Als we nu toch bezig zijn, doe dan ook maar andere officieren van het OM

De benadeelden partijen in het strafproces tegen Wilders willen heel graag andere officieren van justitie, omdat deze minachting hebben voor de beslissing van vervolging door vrijspraak te eisen. 

Het OM reageerde al eerder dat het vervangen van officieren onmogelijk was. Het OM is ‘één en ondeelbaar’. Het mag niet uitmaken welke officieren de zaak doen – ook al gaat het in dit geval om dezelfde personen als die in eerste instantie niet wilden vervolgen.

Maar dat is bij rechters toch ook zo? Dat is toch ook één orgaan? En het OM ineens niet? Ik vind het nog steeds een rare situatie, na veel geharrewar wordt besloten om Wilders te vervolgen en dan zit het OM er als een soort verdediger van Wilders bij en vraagt ook nog vrijspraak! Wat is dat voor vervolging? Ik weet het niet meer, hoor.

3 gedachten over “Als we nu toch bezig zijn, doe dan ook maar andere officieren van het OM”

  1. Het is van oudsher bekend dat vervolgingsbeleid en ook veroordelingsbeleid in Nederland sterk territoriaal gekleurd is. In het ene arrondissement wordt geseponeerd waar men in een ander hard achteraanzit. En de ene rechter is de andere niet.
    Dat het OM ondeelbaar is is leuterkoek.

  2. @ Arnold J. van der Kluft:
    Inderdaad leuterkoek. Als het OM een en ondeelbaar is dan maakt het niet uit als die Birgit en Paul worden vervangen al was het maar om de schijn van partijdigheid te vermijden. De schijn dat het fans van Blondie zijn. Het minste waartoe het OM verplicht is, is om de fout(en) in de oorspronkelijke dagvaarding te herstellen. Doet het OM dat niet dan staat vast dat het partijdig is.

Reacties zijn gesloten.