Oproep voor zero-tolerantie vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken


Dit filmpje maakte ik in 2009 en ik schreef daar een begeleidend schrijven bij, enkele citaten:

Het begin.
Ik was negentien toen ik op de Sociale Akademie voor het eerst geconfronteerd werd met beelden van het verminken van de vulva van jonge meisjes en de gevolgen op oudere leeftijd. Dat was in 1982, het jaar waarin de VN een diepgaand onderzoek initieerde naar alle aspecten van de praktijk van de genitale verminking van vrouwen, met inbegrip van de omvang en de oorzaken van het probleem en de beste wijze waarop dit verholpen kan worden.
Eén en ander was het gevolg van de aandacht die in 1978 was gegenereerd tijdens het jaar van Kind toen de VN zich in april in een nieuwsbrief “Female Circumcision as a Health Hazard” voor het eerst vrouwenbesnijdenis openlijk benoemde.

10 jaar later.

Tijdens de 1988-sessie heeft de VN-Commissie voor de Mensenrechten een resolutie aangenomen waarin de subcommissie wordt opgedragen om de mogelijkheden voor nationale en internationale maatregelen ter bestrijding van de traditionele praktijken die schadelijk zijn voor vrouwen en kinderen, te onderzoeken. Uiteindelijk is in de subcommissie een resolutie aangenomen die verklaard dat vrouwelijke genitale mutilatie een schending van de mensenrechten is.
Ter bestrijding van de praktijken werd gekozen voor bewustwording middels educatie.

20 jaar later

In 1998 werd ik voor het eerst direct geconfronteerd met het afgrijselijke fenomeen van genitale verminking. Dit was toen ik als woonbegeleider mensen begeleidde die in afwachting van een asielstatus al wel gehuisvest waren in zelfstandige woningen in Amsterdam.

In mijn caseload bevond zich een aanzienlijk groep vrouwen en kinderen uit Soedan, Ethiopië en Somalië. Een aantal van de meisjes liepen richting de leeftijd dat besnijdenis aan de orde was. Het was mijn taak om dit onderwerp met moeders ter sprake te brengen en uit te leggen hoe wij hier in Nederland tegenaan keken.
Het was verdomde moeilijk en vaak bijna onmogelijk om dit soort gesprekken aan te gaan.

Sommige vrouwen echter waren wel bereid over het onderwerp te praten. Het waren de vrouwen die hun dochters wilde behoeden voor de traditionele gewoonte. Zij vertelde mij echter dat de sociale druk binnen de clan moeilijk of niet te weerstaan was. Of ik besnijdenissen heb weten te voorkomen kan ik niet met zekerheid stellen. Het onderwerp bespreekbaar maken is echter een eerste stap. In het laatste deel zal ik hier nog op terug komen.

30 jaar later.

2009
6 februari vond de zesde Internationale dag“Zero Tolerance Against Female Genital Mutilation” plaats. Hoewel er nu overal ter wereld een besef en wil is om de vrouwelijke genitale verminking uit te bannen, er in vele landen wetgeving bestaat tegen de uitvoering van een vrouwelijke besnijdenis, blijkt in de praktijk dat de afname van het aantal meisjesbesnijdenissen nog steeds bedroevend laag is.

Vijfendertig jaar later….
Op de website “De Wereld Morgen” een artikel dat opnieuw aandacht vraagt voor deze immens grote en grove mensenrechtenschending.

Wereldwijd hebben meer dan 130 miljoen meisjes en vrouwen te maken met een of andere vorm van genitale verminking en zo’n 700 miljoen vrouwen die nu leven zijn als kind gedwongen te trouwen, blijkt uit nieuwe cijfers van het VN-Kinderfonds UNICEF.

Vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten zijn het vaakst slachtoffer. UNICEF onderzocht de situatie in 29 landen. Genitale verminking kan leiden tot langdurige bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en sterfgevallen, staat in het rapport. Bij gedwongen huwelijken krijgen kinderen te maken met geweld en schooluitval. “Deze aantallen laten zien dat we onze campagne moeten opvoeren. Laten we niet vergeten dat achter deze cijfers de levens van echte mensen schuilgaan”, zei UNICEF-directeur Anthony Lake in een verklaring.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

28 gedachten over “Oproep voor zero-tolerantie vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken”

 1. En de duvel speelt er mee.
  Alleen vertrouw ik dit bericht niet zo. Iedere halvegare, man of vrouw, kan een fatwa uitvaardigen, wat houdt het verder in?

