Het ondraaglijke lijden van de niet-vluchteling

Enkele dagen geleden was het Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn vandaag de dag 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Maar hun ellende valt in het niet als je het dagelijkse gejammer en geweeklaag leest dat wordt gepubliceerd in media en op sociale media in Nederland. Een mooi voorbeeld is het geschreeuw dat de grenzen dicht moeten, want door de open grenzen komen vluchtelingen binnen die ook nog eens alles krijgen ten koste van de eigen burgers. Dat is weliswaar niet zo; Europa is voor vluchtelingen een vesting waar je niet zomaar in komt en een asielzoeker wordt in Nederland niet in de watten gelegd maar opgesloten. Als aanvullend bewijs noemt men dan de mensensmokkel, terwijl iedereen met meer dan één hersencel begrijpt dat smokkel het gevolg is van gesloten grenzen. Waarom zou je de moeite nemen van smokkelen als de grenzen wagenwijd open staan?

Een ander voorbeeld is Griekenland. Miljarden werden uitgeleend tegen woekerrentes door banken aan banken, die kapitaalvlucht en belastingontduiking faciliteerden, in totaal 240 miljard euro sinds 2008. Van dat geld ging slechts 11% naar de Griekse overheid. De rest ging naar de banken zelf en andere financiële avonturiers met dubieuze financiële producten, die hun verlies afwentelden op de burgers. Een kwart van de Griekse ambtenaren werd ontslagen, 30% van de bevolking is nu werkloos. De opgelegde bezuinigingen hebben het land volledig gesloopt, maar voor de banken en beleggers was en is het alleen maar winst. De mening van de gemiddelde Nederlander is dat alle Grieken lui en corrupt zijn, een beeld dat dagelijks wordt versterkt door populisten en media. In werkelijkheid maken Grieken de langste werkdagen en is geen Europeaan zo lui als de Nederlander, die denkt met een gokje rijk te kunnen worden.

Wat ook steeds meer opgang maakt in Nederland is het vermeende racisme door allochtonen tegen autochtonen. De eersten zouden worden voorgetrokken ten nadele van de ‘echte’ Nederlanders. Zo zou de oer-Nederlandse traditie van jaarlijks kinderen misleiden met een bisschop op een paard begeleid door Zwarte Piet bedreigd worden door mensen die demonstreren tegen racisme. Onder leiding van de Telegraaf Media Groep worden dan vervalste berichten verspreid dat demonstranten huilende driejarigen uitmaken voor racist en hen bedreigen. In werkelijkheid huilen die peuters, omdat hun ouders stijf van de crack of GHB de demonstranten uitschelden voor apen die ondanks dat ze hier geboren zijn hier niet thuishoren en maar terug moeten naar de jungle. De politie helpt graag een handje mee de orde te handhaven door vreedzame demonstranten onder het gejoel van omstanders met veel geweld en, volgens de rechter, onrechtmatig te arresteren.

Het opjutten van mensen is ondertussen een industrie waar geld in om gaat. Voormalig journalist, nu opiniemaker, Arnold Karskens vindt de NOS racistisch en indoctrinerend, want hun berichtgeving over de moordpartij waarbij een rechtsextremist negen zwarte mensen doodschoot in een kerk in Charleston, zou gericht zijn tegen de blanken. Volgens hem besteedt de NOS nooit aandacht aan het vermoorden van witmensen door kleurlingen en eist hij dat de Tweede Kamer ingrijpt. Bart Schut deelde via twitter dat hij liever aids had dan moslim te zijn om vervolgens iedereen te blokkeren die niet aan zijn verwachtingen voldeed. En Martin Bosma schreef een boek dat Nederland overspoeld wordt door kleurlingen en Nederlanders hetzelfde lot wacht als de blanken van Rhodesië en Zuid-Afrika. Dat boek wordt ondertussen geweigerd door veel boekenwinkels, wat dan weer ‘bewijst’ dat er sprake is van censuur en onze vrijheid wordt bedreigd. Blijkbaar is vrijheid iets wat in sommige kringen een plichtkuur is. Zelf bepalen wat je leest of vindt is er niet meer bij.

Na de laatste aanval van Israël op Gaza in de zomer van 2013 worden veel blogs en opiniestukken gevuld met berichten dat niet alleen allochtonen en moslims, maar tegenwoordig ook iedereen die links is antisemiet is. Mensen voor antisemiet uitmaken is namelijk het nieuwe dingetje als je het waagt kritiek op de staat Israël te hebben. Zelfs joden worden daarbij niet ontzien. Een deel van de Amsterdamse gemeenteraad wordt nu antisemitisch genoemd, omdat die tegen een stedenband met Tel Aviv zijn. Volgens een recent onderzoek waaraan 370 mensen meededen heeft 12% van de moslims een hekel aan Joden — omgerekend 120.000 personen, wat volgens minister Asscher verontrustend is. Ook 2% van de Nederlanders heeft een hekel aan joden — omgerekend 320.000 Nederlanders, maar dat is blijkbaar geen reden tot ongerustheid. Dat ruim de helft van de Nederlanders een hekel heeft aan kleurlingen en moslims is niet eens nieuwswaardig. Dat zoveel Nederlanders het zo zwaar hebben en zich bedreigd en onderdrukt voelen — waarom vluchten zij niet?

1 gedachte over “Het ondraaglijke lijden van de niet-vluchteling”

  1. Pingback: Het ondraaglijke lijden van de niet-vluchteling | wltrrr

Reacties zijn gesloten.