U bent geen geld, u droomt ook niet dat u het bent

Aan de hand van de enige sites die het ding citeren kan ik vaststellen dat de reclameborden er in 1999/2000 waren. Het precieze jaar zou ik niet geweten hebben. De Volkskrant vond de tekst niet chic, zijn we echt al zo ver?
Jongig, wit kantoorvolkje – D66-volk, maar die typering was toen nog niet zo gangbaar of van toepassing – dat liet weten: “Wij denken geld. Wij dromen geld. Wij zijn geld.”
De kreet staat naar ik begrijp trots op iemands cv, dat is de derde vindplaats. Het was de kreet van de “eerste online brokerage” van Nederland. Wat is dat, “brokerage”? See if I care, voeg ik er in stijl aan toe.

De twee vermeldingen zijn verder quasi-kritische hoofdschuddende vermeldingen, zoals deze van toenmalig Volkskrantschrijfster Annegreet van Bergen. En hier: “de schaduwkanten van het kapitalisme”. Dit is het niveau van maatschappijkritiek die op zo’n advertentie volgt. Misschien geen wonder.

In tegenstelling tot wat de sputterende Volkskrant – misschien wel in de persoon van diezelfde Annegreet van Bergen die zo’n licht kritisch boek heeft geschreven als in de eerste link (ik verwacht namelijk niet dat het fundamentele kritiek bevat, heb het niet gelezen, moet ik er bij zeggen) – destijds schreef is dit simpelweg het Eerlijke Verhaal. De volgorde is verkeerd. U bent geld. U denkt geld. Dat u geld droomt is nog niet zo makkelijk te regelen maar wellicht komt het er van. Waar trekt u de grens? Dat u uw (groot)ouder(s) profiteurs laat noemen? Dat u uw kinderen op alle mogelijke leeftijden laat toetsen op hun toekomstige profijtelijkheid? Profijtelijkheid voor wie? Is het zo vanzelfsprekend dat dit moet dat die vraag niet eens gesteld wordt? In het gelinkte stuk, elf jaar geleden geschreven door een Krapuulschrijver uit vroeger dagen en dat nog wel in de Trouw, is zes al een betreurenswaardige leeftijd. Zijn “we” intussen al niet voor een nog lagere leeftijd klaargestoomd voor het vaststellen van “onze” toekomstige geldswaarde?

Het is voor mij nu niet de tijd of de plaats om duidelijk te formuleren wat te doen aan de onmenselijkheid van een niet ter discussie staande kreet als”wij denken geld. Wij dromen geld. Wij zijn geld.” Laat het voorlopig volstaan dat dit niet “de schaduwkant van het kapitalisme” is. Dit IS het kapitalisme: leven omzetten in dood die als ruilwaarde wordt gezien – of het om het regenwoud gaat of om uw hulpbehoevende opa. In beide gevallen geldt immers: dit verhaal gaat over u. U bent geen geld. U bent niet op de wereld om geld te zijn.
Tot later, hierover…

(Door omstandigheden kom ik niet zo goed uit mijn woorden en als om mij te ondersteunen bij het bovenstaande komt dit langs op het ogenblik dat ik dit wilde plaatsen, om te onderstrepen wat ik wil zeggen)

5 gedachten over “U bent geen geld, u droomt ook niet dat u het bent”

 1. gedwongen staatssocialisme was niet in staat een beter maatschappy te verwezenlyken.
  helaas zal het neoliberalisme hierin ook niet slagen.
  wanneer we een onvoorwaardelyk basis inkomen voor iedereen hebben en exreme inkomens en vermogens aanpakken komen we in de richting.

  is een participatiemaatschappy van onderop; dmv familie, vrienden, buren een mogelijkheid.

  maar zelfs dat zal door zg. banenplannen kapot gemaakt worden

 2. ” U bent niet op de wereld om geld te zijn ”

  Om dit te beseffen is geestelijk leven noodzakelijk om zo in vrijheid waarden te kunnen vinden die (het) leven zinvol maken.

  De definitieve vernietiging van de Vrije Geest, is het dan toch mogelijk?

  Het is voor mij een persoonlijke crisis. Ruim dertig jaar Zazen wordt op de proef gesteld.

  Terwijl ik dit schrijf besef ik dat een ieder vroeg of laat wankelt en dat deze beproeving weliswaar moeilijk maar juist nodig is. “Blijf naar het Licht kijken, dan is de weg door de duisternis altijd te vinden” hield ik mijzelf vaak voor.

  Tot en met vandaag is het gelukt. Dank voor jouw extra lichtje deze dag, ik had het nodig.

 3. Daar ga ik weer!

  Geen week of dag zonder rechtse misdaden.

  Slachthuis moet inkrimpen want maatpak wil het anders.

  Farmaceut koopt concurentie op met resultaat dat patienten met een te hoge bloeddruk jarenlang 20% teveel betalen.

  ABN Armo personeel terrecht verbolgen loonsverhoging subtop.

  Fijn weer. Rechts kost je je baan je leven en de schatkist.

  Vervelend weer die feiten!

 4. Ik hoop dat mensen die plebs zijn en VVD of PVDA of ander rechts hebben gestemd eens wakker gaan worden. Want dat soort partijen geven geen fuck om u en ik. U en ik ZIJN DE samenleving waarvan ZIJ het MOETEN hebben. Het zijn ware parasieten. Kijk eens naar een volgezogen teek. Zo’n dikke vette teek. VVD Blauw van het bloed. ONS bloed! Zalm. Dikke van dale. Een vissoort, maar in het geval van mens een parasiet.

 5. Weer een dag met Rechtse misdaden. 240 Mil. Euro zet Nationale NL apart voor bonussen. Premies omhoog en het geboefte blijft maar graaien!

  IEDERE dag een nieuwe misstand hier te lezen.

  Mvgr

  Leon

Reacties zijn gesloten.