 2. Lijkt me typisch iets voor Isis , misogynistiese zwijnen .. Fatwa betekend voor normaale moslims “mening ” , voor fundementalisten “edict ” ( ook voor de westerse pers trouwens )

 3. Dat bedoel ik Bakra, iedere gek kan dit wel als zijn mening uiten maar daar is het nog geen wet mee (hoe kun je dit wettelijk regelen? hebben ze dan niets beters te doen daar?)

 4. Puriteinen Ina . met een diepe angst voor alles wat vrouwelijk is … Het vernielen van kerken is ook niet iets Islamitisch .. Hun geloof is zo zwak dat elke afleiding weggewerkt moet worden ….

  Vergelijkbaar met de Heksenverbrandingen , dat s toch ook niet van orgine christelijk

 5. Wat mij in de discussie over besnijdenis altijd zo verbijsterd is dat het alleen over meisjes gaat. Het is kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat jaarlijks vele tienduizenden minderjarige jongetjes genitaal worden verminkt. Recht op lichamelijke integriteit wordt kennelijk geslachtelijk bepaald.

 6. Zero tolerance. Logisch. Maar hoe kan je, in landen waar al een eeuwenoude cultuur van het mismaken van vrouwen bestaat en het laten huwen van veel te jonge meisjes met veel te oude mannen de mensen omscholen zodat ze gaan beseffen dat dit walgelijk is ? Hoe kan je dat doen wanneer er extremisten aan de macht zijn in dat land, van welk geloof dan ook ? En wat doen we tegen de besnijdenis van jongetjes die niet op Medische gronden besneden worden ?

  Amerika (het land waar het een uitzondering is niet besneden te zijn) weet het wel. Lekker bommen gooien met drones.

  De Nederlanders beginnen nu ook steeds meer die richting uit te gaan na MH-17.

  Maar een veranderd besef kweken, zeker als dit een praktijk betreft die al eeuwenlang cultureel (en dus niet religieus) bepaald is is ontegenzeggelijk moeilijk.

  Dus die zero tolerance, een mooi idee maar redelijk onhaalbaar in de huidige situatie.

  En hoe ver trekken we die zero tolerance door ? Onthoofden van besnijders ? Ophangen ?

  Het enige wat we kunnen doen is het leed van de besneden meisjes verlichten door reconstructieve chirurgie en educatie.

  Dan kan je de woorden zero tolerance gaan inzetten, maar dat is symboolpolitiek in mijn ogen.

 7. Het ISIS FMG verhaal is fake…Ik word er kotsmisselijk van dat FMG wordt misbruikt voor persoonlijke agenda’s. Lees verder alle linken die er in dit stuk staan en je zult zien dat alle actie die tot nu toe ondernomen is wel degelijk zoden aan de dijk zet.

 8. Klopt Ina. Vrouwenbesnijdenis is NIET iets typisch Islamitisch. Het gaat veel dieper in een aantal regio’s en met name Ethiopië en heeft alles te maken met een eeuwenoude cultuur en helemaal geen bal met de Islam.

 9. Zelfs in Nederland zou je een flink aantal heilige huisjes plat moeten trappen om maatregelen die in ieder geval Nederlandse meisjes moeten beschermen er door te krijgen.
  Wat je wereldwijd zou moeten doen ? Ik denk dat de bestrijding van achterlijkheid het belangrijkste is. Maar vooral stoppen met het ondersteunen van barbaren die je voor je eigen politieke spelletjes kan gebruiken. Anders blijf het dweilen met de kraan open.

 10. 700 miljoen vrouwen als kind getrouwd?
  Das erg veel waar wonen die allemaal?
  Een docu over vrouwen en meiden die besneden werden,ontdaan van hun clitoris,stonden in de rij kilometers lang om de besnijdenis te ondergaan.
  Vrouwen zagen dit als eervol omdat zo kon worden gezien of zij vrome en goede huisvrouw zijn,er werd beweerd dat vrouwen met clitoris teveel seksueel zouden zijn en hun huishouden en de kinderen zouden verwaarlozen in het zoeken naar sekspartners.
  En mannen wilden zo’n vrouw niet.
  De reden dat vrouwen dit doen om niet achtergelaten te worden in de gemeenschap,want vrouwen hebben geen werk of inkomen en zijn afhankelijk.
  Dus de invallen in irak hebben geen zoden aan de dijk gezet dus na al die jaren van bevrijding??????

