Bedreigd, belaagd en ontzet

Het valt niet mee tegenwoordig om nog ergens betrouwbaar nieuws te vinden. Gisteravond las ik op de website NOS Nieuws over een ‘anti-Joods protest’ in Den Haag. Tijdens deze demonstratie (naar verluidt door ‘radicale moslims’ c.q. ‘aanhangers van ISIS’) zou een ‘verslaggeefster’ zijn ‘bedreigd’, ‘belaagd’ en ‘ontzet door de politie’. De ‘verslaggeefster’ in kwestie bleek Annabel ‘dobbernegers’ Nanninga van GeenStijl te betreffen.

Nu kun je je afvragen of mevrouw Nanninga objectief gezien wel als ‘verslaggeefster’ te kwalificeren valt (in o.m. De Telegraaf en het AD wordt zelfs gerept over ‘journaliste’) of dat je in dit geval beter zou kunnen spreken over een racistische muts die weleens stukjes schrijft voor een extreemrechts blog en alleen maar bij die demonstratie aanwezig was om nog wat meer olie op het toch al laaiende GeenStijl-haatvuur te kunnen gooien.

Los daarvan: het is natuurlijk compleet onacceptabel om iemand, wie dan ook, te molesteren, te bedreigen of te belagen. Zelfs als die persoon schrijft voor een blog dat de belagers iedere dag opnieuw, dag in dag uit en dat al jarenlang, in een kwaad daglicht zet. Dat is niet alleen onacceptabel, maar bovendien erg dom, omdat je daarmee de moslimhaters van GeenStijl en PVV alleen maar van munitie voorziet.

Dat gezegd hebbende kun je je de vraag stellen wat de lezer van bovengenoemd nieuwsbericht zich precies moet voorstellen bij ‘bedreigd’, ‘belaagd’ en ‘ontzet door de politie’. Ik weet niet hoe het met u zit, maar bij mij persoonlijk brengen dergelijke bewoordingen nogal prikkelende beelden naar boven. Bijvoorbeeld: mevrouw Nanninga rent, op de hielen gezeten door een woedende, met stokken en hooivorken bewapende meute, door de Schilderswijk. In een doodlopend straatje wordt zij uiteindelijk omsingeld. Er wordt geduwd en getrokken. In de verte loeien sirenes van minimaal een stuk of vier politiewagens. Hooivorken worden geheven. Uit de ramen op de bovenverdiepingen hangen PVV-stemmers die er schande van spreken en foto’s maken met hun mobieltjes. De sirenes komen dichterbij. Mevrouw Nanninga probeert de meute des doods te kalmeren door te smeken om genade en te beloven dat ze nooit meer een letter voor GeenStijl zal schrijven. Nog net op tijd arriveren de politiebusjes met gehelmde en bewapende agenten die het demonstrantentuig met gummiknuppels uit en in elkaar rossen, mevrouw Nanninga in een busje trekken en zich ijlings van het slagveld terugtrekken richting een zwaarbeveiligd politiebureau.

Nee, gelukkig was het allemaal niet zó erg, blijkens een artikeltje over hetzelfde item in De Volkskrant: mevrouw Nanninga ‘voelde zich bedreigd’ en ging uit zichzelf bij een paar agenten staan. Daar ‘werd ze bekogeld’ met een (1) blikje frisdrank, waarna ze voor haar eigen veiligheid door een paar dienders werd meegenomen naar het politiebureau.

Dat klinkt toch allemaal net wat minder heftig dan in het NOS Nieuws werd gesuggereerd. Ik heb niet op GeenStijl gekeken wat zij van dit verhaal gebrouwen hebben, want in dat riool kom ik uit principe niet meer. Maar ik kan me zo voorstellen dat de slachtofferrol van mevrouw Nanninga daar nog iets meer wordt uitgewerkt dan door NOS Nieuws.

Volgens diverse media was er bij dezelfde demonstratie sprake van het roepen van leuzen als ‘dood aan de Joden’ en het brengen van de Hitlergroet. Volgens de Haagse burgervader Van Aartsen (VVD) zijn er echter ‘geen grenzen overschreden’. Nu weet ik niet waar Van Aartsen zijn grenzen precies heeft liggen, maar als er inderdaad werd opgeroepen tot het doden van Joden, als er inderdaad de Hitlergroet is gebracht en als Nanninga daar daadwerkelijk is bedreigd en gemolesteerd, lijkt mij dat er wel degelijk allerlei grenzen zijn overschreden. Nazi’s zijn nazi’s en racisme is racisme, of het nu van GeenStijl of van moslims afkomstig is.

