De indicatie blabla van de “zorg” wet per 2015

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt vervangen door nieuwe regelingen, deze sluiten beter aan bij de huidige zorgbehoeften van mensen, althans, dat vinden dit kabinet en de Tweede Kamer. De nieuwe organisatie van de “zorg” gaat in per 1-1-2015, vervangt alle voorgaande regelingen en gaat worden uitgevoerd door de “zorg”verzekeraars. Bij dit laatste gegeven rinkelt er bij mij al een alarmbelletje. Zij zullen immers proberen zorg te onthouden want zorgverzekeraars moeten winst maken, het is 2014 en heel veel geld verdienen is de norm, waarmee dat maakt niet uit.

De wijkverpleging krijgt in de wetsvoorstellen een belangrijkere rol bij de langdurige zorg. Vanaf 2015 bekijkt de wijkverpleegkundige samen met cliënten wat die aan verpleging en verzorging nodig hebben om langer thuis te kunnen wonen.

Tot mijn stomme verbazing werd ik vandaag al benaderd door mijn Cystic-Fibrosis centrum, zij hadden van het VGZ een in te vullen (door het CF-centrum, niet door mij)  formulierenset ontvangen over mijn “toestand” in het kader van deze wijzigingen per 2015. Gelukkig is mijn arts met vakantie en kon ik de boel tegenhouden want ik wil eerst wel eens weten wat er allemaal bedacht en geschreven en vooral gevraagd wordt door die zorgverzekeraar. Hoezo, inspraak van de patiënt? Deze formulieren zouden na ondertekening gestuurd moeten worden naar de Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland. Dan komt alles wel goed. *ughe* * ughe* .

Ik heb het nieuwe indicatiesysteem eens doorgelezen. Hier kunt u het hele ding in .pdf downloaden, getiteld: “Normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de eigen omgeving”. Het hele ding ademt de geest uit van ” laat ze maar zoveel mogelijk zelf uitzoeken, dat is goed voor ze”.

Indiceren en organiseren van zorg is gericht op versterken van eigen regie en
zelfredzaamheid van cliënten en het cliëntsysteem (pagina 5,7 en 8).

Verder lezen maar, pagina 12:

Gezondheid wordt niet langer opgevat als een toestand van compleet fysiek, psychisch en sociaal welbevinden maar als het vermogen tot aanpassing en
zelfmanagement in relatie tot sociale, fysieke en emotionele uitdagingen .
Er is een andere kijk nodig op vraag en aanbod in verpleging en verzorging thuis. De benadering is nu nog teveel gericht op ziekte en zorg in plaats van op gedrag en gezondheid. De nadruk moet meer liggen op de mogelijkheden die burgers met gezondheidsproblemen zeker ook hebben.

Lees het ding zelf maar, ik kan het niet meer opbrengen hier nog iets zinnigs over te schrijven. O, bestudeert u vooral ook de piramide op pagina 18, daar heeft u een overzicht van het “dynamisch proces”. Helemaal in het topje ziet u nog ergens “zorg” die verleend kan worden.

15 gedachten over “De indicatie blabla van de “zorg” wet per 2015”

 1. In mijn beleving zijn het vooral de ouderen die op liberale partijen stemmen. Veruit de meeste 65-plussers schijnen te denken dat de SP nog net zo communistisch is als in 1974. En dat terwijl Jan Marijnissen in 1986 de laatste restjes van dit verderfelijke systeem uit de partij heeft geveegd.

  Ik heb vooral een gevoel van: wie zich brandt, moet op de blaren zitten, eigen schuld dikke bult en meer van dat soort gemeenplaatsen. Maar helaas heb ik ook heel veel last van al die liberale partijen. Het minimum loon is ondertussen 30 % lager dan in 1980, de ziektekostenpremie is verdubbeld, exclusief het eigen risico en de huren zijn de laatste 23 jaar gestegen met 110 % bovenop de inflatie. Dat is nog lang niet alles. Het ziekenfonds is afgeschaft,net zoals de woningbouwverenigingen en de vaste baan en de sociale werkplaatsen en de studiefinanciering. De meeste zaken die ik noemde bestaan nog, maar over een jaar of 10 is alles kapotgemaakt.

  Tot Nederland wakker wordt. En anders worden we straks wakker in de Verenigde Staten van Ellende.
  isditvrijheid.nl ( invullen achter http:// )

 2. Wat ze bij de PvdA , VVD en D’66 niet begrijpen is hoeveel springstof je op een scootmobiel kan laden .. sneller dan een pil van Drion ook …

 3. “…het vermogen tot aanpassing en zelfmanagement in relatie tot sociale, fysieke en emotionele uitdagingen”

  Getverdèmme!

