D66: moderne partij in oude zakken

De opmars van D66 verbaast mij. Het is een kapitalistische partij pur sang die het liefste alles weg wil bezuinigen wat er nog aan restjes sociale zekerheid bestaat in dit land. De afbraak van voorzieningen gaat ze nooit snel genoeg, tempo, tempo, tempo moet er gemaakt worden. Is het de uitstraling van die opportunistische held op sokken Pechtold die zo nu en dan wat durft te zeggen tegen Wilders? Is politiek zo simpel geworden? Zijn we daar al zo gelukkig mee dat we hem en die partij belonen? Dat we daardoor onszelf vrijwel opheffen en vrijwillig nóg verder uitleveren aan de Marktgekken, ach, dat is slechts bijzaak?

Veel keus is er niet meer binnen het huidige politieke spectrum als je een sociaal beleid wil, eigenlijk geen. Alle partijen hebben het kapitalisme omarmd, ook de SP is sociaal-democratisch geworden. D66, de leuke, moderne, redelijke partij? Bekijk je hun stemgedrag dan kan daarin toch zeker geen reden gevonden worden om op die lui te gaan stemmen, ze steunen voortdurend dit bruine kabinet.

Ze zijn een beetje deftiger qua uitstraling, dat dan weer wel. Willen we dit landje netjes naar de afgrond geleid hebben? Door keurige meneren en mevrouwen? Is de wanhoop zo groot? Alles liever dan het smoel van Teeven, Rutte of Samsom?

Wie de reden weet van de snelle groei van D66 mag het zeggen, ik zie er in ieder geval geen enkele. Maar ik ben dan ook socialist zonder een partij waar ik nog op zou willen stemmen. Wie zijn toch die nieuwe stemmers op D66, waar komen die vandaan? Veel nieuwe wijn in oude zakken dat loopt ook snel fout, dan scheurt de boel en weg is ook weer D66, door het riool gespoeld. Wat laten mensen zich toch ontstellend makkelijk bedonderen.

Gaan “Groen””Linksers” eindelijk massaal hun ware kapitalistische aard laten zien, is hun schaamte voorbij? Gaat het laatste restje “nette” VVD’ers zijn toevlucht zoeken tot deze partij? Jongeren die voor het eerst mogen stemmen wellicht? Feit is dat we met D66 nog veel meer kapitalistische ellende over ons heen krijgen. In een mooiere verpakking, dat wel.

Anarchist wordt een mens die het in de parlementaire democratie niet (meer) kan vinden misschien vanzelf wel. De strijd voor socialisme is altijd buiten het parlement gevoerd.

13 gedachten over “D66: moderne partij in oude zakken”

 1. ‘Is de wanhoop zo groot? Alles liever dan het smoel van Teeven, Rutte of Samsom?’

  Ja, de wanhoop is groot. Slechter kan bijna niet, een andere partij doet het misschien beter, is dan een voor de hand liggende gedachte. Als je niet voor de eigen-volk-eerst SP van Roemer wil kiezen, en geen vertrouwen in dieren-eerst als alternatief hebt, blijft alleen D66 over. Zonder te beseffen dat deze partij het vage sociaalliberalisme van Van Mierlo allang heeft ingeruild voor keihard neoliberalisme.

 2. “De opmars van D66 verbaast mij.”

  Mij helemaal niet.
  Het politiek gebeuren is als de klok die van de ene kant naar de andere slaat of liever als een golf die in een vijvertje het rondje maakt. Zodra de ene partij in het plus gaat, komt de andere in het min. Iedereen op zijn beurt is erop of eronder. Het wiel draait maar door. Daarom wacht bijvoorbeeld CDA dat de diepste punt vanzelf over is en dan gaan ze weer omhoog liften.

  Vooral omdat de keuze aan politieke partijen beperkt is. Alle spelers zijn bekend, de elite staat vast en de golfende beweging mag er komen.

  Het wordt zeker anders indien nieuwe politieke partijen tot het spel toegelaten worden omdat ze deze golfende beweging dan gaan verstoren. Net als Syriza in Griekenland of de beweging van Beppe Grillo in Italie.

