‘Antisemiet’ is geen gewoon scheldwoord

Gisteren verscheen op Joshua Livestro’s De Dagelijkse Standaard een stukje van Bart Schut getiteld #ikbeneenjood. Hij betoogde dat de Holocaust weer helemaal terug was en dat dat natuurlijk de schuld was van links en moslims. Aanleiding was de demonstratie in Den Haag enkele dagen geleden tegen de bombardementen en dreigende grondoorlog in Gaza en de jarenlange onderdrukking in het algemeen van de bevolking. Op een enkel bord stond beeldend weergegeven ‘zionisme = nazisme’. De organisatie verzocht de borden te verwijderen, omdat anders de demonstratie zou worden beëindigd. De borden werden verwijderd.

Prompt doken allerlei media en politici op de kwestie. Heel voorspelbaar stelde Wilders de gebruikelijke kamervragen. Opiniemakers eisten dat de vermeende criminelen werden opgepakt en berecht. Links en meer in het bijzonder de PvdA werden ervan beschuldigd antisemitisch te zijn. Er zouden Hitlergroeten zijn gezien. De borden werden gezien als bewijs van steun voor het nazisme en met zoveel linkse demonstranten, allochtonen, moslims en Palestijnen daarmee het bewijs dat die allemaal dus nazi’s zijn. Er was meer ophef over de verwijderde borden dan over de vele doden en gewonden onder de burgerbevolking in Gaza, die na tientallen jaren van terreur geen kant meer op kunnen.

Het is tegenwoordig bon ton om te roepen dat er een pogrom plaatsvindt, wanneer een demonstratie tegen het geweld van Israël (ondertussen bijna 200 doden, meer dan 1000 gewonden) uitloopt op rellen en dreiging van geweld. In Parijs vonden gisteren twee demonstraties plaats in de buurt van twee synagogen. Die dreigden uit de hand te lopen. Volgens sommigen kwam dat ook doordat de Ligue de Defense Juive (Franse tegenhanger van Jewish Defence League) al weken in Parijs probeert relletjes uit te lokken. In de afgelopen weken hadden die een journalist gemolesteerd en demonstranten tegen de oorlog bedreigd.

In het artikel werd ook aandacht geschonken aan de auteur van het onderhavige artikel.
En Walter van der Cruijsen, “huisfilosoof” van Krapuul, een extreemlinks margeblog met antisemitische ondertoon, ging nog verder en gaf de Joden gewoon zelf de schuld van de pogrom in Parijs: “Natuurlijk geen woord over de provocaties van het extreemrechtse Ligue de Defense Juive gisteren in Parijs.” Van der Cruijsens refrein kennen we nog uit de jaren ’30: An allem sind die Juden schuld!

Nou gebeurt het niet iedere dag dat je wordt beschuldigd van antisemitisme, alhoewel het in Nederland bijna op een sport begint te lijken. Meneer Schut heeft natuurlijk geen flauw idee wat de Ligue de Defense Juive of de Jewish Defence League is. JDL staat in de VS te boek als crimineel en is volgens de FBI “een rechtse terroristische groepering” en “een gewelddadige extremistische Joodse organisatie.” Ook de Franse versie wordt in Frankrijk gezien als een extreemrechtse, gewelddadige en terroristische organisatie. Zoveel nuance wordt natuurlijk niet op prijs gesteld.

Het stukje van Bart Schut kreeg redelijk veel bijval. Eindelijk zei iemand wat al lang gezegd had moeten worden. Volgens Schut is de Holocaust weer terug en is het allemaal de schuld van links, dat antisemitisme bagatelliseert, goedpraat en ontkent. In het Nederland waar het verleden — waaronder de jodenvervolging — nooit verwerkt is wemelt het ondertussen van de quasi-filosemieten die dagelijks vol enthousiasme iedereen die kritiek op Israël heeft, voor nazi en antisemiet uitscheldt. Dat zijn vaak dezelfde figuren die de afgelopen jaren bekend geworden zijn met het verspreiden van islamofobie, vreemdelingenhaat en racisme. Tegenwoordig is het ook heel normaal om bijvoorbeeld de EU of Wikipedia van antisemitisme te beschuldigen.

We hadden hier nooit een Historikerstreit en er was hier nooit zoiets als Vergangenheitsbewältiging. Er is nooit een brede discussie geweest over de ellende en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van joden, zigeuners en anderen en de rol van Nederland en Nederlanders hierin. Vragen waarom veel klaslokalen halfleeg waren na de oorlog bleven vaak onbeantwoord. Burgers en bedrijven die zich tijdens de oorlog hadden verrijkt konden vaak hun zaakjes voortzetten. De weinige overlevenden van de concentratiekampen zagen hun eigendommen verbeurd, kregen belastingaanslagen en moesten erfpacht betalen over de periode dat ze in het concentratiekamp zaten. De meeste slachtoffers werden na de oorlog niet serieus genomen. Je hoefde in Nederland na de oorlog niet lang te zoeken om een jodenhater te ontdekken. Op ieder verjaardagsfeestje zat er wel een.