 11. Ook in china is er een bepaald teken uit de dierenriem die niet bij meiden gewenst is,meiden zouden niet trouw zijn tegenover hun echtgenoot.

 12. Over kindbruiden. Al sinds het begin van de mensheid werden jonge meisjes uitgehuwelijkt. Het was keizer Augustus die besloot dat huwelijken alleen nog maar tussen mensen van 18 jaar en ouder mochten worden gesloten omdat het zelfs in Rome de spuigaten uitliep.

  Dit is dus niet vreemd. Dat er in vorige eeuwen jong getrouwd werd had alles te maken met het feit dat mensen veel korter leefden en er veel hogere kindsterfte was.

  Dat er een aantal culturen zijn die nog steeds niet doorhebben dat de tijden veranderd zijn geeft júist aan waarom we met educatie ver kunnen komen.

 13. Maar die culturen leven ook anders,op andere continenten,met andere levensverwachtingen,andere mentaliteit,andere filosofie,andere opvoeding,andere levensstandaard,andere economie,andere toekomst,andere opvattingen,ander eetpatroon,andere kijk op het leven..

  En bevrijdingen,missies hebben niet die samenlevingen op andere gedachten gebracht.
  Dat is nou diversiteit van continenten op de wereld.

  De tijden zijn veranderd,er zijn internetaansluitingen,smartphones,water uit de kraan,universiteiten,apartementencomplexen,cruiseschepen..maar of bepaalde volkeren hier van weten of mee gedeeld erin worden is een tweede…wel hun gebruiken en cultuur met een belerende vinger willen veranderen.

 14. Je kan tegen die vrouwen zeggen joh vlucht van je familie,laat je niet besnijden ren weg…ja waarheen?
  Of ga met alle vrouwen per boot naar een ander land voor asiel?
  Of wees vrij geniet van je clit,doe seks met wie je wil verlaat je gezin..oke en daarna?

  Zelfde als een kanarie die in gevangenschap is grootgebracht loslaten uit het raam..

 15. De ISIS lui claimen dat het niet waar is , maar er zijn uit het gebied berichten dat de Fatwa wel degelijk gegeven is door Bagdadi , Er was in Moslimkringen ook een luid protest tegen ( wat de Nedermedia wel niet zal halen ) dus er is ook een flinke kans dat uit propaganda oogpunt deze Fatwa is teruggetrokken , hij valt namelijk wél binnen het patroon van vrouwenhaat en angst voor vrouwelijke sexualiteit wat dit soort groepen graag tentoon stellen ..

 16. En educatie?
  Al die invallen en militaire basissen dan?
  Bij een aflevering van rondom tien zat een nederlandse soldate die in afghanistan gelegerd was,te vertellen wij kwamen om hun te helpen door ons zijn ze vrij,ze vertelde dat een inheems afghaans jongetje zag dat zei als nederlandse militair geen hoofddoek droeg als de afghaanse vrouwen die hij alleen ziet..de soldate zat in het programma hierover te vertellen van..nou ja zeg schandalig wat denkt dat jong wel? Wij zijn hier om jullie te helpen ondankbaar kind…

  Dus tja
  Helpen hoofddoeken afzetten en daarna?
  Scholen bouwen
  Leraressenopleidingen starten
  Huizen bouwen
  Supermarkten neerzetten
  Vrouwenhuizen opzetten
  Rechtbanken oprichten
  Winkels realiseren
  Werk vinden voor de vrouwen
  Openbaar vervoer regelen
  Kinderopvang
  Speelplaatsen
  Genoeg voedsel
  Inkomen voor vrouwen
  En voor mannen natuurlijk ook
  Iedereen internet
  En blijvende hulp in de vorm van bescherming,huisvesting,begeleiding van kinderen en ontheemden,voedsel,huizen,leefomstandigheid omhoog en ziekenhuizen bouwen!

  Ja dan mag die soldate wel boos zijn als dat kindje om die hoofddoek iets zei..maar zo is het niet alleen boos roepen hoofddoek af en dan ben je vrij dat werkt niet.

 17. Al bakrastani,
  Leg die vrouwenseksualiteitangst eens uit.
  En waarom zou er haat tegen vrouwen zijn?
  De besnijdenissen worden door vrouwen gedaan,en onder vrouwen is het taboe om niet besneden te zijn.heteromannen zijn niet bang om met seksuele vrouwen seks te hebben denk ik.