 4. Het is alweer over Jeroen, opgeven? Nooit.

  Ja Laurent, en dit is dan een stukje tekst uit het handboek waar ze mee komen dreigen als je hulp nodig hebt. En ze hebben niet eens in de gaten hoe volkomen geschift ze zijn.

 5. @Martin007: ik heb het idee dat (juist?) ook de jongeren tegenwoordig veel rechtser zijn dan toen ik jong was (ik ben 57). Toen scoorden partijen als de PSP en later GroenLinks steevast hoog bij schaduwverkiezingen onder jongeren. Tegenwoordig zijn het de PVV en de VVD. Tel uit je winst. Maar hoe het ook zij, dat er sprake is van een vreselijke algemene verrechtsing en asocialisatie is een feit. Helaas.

  @LRD: ik wens je heel veel sterkte met dit afgrijselijke geneuzel met die nieuwe regelingen die beter aansluiten bij de huidige wensen van regering en zorgverzekeraars. Ik prijs me gelukkig dat ik nog gezond ben, want ik zou er compleet, volslagen stapelgek van worden.

 6. Daarintegen Le Roy , in mijn woonplaats is alles geautomatiseerd en kregen we er zelfs van Miep de Microchip een half uur thuiszorg bij …

 7. “De benadering is nu nog teveel gericht op ziekte en zorg in plaats van op gedrag en gezondheid.”
  Vertel dat maar aan de kankerpatiënten waar ik ’s nachts waak.

 8. En vertel ze dan ook méér te gaan doen aan “zelfmanagement”.

  Wat een rare lui die dit verzinnen, overigens helemaal in de lijn zoals ook Klijnsma het bedacht heeft om “mensen in hun mogelijkheden te zetten”.

  Misschien wordt er ook nog onderzocht of je jezelf kan begraven na je dood. Begraafplaatsen leveren immers ook niets meer op voor de Marktgekken.

 9. Wat mij behoorlijk irriteert is dat men een Rutte ziet die met krokodillen tranen betreft de vliegramp (Zuid-As VVD bolwerk zit wapenfabrikant) al dit walgelijk moordbeleid van hem dat weer doet vergeten.

  Rutte kan zich verschuilen achter een mindnumbing WK en een vreselijke vliegramp.

  Ondertussen gaan Jetta “Eichman” Klijnsma en Edith “Mengele” Schippers rustig door met hun endlosungsplannen. En die wapens vanuit mede de zuid-as ach die blijven we verkopen.

  Rechts doet er alles aan om niet geliefd te zijn in deze wereld dat moge duidelijk zijn.

 10. @Leon:

  “endlosungsplannen”

  Die hebben ze niet, daar ben ik van overtuigd. Wel zijn gedachten en beleid in de zin van “mensen in hun kracht zetten” en andere rare formuleringen een onderdeel en gevolg van het verderfelijke systeem dat kapitalisme heet.
  Uiteindelijk leiden die wel tot vernietiging door grootschalige oorlogen en mensen die geen zorg meer krijgen zullen er nu al eerder door overlijden.

  Eigenlijk weet ik echt niet wie je waarvoor individueel verantwoordelijk zou kunnen houden, en áls je het al zou weten, wat dan nog? Wat kan je ermee?

 11. Of ze geen “endlosungsplannen” hebben ?? er zijn wel komende maatregelen die daar trekjes van hebben , onder de nieuwe Jeugdwet kunnen ouders héél makkelijk uit de ouderlijke macht ontzet worden , ook al omdat ze weigeren kinderen ( naar inzicht van de doktoren genoeg ) medicaties te geven … Nu gebruikt mijn zoontje best heftige medicatie , dus hou ik de dosis zo gering mogelijk , daar heb ik al eens een argument met een eerdere dokter over gehad .. De dosis die zij wensen zijn wel degelijk levensduur beperkend .. niet voor niets overlijden veel van deze mensen al vaak jong aan nierfalen ..

 12. @Al B.

  Als jij serieus meent dat de doktoren van jouw zoontje als doel hebben zijn leven zo kort mogelijk te houden zou ik naar de rechter stappen als ik jou was. Ik denk echter dat je de boel een nogal chargeert omdat emoties zich zo lekker laten prostitueren. Iemand hier beschreef dit verschijnsel hier recentelijk als ‘emo-porno’. Weet jij nog wie dat was…?

 13. Hier wordt je niet vrolijk van. Wat een verhullend jargon, self-management, case management, stepped care, toemaar, zie eerst maar eens op eigen kracht aan de top van die piramide te komen, voordat je zorg van ons krijgt.

  Maar een glimlach kon ik niet onderdrukken toen ik in de begrippenlijst het volgende tegenkwam:

  Vier gebieden van menselijk functioneren: Lichamelijk, psychisch, sociaal, functioneel. Bont, M. de,
  Haaren, E. van, Rosendal, H., & Wigboldus, M. (2012, november).

Reacties zijn gesloten.