Is er in Nederland momenteel sprake van een Holocaust? Nee. Zijn er pogroms? Nee. Is er jodenhaat? Jazeker. Die is namelijk nooit weggeweest. Natuurlijk komt antisemitisme ook onder moslims en linkse mensen voor, net als bijvoorbeeld onder christenen en rechts-conservatieven. De suggestie echter dat antisemitisme alleen bestaat onder links en allochtonen en ook nog dankzij links en de immigratie en de aanwezigheid van moslims is absurd. Nu, bijna 70 jaar na de oorlog, is het voor een publieke heiligverklaring al voldoende om te zeggen dat antisemitisme heel erg is en oogst je bijval door mensen vals te beschuldigen van jodenhaat. Dat maakt het begrip ‘antisemiet’ een plat scheldwoord en daarmee betekenisloos. Mensen zien daardoor niet meer wat werkelijk en wat onwerkelijk is. Iemand vals beschuldigen voor politiek of ander gewin, dat is pas echt bagatelliseren.

NB. Bijgaand een opname van omwonenden van de relletjes in Parijs met links de pro-Palestijnse demonstranten en rechts het clubje dat door JDL/LDJ werd gemobiliseerd.

23 gedachten over “‘Antisemiet’ is geen gewoon scheldwoord”

 1. Bij types als deze Schut, een en al Hollandse zelfvoldaanheid uitstralend op zijn avatarfotootje, moet ik denken aan een klein gedicht van Jaap Meijer (Saul van Messel):

  FILOSEMIET
  Erger dan haat
  die beledigen kan
  Vriendschap waartegen
  Ik mij niet verdedigen kan

  Het mooist is natuurlijk de liefde van alles wat er om de Telegraaf heenhangt voor “de joden” (alleen de uitdrukking al).

 2. @Arnold Dan moet je zijn laatste tweets van vannacht lezen. “Zouden Walter, Jeroen, Peter, Jaap en Aaf echt denken dat hun bagger opweegt tegen de dankmail die ik van een holocaustsurvivor kreeg?”, gevolgd door “Die laatste was een insidertweet, zij weten wij zij zijn. Ik ga nu slapen met brandschoon geweten. Tot morgen!” Best knap, insinueren èn beweren dat je een brandschoon geweten hebt.

 3. “De borden werden gezien als bewijs van steun voor het nazisme…”

  Dit is uiteraard niet zo. Het wordt niet gezien als steun voor nazisme, maar als groffe onderschatting/bagatellisering van de ernst en aard van het nazisme.

 4. “Volgens Schut is de Holocaust weer terug en is het allemaal de schuld van links, dat antisemitisme bagatelliseert, goedpraat en ontkent. In het Nederland waar het verleden — waaronder de jodenvervolging — nooit verwerkt is wemelt het ondertussen van de quasi-filosemieten die dagelijks vol enthousiasme iedereen die kritiek op Israël heeft, voor nazi en antisemiet uitscheldt. Dat zijn vaak dezelfde figuren die de afgelopen jaren bekend geworden zijn met het verspreiden van islamofobie, vreemdelingenhaat en racisme.”

  Zie je niet dat je hier dan minstens hetzelfde doet als je die anderen verwijt?! Op zijn best dus de pot die de ketel verwijt dat die zwart ziet. Jij vindt dat je wordt ‘uitgescholden’, maar zelf doe je precies dat door die anderen te typeren als islamofoben, vreemdelingenhaters en racisten.

 5. Ik heb onnoemlijk veel respect en waardering voor de kalme en waardige manier waarop Walter middels dit stuk reageert op de buitengewoon vunzige insinuaties van die massamoordverheerlijker die ik heel wel in staat acht dat van die Holocaust-overlevende gewoon, net zoals zijn overige zieleroerselen en hersenspinsels, uit zijn duim te zuigen.
  Hulde.

 6. Het is heel simpel om van die al of niet terechte beschuldiging van antisemitisme af te komen, hoor. Schrijf ook eens wat feiten en argumenten op die in het voordeel van de Israëliërs zijn. Ergo, breng wat meer balans aan. Het is juist jouw eenzijdigheid die maakt dat er bij jou antisemitisme wordt vermoed. En let op, vermoeden is iets anders dan constateren. Je hebt het zelf in de hand. Veronderstel niet een en al slechtheid bij die anderen. Aan je imago kan je echt zelf het meeste doen.