  De culturele verhoudingen liggen anders dan elders.
  Om enkele rituelen te bekritiseren zijn die vrouwen ook niet geholpen.
  Als je moeder,oma,zussen,nichten,tantes,dorpsvrouwen jou als een vieskadet zien als een onbesneden verstoten vrouw..zal die vrouw ook diepongelukkig zijn.
  En als die 700 miljoen willen vluchten,of de helft van hen waar moeten zij heen?

  Nu kan men wel oproepen tot zero tolerance voor besnijdenissen,maar niemand die de vrouwen opvangt die vluchten..miljoenen!
  Denk eraan dat die meiden alles moeten achterlaten hun familie,traditie en land.
  Ze hebben niets meer,dat is behoorlijk zwaar..daarom zal er beter nagedacht moeten worden.

  Vergeet niet dat vrouwen onder elkaar zeer bekritiseren,en zij veelal deze traditie in het vaandel houden om de moeder eer te behouden…helaas krijgen mannen vaak hiervan de schuld alleen.
  Ook bij eerwraak kwesties zijn zo vaak moeders en zussen bij betrokken,alleen wordt dan vaak een broer of zoon opgestookt de daad te verrichten.

  Vrouwen zullen echt die vrouwencultuur moeten ingaan om de diepgewortelde cultuur te kunnen begrijpen,enkel belerend zeggen stop besnijden is te makkelijk.

 18. Lijkt me een duidelijk geval van ISIS in diskrediet brengen. Op zich juich ik dat toe, maar wel zo dat Wilders/Telegraaf c.s.er niet mee aan de haal kan gaan.

  Ik wacht op de dag dat ISIS roken en drinken serieus wil gaan aanpakken.

 19. Ina, je schrijft in je link dat er in Nederland nog steeds geen medische controle bestaat voor meisjes uit risicogroepen. Is dat nog steeds zo? Ik ging ervan uit dat als er een contract bestaat waarin gezinnen beloven hun dochters niet te laten besnijden, dat daar dan ook periodieke controles aan vast zouden zitten.

 20. Twee aparte punten Neel , de culturele drang onder vrouwen , een Somalische grootmoeder waar ik ooit een heel open gesprek mee had gaf aan dat haar inziens “functionele sexualiteit “mannen te veel macht over hun vrouwen gaf … Is een punt in volledig GM maatschappijen zoals Somalië

  Maar dit soort Fatwas is een ander punt , het komt van mannen die heel bang zijn voor Vrouwelijke sexualiteit , daarom douwen ze deze onder burkas of beschadigen ze deze sexueel .. Dezelfde groep is ook heel bang voor beelden en voor ‘heiligenverering ” Net als zwarte kousen refros is hun wereld en godsbeeld heel verstoord , met de wereld bijna duivels in haar pogingen de “ware gelovige “af te leiden … en God extreem weinig bereid tot vergeving ..
  Van daar dat jongeren die onder hun invloed komen ook gaan geloven dat ze alleen door exteme daden hun eerdere leven van drugs en vrouwen kunnen “goedmaken ” .. De Mysogenie geeft die jongeren dan ook weer een zondebok voor hun eerdere gedrag “het waren die hoerige meisjes die mij van het pad brachten … ” Wat hun dan weer in het nut van dit soort fatwaas doet geloven …

 21. Ik weet dat de GGD dat vroeger wel controleerde. Ik weet ook dat VGV toen ook geregeld voorkwam, ook door Nederlandse artsen, om erger te voorkomen. Deze bestond uit een prikje in de clitoris en dat was het dan. Ik ga de bron niet vermelden, omdat ik de strafrechtelijke situatie van nu niet ken en ik geen risico’s wil lopen namens iemand.
  Hoe de situatie op het ogenblik is weet ik niet.

 22. Ik vraag mij trouwens af Natte Neel waar het belang van “hoofddoeken afzetten ” in je commentaar vandaan komt .. Veel vrije , liberale goed geschoolde Moslimas dragen die hoofddoek uit vrije keuze ..iets totaal anders dan een Burka ..

 23. Al bakrastani,

  Ik betoog dit niet.
  Er zijn mensen die moslima meiden willen bevrijden op die manier..
  En vinden dat wanneer de moslima de hoofddoek afzet,zij bevrijd is.

  Bevrijd van haar geloof,een deel van haar geloof opzij gezet,een stapje hoger haar geloof te verwaarlozen.bekeren heet dat.

Reacties zijn gesloten.