Verplicht vingerafdrukken afgeven roept weerstand op

Europabreed is de eis ingevoerd om paspoortfraude tegen te gaan, maar Nederland is het eerste land dat de vingerafdrukken ook opslaat en inzet voor opsporingsdoeleinden. Justitie en de AIVD hebben inmiddels al inzage in de gegevens, die nu nog bij gemeenten en later mogelijk in een centrale databank worden opgeslagen. Verschillende mensen hebben hier grote problemen mee. (weekkrant – PDF alert)

En ze hebben groot gelijk. Ik heb bijvoorbeeld mijn laatste paspoortje een week of 3 voordat die walgelijke vingerafdrukshit inging gehaald. Ben ik in ieder geval nog 5 jaar veilig. En ik ben geen PVV’er dus de overheid heeft mijn vingerafdrukken nog steeds niet.

12 gedachten over “Verplicht vingerafdrukken afgeven roept weerstand op”

 1. Kan wel zo zijn, maar in 2014 ben je wel het zaadcelletje en ga je gewoon de database in van de overheid.

 2. jvdheuvel Schreef:

  Er kan nog heel wat veranderen voordat het 2014 is.

  Je vertrouwen is ontroerend …. Heeft een zgn “links” of zelfs “midden” kabinet de laatste 20 jaar ooit een represieve maatregel ongedaan gemaakt ??

 3. Wie zegt dat ik daar op vertrouw? Er zijn meer dingen die kunnen veranderen behalve kabinetten.

  Misschien woon ik in 2014 wel in Oezbekistan.

  Of misschien zijn tegen die tijd alle vingerafdrukken wel te koop op de zwarte markt en schaffen ze t af.

 4. Goh en ik maar denken dat alleen de vingerafdrukken van criminelen worden afgenomen (dat zie je tenminste in de films). Met het afnemen en opslaan van vingerafdrukken wordt de gewone burger steeds meer en meer behandeld als een crimineel. Het is bovendien niet moeilijk om zo’n systeem te kraken en iemand anders te framen voor een misdaad d.m.v. het maken van een kopie van die persoons vingerafdrukken en het achterlaten daarvan op de crime scene.
  Wat is trouwens de volgende stap?? Het verplicht afnemen en opslaan van iedereens DNA?? Een chip in de arm?? Daar lijkt het wel naartoe te gaan. Big brother is watching you.

 5. Ram Schreef:

  Wat is trouwens de volgende stap?? Het verplicht afnemen en opslaan van iedereens DNA?

  😈 😈 😈

 6. Nexus m. Schreef:

  Ram Schreef:
  Wat is trouwens de volgende stap?? Het verplicht afnemen en opslaan van iedereens DNA?

  Dat wordt al jaren opgeslagen hoor, wist je niet? Vraag je ouders even of ze een hielprikje bij je hebben laten doen als baby…

 7. Overigens worden die vingerafdrukken bij een frans bedrijf opgeslagen. Een frans bedrijf dat zich normaal met oorlogstuig bezighoud. Fijn he? Ik baal ook als een stekker. Ik moet nu zsm een nieuw paspoort want hij is nog maar 6 maanden geldig.
  Je bent dus geen 5 jaar veilig maar maar 4,5 jaar. Of je komt de helft van de wereld niet meer in.

 8. Vanaf 2014 is iedere NL die vingerafdrukken achterlaat, te traceren door de overheid.

  @ Ram DNA wordt nu al opgeslagen van iedere NL- er die een misdrijf heeft gepleegd.

 9. En niet te vergeten, over een paar jaar weet de overheid waar iedere Nederlander naar toe gaat met de OV- chipkaart.

 10. Vroeger werden vinger afdrukken alleen afgenomen als er een gerede verdenking bestond dat je een misdrijf had gepleegd waar een maximum straf van 4 jaar of meer op stond. Nu is blijkbaar iedereen per definitie verdacht. Ik denk niet dat het parlement dit terug draait tenzij het een aanzienlijke besparing oplevert. Heel misschien dat Europese rechters hier nog wat aan kunnen doen.

  Vinger afdrukken afnemen en scannen is geld verspilling. Je kunt veel beter foto’s van beide oren op het paspoort zetten. Oren zijn vrijwel even uniek als vingerafdrukken. Dat is goedkoper om op het paspoort te zetten en het is door controleurs makkelijker zonder dure apparatuur te controleren.

  @ Sjef
  Over een paar jaar? Ik ging er van uit dat dit al lang zo was. Minimaal kan de AIVD ten alle tijden dit na gaan of kan het OM bij het minste of geringste toestemming geven. Dat geldt immers al lang voor het afluisteren van telefoons.

 11. Sjef Schreef:

  En niet te vergeten, over een paar jaar weet de overheid waar iedere Nederlander naar toe gaat met de OV- chipkaart

  @Sjef, daar dient o.a. je mobieltje voor.

Reacties zijn gesloten.