 7. Het past allemaal volledig in de spin dat Hitler “links geteisem” was. Compliment, Walter voor dit stuk.

 8. “Bovenstaande foto van het platgebombardeerde centrum van Rotterdam herinnert ons aan de gevolgen die dictaturen kunnen hebben voor onze samenleving. Dit geval, in mei 1940, was het resultaat van de linkse nationaal-socialistische dictatuur van het toenmalige Duitsland, maar als we niet oppassen overkomt het ons, bijna driekwart eeuw later, nóg een keer. Niet door de Duitsers, maar door een bepaald deel van onze eigen bevolking,”
  Citaat van de Livestro’s gesticht waar ook Schut in verkeert.
  Zegt volgens mij genoeg…

 9. Voor een stukje over feestdagen zocht ik even of de Etnische reiniging van Jericho door Joshua een eigen feestdag had .. zocht ik op Joodse feestdagen kreeg ik het onderstaande lijstje te zien bij April
  “Ijar (april/mei)[bewerken]

  4 Jom Hazikaron – Herdenking voor gevallen Israëlische soldaten
  5 Jom Haätsmaoet – Onafhankelijkheidsdag van Israël
  18 Lag BaOmer
  28 Jom Jeroesjalajiem – Viering van de hereniging van Jeruzalem

  Het laatste is dus de viering van de bezetting van Oost Jeruzalem in 1967

  Alleen de 18e is een Joodse en geen Israelische feestdag .. Zouden de schrijvers van deze Wikipediapagina nou ook zo hard Janken , schreeuwen , krijsen en jengelen wanneer Joden en Israel op één hoop gegooid worden .???

 10. Voor een “extreemlinks margeblog” heeft Bart Schut het anders maar druk met deze site, even zijn twitterbraaksels doorlezende. Hoe vaak is JvdH inmiddels voor alcoholist uitgemaakt, over de afgelopen jaren?

  Overigens heb ik altijd al geweten dat GJ_ eigenlijk een extreemlinkse rakker in ontkenningsfase was. ;-p

 11. @pvanlenth. Ik scheld niemand uit. Ik noem islamofoben, vreemdelingenhaters en racisten als ik dat ook kan aantonen. Niemand kan aantonen dat ik antisemiet ben. Al deze woorden zijn voor mij geen holle scheldwoorden of wat ik er persoonlijk van vind, maar definities en duiding. Dat mensen beweren dat ik scheld wanneer ik iemand een racist noem omdat hij of zij racistische uitlatingen doet toont alleen maar aan dat ze niet snappen wat zo’n woord betekent.

  “Het is heel simpel om van die al of niet terechte beschuldiging van antisemitisme af te komen, hoor. Schrijf ook eens wat feiten en argumenten op die in het voordeel van de Israëliërs zijn.”

  Waarom zou ik dat moeten doen? Dat ik kritisch ben over de staat Israël en het bombarderen van onschuldigen heeft niets met antisemitisme te maken. Ik heb ook geen zin om mijn imago te moeten oppoetsen, omdat sommigen niet in staat zijn na te denken voordat ze iets zeggen of in een conflict ergens ver weg denken partij te moeten kiezen alsof het om een voetbalwedstrijd gaat.

 12. Antisemiet. Het woord zelf. Wordt in het algemeen aangeduid als Jodenhaat.

  Echter, Semieten, zo leert de wetenschap ons, is de naam van de gehele groep die Semitische talen spreekt, tegenwoordig en in de oudheid. Daar horen dus bij :

  De Arabieren, Ethiopiërs, de Israëlieten en de Ishmaëlieten, die laatste groep is de tweede loot van de Abraham familie, en inderdaad. dat zijn de mensen van het Islamitische geloof.

  Het is in de volksmond verworden tot een rassenterm. Iets dat wetenschappelijk al een onhoudbare stelling is aangezien er niet zoiets bestaat als het Joodse of het Arabische ras.

  Leest u zich in over de werkelijke betekenis van het woord Semiet.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Semieten

  En de veel uitgebreidere pagina :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Semitic_people

  En bedenk dan eens dat dat woord “antisemiet” de gehele verzameling bevolkingsgroepen in dat deel van de wereld inhoudt. Wellicht beseft u dan dat iedere keer als u weer eens iemand van antisemitisme beschuldigd die vóór de Palestijnen is en tégen het gedrag van de Israëlische regering en de Kolonisten u de term verkeerd gebruikt.
  De ware antisemiet namelijk, heeft een hekel aan ALLE groepen die in het Semitische taalgebied wonen en niet alleen aan één groep.

