dat hij gedaan had. Trots en tevreden ging Joris naar huis. Joris wacht vol spanning op een nieuwe brief van de gemeente voor vrijwilligerswerk en werkervaring.

De opzichter heeft een brief gekregen van een hoveniersbedrijf waar enkele werkplekken waren vrijgekomen na een mislukt project om werkloze mensen verplicht vrijwillig werkervaring te laten opdoen met tuinieren:
De gemeente heeft besloten dat werkervaring opdoen met  vrijwilligerswerk tot concurrentievervalsing zou kunnen leiden.

De opzichter is niet langer een vrijwilliger voor de gemeente. Dankzij Joris heeft de opzichter weer een echte baan.

4 gedachten over “Joris moet vrijwillig werken”

 1. Het is vanuit Nederland moeilijk om een goed beeld te krijgen van de ins en outs van de Canadese samenleving. Blijkelijk geldt omgekeerd hetzelfde.

 2. Nou Fred, ik denk dat Defrysk vanuit Canada een aardig wat reëler beeld heeft van de gang van zaken in Ku Klux Land dan jij die er midden in woont.

 3. Defrysk om een echte indruk te krygen van het hoge zedelyke peil van de BV Holanda volstaat de krantenartikelen te lezen over de WONINGCORPORATIES.

  Ook al zouden alle jeugdige bystandstrekkers 10 uur per dag tegen half minimum loon aan de slag gaan zoud dit niet de miljarden vergoeden die de MANAGERS en TOPBANKIERS over de balk gegooid hebben.

  De boekhouder die 100 euro uit de postzegel kas jat verdwynt in de cel.
  Onze SUPER bankiers krygen by een STAATSbank 20% opslag, anders lopen ze boos weg.

 4. Het leukste dat ik recentelijk aangehoord heb, is dat bij de Belastingdienst is fraude voor 20 mln gepleegd. 20 mln zijn simpelweg verdwenen.

  Je scheurt je van het lachen.

Reacties zijn gesloten.