Dries van Agt vs. Mark Rutte

Ik herinner me een enorme hekel aan Van Agt te hebben gehad begin jaren tachtig. De man was premier en maakte deel uit van het onwrikbare machtsblok dat het CDA, althans voeger uitgesplitst over de KVP, ARP en CHU destijds al zo’n vijftig jaar vormde. En in die tijden betekende regeringsmacht dat de oppositie hoog of laag kon springen maar dat het geen zier uitmaakte.

Het CDA stond al decennialang voor blokkade van elke modernisering.

Abortus, euthanasie, legalisering van drugs, verruiming van winkeltijden, het mocht allemaal niet van het CDA en het ergerde me mateloos. We waren gebonden door de ideeën van 30 jaar daarvóór, doordat een partij die toch slechts een minderheid van de bevolking vertegenwoordigde zich steeds weer in een sleutelpositie van de macht wist te manoevreren..

Vooral Van Agt met zijn zogenaamd grappige uitspraken irriteerde me giganrtisch. Ik kon niet wachten tot hij opgehoepeld was.

Maar goed, de man was destijds jonger dan ik nu, en ik moet er niet aan denken premier te moeten zijn. Bewondering voor in elk geval het kunnen vervullen van zulk een druk ambt moet ik toegeven.

De man heden ten dage, op een leeftijd, als ik hem al haal, waarop ik zelf wel eens heel goed dement zou kunnen zijn gezien mijn familiegeschiedenis, schreef echter een messcherpe analyse van de dwaze uitspraken met betrekking tot Israël-Gaza van onze huidige premier, Mark Rutte.

Het is me uit het hart gegrepen, en ik kan niet anders dan een diepe buiging uit respect maken voor deze ware Grand Old Man, die me ooit het bloed onder de nagels uit getergd heeft.

Ik heb nog niet alle hoop opgegeven voor Rutte. Ik blijf soms het idee houden dat het een aardige jongen is die hopeloos verstrikt is geraakt in een heel akelig politiek tijdsgewricht. Misschien dat hij tegen die tijd, als we beiden oude en grijs/(helemaal)kaal zijn, ook dit soort inzichten zal hebben. Nu echter moet hij wieberen, net als Van Agt destijds had moeten doen.

5 gedachten over “Dries van Agt vs. Mark Rutte”

  1. Van Agt heeft laten zien dat hij nog kan leren. Iets dat Rutte nog moet bewijzen. Voor Netaniahu/Liebermann/Wilders/Voet e.a. schijnt alle hoop verloren.

  2. Ook mijn respect voor het standpunt van van Agt, nu. Maar moeten we niet meer algemeen constateren dat deze politici in hun actieve periode slechts ‘pawns in the game’ zijn.

  3. Ha ha, ik verkeer woord voor woord in dezelfde stemming wat Van Agt betreft.

    Maar Rutte is een complete idioot, een blinde buschauffeur die ons schaterlachend naar de afgrond brengt, daarover maak ik me geen illusies.

Reacties zijn gesloten.