  Helaas zal dat voor velen van de mensen in ons land en andere delen van de wereld te hoog gegrepen zijn, die denken namelijk niet in grijs maar in zwart en wit zonder zich in de historie te verdiepen laat staan daar iets van te leren.

 13. JJB, we kunnen het ook gewoon bij het begrip racisme houden. Een gradatie binnen het racisme willen aanbrengen is sowieso idioot en mij een gruwel.

 14. Bart Schut? Oh, wacht, die rechtsdragende massamoordverheerlijker met de geestesgesteldheid van Geert Wilders! Waarom is dit stuk amoebe nog niet in administratieve detentie wegens aanzetten tot misdaden tegen de menselijkheid? Zoveelste foutje van de medepleger Bef Teefen?

 15. Ja 6.000.000 door rechts. En nu rechtse haviken die over en weer het conflict gaande houden. En religie is toch nog altijd een rechtse bezigheid.

 16. @wltrrr: “Ik scheld niemand uit. Ik noem islamofoben, vreemdelingenhaters en racisten als ik dat ook kan aantonen.”

  Sorry, maar dat is dus echt vanuit je eigen perceptie gesproken. Neem eens wat van ‘de ander’ aan: Ik volg je nu een tijdje en islamofoob, xenofoob en racist zijn termen die jij al heel snel gebruikt. Iemand hoeft maar een beetje kritiek te hebben op ‘de Islam’ en jij noemt hem een islamofoob. Iemand hoeft maar een beetje kritiek te hebben op het immigratiebeleid en jij noemt hem xenofoob/vreemdelingenhater. Enzovoort. Je staat echt razendsnel met die beschuldigingen/beledigingen klaar. Als die mensen zich van jou veel zouden aantrekken, dan werd bepaalde kritiek helemaal niet naar voren gebracht in ‘het debat’. Zou je dat een goede zaak vinden? Dan zou dat betekenen dat je ondemocratisch bent, op zijn minst. Vind je dat die mensen wèl gehoord moeten worden? Houd dan op hen steeds met jij-bakken te belagen en ga het debat gewoon ‘sportief’ aan.

  Oh ja, over antisemitisme nog dit: Ik denk dat niemand opeens antisemiet wordt. Ik denk dat het een sluipend proces is en dat iemand steeds meer argumenten tegen joden gaat omarmen. Dan komt er langzaamaan een punt dat iemand de eerste verwijten van antisemitisme krijgt, tot eigen verbazing/verbijstering. Beter dan terugaanvallend te reageren kan je dan nagaan welke antisemitische elementen er mogelijk al opspelen. Ga nu niet zeggen dat jij wel weet wat antisemitisme is. Je weet dat niet, althans niet voldoende. Verdiep je er eens echt in (gericht boek ofzo). Joden hebben een speciaal zintuig ontwikkeld om ‘het’ waar te nemen. Akkoord, er zijn ook joden die de nuance om verkeerde redenen helemaal weglaten.

  Deze reactie is niet bedoeld om er een heel lange draad van te maken. Ik heb mijn punten gemaakt. Aan jou om er verder wat mee te doen. Het zijn harde, maar goedbedoelde tips, al zal je me wellicht een betweter vinden. Dat zij dan maar zo.

 17. @pvanlenth, “Oh ja, over antisemitisme nog dit: Ik denk dat niemand opeens antisemiet wordt. Ik denk dat het een sluipend proces is…”

  Weet jij wat antisemtisch is…en plotseling?

  – Het volle vuurvermogen van de marinekanonen gaan gebruiken om 4 voetbal spelende kinderen op een strand aan vlaarden te doen schieten.

  De beelden van deze sterk antisemitische daad gaan nu de hele wereld over en straks @pvanlenth moet je je uitleg tegen ongeveer 7 mlrd mensen gaan richten.
  Ben je klaar ervoor?

 18. Dus ik weet het niet, maar jij altijd wel… Merkwaardig.

  Onze Heilige Allesweter @pvanlenth, dank u voor uw aandacht voor ons – de nederige kruipsels die uw gedachtenkronkels af en toe mogen lezen.

  (over uw vrienden zal ik niet ’s durven te beginnen, tis toch een privé zaak, of niet?)

 19. Het meest opvallende is dat de logica helemaal niet tot de hersenen van @pvanlenth doordringen kan. Het stuit alsof op een betonen muur.

  Typisch voor alle aanhangers van Wilders, rechts & Co.

 20. Pingback: ‘Antisemiet’ is geen gewoon scheldwoord | wltrrr

Reacties zijn gesloten.