Mevrouw Nanninga kan, indien zij bedreigd en belaagd is, daarvan natuurlijk aangifte doen. Er zijn blijkbaar enkele agenten getuige geweest van het werpen van het blikje frisdrank in haar richting waarbij zij een zekere hoeveelheid priklimonade over zich heen kreeg. Eigenlijk zou ik het vreemd vinden als Nanninga géén aangifte zou doen. Dat zou haar ‘verslaggeving’ van wat haar bij die demonstratie is overkomen toch net iets minder geloofwaardig maken.

8 gedachten over “Bedreigd, belaagd en ontzet”

 1. Bedreigd, belaagd en ontzet:

  Geen stijl, als je er voor werkt, men noemt het verslaggeving, ik noem het verslagmaking dan krijg je mee als je op pad gaat:
  Zorg dat ze je bedreigen, belagen en laat je dan ontzetten, anders hoef je niet terug te komen.

  Of zie ik dit door een bepaalde bril?

 2. Het punt is een beetje dat de Ralphjes van deze wereld een heel klein beetje gelijk hebben wanneer zij blanke Nederlanders over één kam scheren, er is immers een klein aantal blanke Nederlanders dat inderdaad zo verderfelijk is als de Ralphjes zeggen… Maar het grootste deel niet.

  En meiske Nanninga heeft net zo’n beetje gelijk als de Ralphjes wanneer zij alle moslims over één kam scheert, er is immers een klein aantal moslims dat inderdaad zo verderfelijk is als Annabel zegt… Maar het grootste deel niet.

  Zolang we ons beseffen dat generaliseren, van welke groep dan ook, het werkelijke probleem is lijkt mij dat we nog wel naar een oplossing toe kunnen werken. Als door ideologische blindheid begrip voor elkaar en compromissen niet langer tot de mogelijkheid behoren zijn we pas werkelijk verloren.

 3. Tja al eerder met powned ook,
  Expres naar protesten waar moslims zijn,opzettelijk vanuit journalistieke werk uitoefening beledigen en hopen op een boze reactie al is het er maar een…die wordt op de voorpagina van de telegraaf geplaatst en twitter en blogs van rechtse opstooksites en dan krijg je nanningaatje gedoe.

  Laat nanningaatje of powneddies nu eens bij pim fortuin bijeenkomsten zeggen waarom moet volkert dood?hij is ook een mens met rechten en plichten..nou dan had nanningaatje geen haar meer op der kop…en deze ontzetting zou dan niet de kop halen in de media.

  Tja deze journalisten zijn opgeleid en worden ervoor betaald om dit te doen…

 4. Wat kwam ze eigenlijk doen ? Zelfs GeenStijl-lezers verwachten van haar toch geen objectief verslag. Het zal geen vol blikje cola geweest zijn; dat is toch een beetje zonde van je geld. Dus iemand gooide zijn bijna lege blikje naar haar, en nu zit er een vlek op haar t-shirt.
  Wanneer komt haar boek uit ?

 5. Ze kwam met opzet,betaald wellicht ervoor kan ook..
  En dat ze op de media kwam,dat er ook nog eens een onderzoek komt..DAARvoor kwam ze..missie geslaagd.

 6. NN, iedereen kan/ mag zich journalist noemen. Overigens vallen de opleidingen van de personen bij geenstijl nogal mee. Stelt niet zo gek veel voor. Maar ja, voor kwaliteit hoef je sowieso niet bij TMG te zijn.

  Was het maar een ‘echt beroep’, waarbij niet iedere klootviool zich journalist kan/ mag noemen.
  (overigens niets ten nadele van journalisten met een gedegen opleiding en hart voor hun vak)

 7. Kijk uit Zwaaneveld, nuance en relativering is een doodzonde op internet.
  Ikzelf vind het overigens een goed artikel. Fijn dat daar nog plaats voor is.

Reacties zijn gesloten.