Dom logo?

Het NSB PVV logo:

Het logo van de Partij voor de Vrijheid – een meeuw – doet denken aan een oud symbool van extreemrechts. Ook de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) gebruikte de meeuw in de jaren dertig en veertig als teken van vrijheid en nationale saamhorigheid.

Volgens politiek historicus Gjalt Zondergeld is de gelijkenis tussen de meeuwen van de PVV en de NSB treffend. Hij wijst op een poster uit 1941, waar net als bij het PVV-logo de meeuw is geplaatst naast het woord ‘vrijheid’. “De meeuw kent een traditie als vrijheidssymbool, zoals de duif een symbool is van vrede. Daarnaast roept de meeuw nationale gevoelens op, omdat hij in dit land aan zee veel voorkomt. Dat zie je bij de NSB, maar ook bij de PVV, waar de meeuw zelfs een rood-wit-blauwe verendek heeft gekregen.

Voor een partij die vrijheid en nationalisme hoog in het vaandel heeft, is de meeuw een logisch gekozen symbool. Maar wel één, die door de geschiedenis besmet is. Tenzij de PVV graag wil lijken op de NSB, vind ik het heel dom om voor de meeuw als logo te kiezen.” (Historisch Nieuwsblad)

Dom? Ik vind het juist slim. Het is slechts 1 van die vele dingen die Geert Wilders doet met een link naar “vroeger”.

Maar tegenwoordig met de nieuwe politieke correctheid (je weet wel de “Godwin!” roepers e.v.a. ik noem geen namen) is het dan verboden om daar iets over te zeggen want dan kan de PVV zielig doen en klimmen alle nieuw politiek correcte figuren in de gordijnen om de PVV lippendienst te bewijzen.

Dus ook als de PVV een logo kiest wat als 2 druppels water lijkt op NSB propaganda dan wordt iedereen geacht daarover te zwijgen.

Als de PVV een Bierkeller Putsch organiseert dan blijft het nog steeds de bedoeling dat wij onze bek houden. Zo moet je het zien.

Daarom zeg ik: best wel slim logo.

Je hoeft niet naar mij te luisteren kijk anders zelf even:

13 gedachten over “Dom logo?”

 1. de vergelijking is natuurlijk al vaker gemaakt. ook hier volgens mij. maar nu ik er nog eens een keer goed naar kijk valt me op dat de kleuren van staart (rood) en vleugels (zwart) ook qua boven/onder-verdeling precies passen bij het NSB-logo.
  en aangezien toeval niet bestaat…

 2. Die blauwe vleugels doen aan cartoon Jihad kromzwaarden denken, ergens krijg ik de combinatie van metaforen niet sluitend. Of het zou moeten zijn dat de kromzwaarden tussen de regels door angst suggereren, en dat de blanke meeuw als redder op de voorgrond staat.

  De rode staartvin kan naar de vliegtuigen van 9-11 verwijzen; maar het kan ook zijn dat de Geverfde Leider geen geld over had voor een goede ontwerper of hiermee wil laten zien dat hij niks om cultuur geeft.

 3. Dat Meeuwtje wat Wilders tegenwoordig gebruikt lijkt (vrijwel) sprekend op het meeuwtje dat meervrijheid.nl vroeger op diens site had. Die hebben tegenwoordig een vliegertje als logo. Volgens mij hebben ze dat veranderd niet zo lang nadat de Meeuw als NSB symbool in het nieuws was geweest.

  Ik denk zelf dat het gebruik van de Meeuw door Wilders of gejat is van meervrijheid.nl of een opzettelijke provocatie is. Gewoon kijken wie er weer eens op wijst en dan weer het slachtoffer uithangen.

  Er zijn helaas al meer dan tien jaar “onderzoekers” bezig met pogingen om de NSB wit te wassen. Geleuter dat ze pas echt anti-Joods werden tijdens de bezetting en dat ze daarvoor helemaal niet racistisch waren. Dat ze veel te veel zijn gedemoniseerd ondanks het feit dat deze partij bij uitstek openlijk met de bezetter collaboreerde.
  zie ook
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11331f85.htm

  Als het aan lieden als Chris van der Heijden ligt, dan mag je straks de NSB niet meer Fascistisch noemen.

 4. In nrc.next vandaag mooi gebruik van de meeuw 😈 voorpagina zwarte meeuw die een enorme ster in een ruit vliegt. Binnenin 24 meeuwtjes, de leider heeft een blond pruikje 😮 en er is die ene zwarte, die wel veel groter is getekend, lijkt wel een roofvogel. leuk gevonden, ik moest er wel om lachen 😮

 5. En wat te denken van de ondertitel van het nieuwe glossy “Geert”: “Voor volk en vaderland”.

Reacties zijn gesloten.