  De tegenmaatregel die de elite dan toepast is vrije spel aan de extreem-rechtse groeperingen en partijen te geven.
  Daarom zitten we met PVV/Wilders in Nederland opgeschept.

 3. Kijk, en daarom is de geblondeerde Smurfen-Führer, wannabe massamordenaar en etnisch zuiveraar Geert Wilders ook helemaal niet nodig voor rechts: die fascistoïde dwangmaatschappij a la Mussolini….daar zorgen Asscher en Pechtold wel voor: hard werken voor heel weinig geld, geen arbeids – en sociale rechten, geen zekerheid en…bek houden! Wie hem toch opentrekt…

 4. een land met minder regeltjes, minder conservatief geleuter van links en rechts..
  een land waar familie en vrienden elkaar helpen,
  een land waar de schatryke top van 1% miljonairs families een eerlyk deel van de lasten gaan dragen

  tot op heden schynt alleen Vermeend (PVDA)
  te begrypen dat we niet met denkramen en instituties uit 1900 in de huidige tyd kunnen leven.

  daarom vrees ik dat D66 gecontroleerd door SP een betere combinatie is dan PVDA en VVD,
  industriele sociaal democratie tegenover kapitalisme

 5. Het rechtse graaien gaat gewoon door.

  Wooncorperatie milioenen naar graai maatpakken.

  Zorg verwantwoording bij gemeenten.

  Defensie hoer ontkent chronisch zieken door chemicalien oud defensie medewerkers terwijl de rapporten er niet om liegen.

  GEEN week voorbij zonder RECHTSE misdaden. FREDJE LEES JE EVEN MEE!!!

 6. Sorry LRD. Ik heb een vriendin die ia chronisch ziek en die rechtse kakkerlakken die hier wel eens ferquenten mogen best eens weten dat zij de dode tak aanbidders zijn. Als ze consequent rechts willen zijn dan moeten zij gewoon hun door links bevochten stemRECHT inleveren en onder die steen terugkruipen waar ze horen.

 7. @Leon

  De druk die op mensen wordt gezet door deze “samen”leving kan enorm zijn, het valt niet mee om zelf fatsoenlijk te blijven. Ook jij sterkte, het is bar en boos wat er met zieken en andere mensen gebeurt.

 8. D66 is een VVD zonder de patjepeeërspraat die daar bij hoort.
  D66 is een PVV zonder vreemdelingenhaat.
  D66 is een PvdA zonder schijnheiligheid over de zwakkeren in de samenleving.
  D66 is een GroenLinks zonder groen of links te willen doen.
  D66 is een SGP zonder zondagswet of de lippendienst aan een andere god dan de Mammon.
  D66 is een PvdD zonder een lor om het leven van wie dan ook te geven, mens of dier.
  D66 is een SP die niet over sociaal of socialistisch zemelt.

  Iedereen D66. Het lied zegt het al.
  Willem Schinkel stelt het in zijn Nieuwe democratie. D66 symboliseert bij uitstek het einde van de politiek in Nederland. (Ja, de PvdD en de SGP zijn het minst D66, maar zij spelen het spel in de nepdemocratie mee en legitimeren haar in feite).

 9. Dit is het polderen-model tot zijn paroxisme gebracht.
  Inderdaad is het einde politiek, de technocraten hebben het van de politici overgenomen.

  VVD probeert nog steeds met een relatie-manager op dit moment Nederland te besturen.

 10. De belangen van iedereen proberen te behartigen door middel van consensus en compromissen. De grootste gemene deler in plaats van de meerderheid minderheidsstandpunten opdringen. Democratie. De horror!

 11. Dit bewering heeft de strekking ervan en tevens het gehalte van een misleiding: “De belangen van iedereen proberen te behartigen door middel van consensus en compromissen.’

  Simpelweg omdat we in een streng neoliberale totalitaire maatschappij leven.

  ( Toelichting: niemand wil bezuinigingen doch worden ze totalitair opgelegd. Dit is geen voorbeeld van polderen. In Frankrijk bijvoorbeeld, net als in Italië gaat men de economie stimuleren en de belastingen verlagen).

Reacties zijn gesloten.