Het wellicht zeer nabije einde van het kapitalisme

commanEen van de boeken die mijn politieke scholing bepaald hebben is The dialectics of liberation – en nee, over deze verzameling lezingen ga ik het nu verder niet hebben. Op een na. (Marcuse zou ik ook willen noemen maar nu verder niet).

Een ervan was van Paul M. Sweezy, mede-auteur van Monopoly capital en schrijver van The theory of capitalist development. Ik kan verklappen dat de boeken die je op je twintigste, eenentwintigste leest het bepalendst zijn voor de ontwikkeling van je verdere wereldbeeld. Ik wil er ook bij zeggen dat het hier niet om studieboeken gaat. Die behelsden gewoon de lofzang op de Democratie van de Verenigde Staten, toen en nu. Alleen fascistische ideologen ontwaren marxistisch-leninistische kaderscholen op Nederlandse universiteiten in een mythisch verleden.

Sweezy’s bijdrage eindigde met de mogelijkheid dat de heersende klasse de wereld zou opblazen in een atoomoorlog. Dat zou hoe dan ook het einde van het kapitalisme betekenen. De toekomst van het kapitalisme was kortom niet zonnig. Het einde zou wel eens heel dichtbij kunnen zijn.

“Een zeer groot deel van de academici op de wereld is zich volledig bewust van de ernst van de ecologische bedreiging waar de planeet voor staat, maar wat niet in ruime mate wordt erkend is dat de oorzaak van de bedreiging het kapitalisme zelf is. De burgerlijke economie streeft ernaar dit te verstoppen of te ontkennen. Als het algemeen begrepen werd zou het kapitalisme gezien worden voor wat het is, de doodsvijand van de mensheid en vele andere levensvormen op de planeet.

In deze omstandigheden is onze verantwoordelijkheid niet alleen de ecologen helpen hun boodschap te verspreiden, hoe belangrijk die ook is, maar de ecologen zelf evenals het publiek in het algemeen te overtuigen wat betreft de waarheid over het kapitalisme, dat het vervangen moet worden door een maatschappelijk systeem dat de levenbrengende mogelijkheden van de aarde tot eerste en hoogste prioriteit stelt.

Naarmate de dodelijke gevolgen van het kapitalisme doorzetten, zullen steeds meer mensen, inclusief “bourgeois-ideologen die zich tot het niveau van het begrijpen van de beweging van de historie als geheel hebben opgewerkt” gaan inzien wat gedaan moet worden als onze soort een toekomst in het algemeen kan hebben. Onze taak is dit tot stand helpen brengen in de kortst mogelijke tijd.”

(Uit het voorwoord bij de honderdvijftig-jaarseditie van het Communistisch Manifest.)

We zijn zestien jaar verder. Aan de naderende ecologische ramp is niets gedaan, integendeel. En we worden getrakteerd op een apocalyptische moordpartij in Gaza. Een groot deel van Nederland jammert en jankt om oorlog tegen Rusland. Paul Sweezy maakt het niet meer mee.
Of wij allen het verder zullen kunnen uitzitten is maar zeer de vraag.

7 gedachten over “Het wellicht zeer nabije einde van het kapitalisme”

 1. Ik vrees dat kapitalisme door de massa eerst herkend zal moeten worden als oorzaak van de Grote Gruwel, dat zal echter veel te laat komen. Ik vermoed dat de laatste fase voorafgaande aan de totale vernietiging gaande is, niemand weet nog hoe de duivelse krachten in bedwang gehouden kunnen worden.

 2. De miljoenen doden ten bate van het kapitalisme worden niet eens meegeteld , dan heet het “natuurramp “of “hongersnood” of “giframp “Of “aardverschuiving “

 3. Humaan gedrag lijkt te bestaan uit het met ons aller moeilijke beperkte vrije wil moeizaam pogen respect op te brengen voor elkaars mensenrecht om zo ook onvermijdelijk tot dat sociaal gedrag te komen, dat ieders individueel mensenrecht probeert recht te doen. De economie mag eigenlijk slechts dat moeizame spoor van mensenrecht en sociaal gedrag volgen.
  In onwerkelijk gedroom legt men of te veel nadruk op dat individuele recht en komt met de economie in het spoor geleidelijk tot kapitalisme. Of men idealiseert zonder beide benen op de mensengrond sociaal gedrag en komt met economie in het spoor (weer?)tot communisme.
  Ons is slechts het moeizame humane gedrag bekend, wat gezamenlijk poogt dat moeilijke, ook economische, evenwicht tussen recht en sociaal gedrag te houden. Als de balans eenmaal doorgeslagen is, is het hoe dan ook niet makkelijk noch aantrekkelijk om dat evenwicht weer te zoeken en te vinden. Maar wat het communisme leek te overkomen, lijkt ook het kapitalisme te kunnen overkomen. Maar vraag niet hoe lang dat kan duren en hoeveel gezamenlijke moeite het kost. Echt humaan leven met een economie in dat spoor is a hell of a daily worldjob, maar alle moeite, democratische wereldorganisatie en ontspannen gezamenlijk werken waard!

 4. Groei-Economie is een heel slechte manier om te produceren . en creëert bewust inferieure producten om nieuwe te verkopen , mijn brommer uit 1972 ( Honda 4 takt ) is schoner , betrouwbaarder en zuiniger dan wat men nu produceert , dat zegt eigenlijk genoeg …

 5. Hoe idioot wil je het hebben: een economisch systeem dat uitgaat van oneindige groei op een beperkt in omvang zijnde planeet. Dát zorgt bijvoorbeeld voor de misdadige idioterie van schalie-gas dat is als iemand die alle kolen heeft verstookt, al het gas heeft verstookt om zijn huis te verwarmen de kozijnen en de deuren maar opbrandt…
  Werkelijke overvloed, geen gebrek kan er alleen maar zijn als de mensheid de welhaast oneindige hulpbronnen van het heelal kan exploiteren….
  Dat vereist visie en laten wij nu net een premier hebben die er prat op gaat dat niet te hebben….

 6. Alle ellende die tot stand komt door kapitalisme en de veroorzaker ervan: liberalisme, komt door maar één ding. Onwetendheid.

  De kinderen op de lagere school moeten al een fietsdiploma halen. Als je gaat brommer rijden of autorijden moet je bewijzen dat je het kan. Maar als je een kind krijgt, een hond koopt, geld uit gaat geven of op een politieke partij gaat stemmen, hoef je helemaal niks. Het resultaat is dat de meeste mensen stemmen op een partij waar ze het inhoudelijk niet mee eens zijn. Zo las ik in een reactie op een nieuwssite dat Geert Wilders een “Nationaal socialist” was. Geert een socialist? Waarom was hij dan 15 jaar lid van de VVD? Ontzettend veel studenten stemden op D66, de “onderwijspartij”, die vervolgens de studiefinanciering om zeep hielp. Wie weet er dat D66 in het Europarlement in de LIBERALE FRACTIE zit?

  Ik ben van mening dat mensen moeten bewijzen dat ze van de hoed en de rand weten, voordat ze een stembiljet mogen invullen. Ik zal de vragen voor het examen wel maken. Want de antwoorden zijn mij al bekend. Nu de rest van het land nog.
  isditvrijheid.nl ( invullen achter http:// )

Reacties zijn gesloten.