Het is niet Groen en het is niet Links; de rest klopt

Een gejuich waart door Nederland. Het juichen om twintig jaar Groen Links, het marketingspeeltje van Bas de Gaay Fortman die bang was dat er iets Groens op de linkerflank zou ontstaan in de Nederlandse politiek.
Feest!
GroenLinks heeft actieve leden:

Verreweg het merendeel van de actieve leden is jonger, nieuwer en onbesmet met een pacifistisch, communistisch, evangelisch of radicaal verleden.

Wees er maar trots op. Of, anders geformuleerd:

Binnen de jubilerende fusiepartij is de verschuiving van oppositiedenken naar machtswil volgens sommige leden het werk van een nieuwe generatie – een generatie die minder vastgeroest is aan oude idealen.

Nieuwe idealen zijn bijvoorbeeld de versoepeling van het ontslagrecht en een stevige discussie over hoofddoekjes, liefst direct na het totstandkomen van het bruine kabinet. Belangrijk, vooral als er 18 miljard bezuinigd gaat worden door het regime dat wel natuurlijk weer mee wil gaan doen aan de oorlog tegen Afghanistan en dat ook in is voor het raketschild tegen de vreselijke dreiging die uitgaat van Syrië.
Opa is nog vastgeroest aan afwijzen van NAVO of neutronenbom. Morgen krijgt-ie weer schone kontvodden.

Nog een citaat om te proeven:

Op internationaal terrein bijvoorbeeld ontwikkelde ze van anti-Navo naar pro, en op sociaal-economisch terrein van plan-socialisme naar aanvaarding van de markteconomie. De leden zijn steevast minder veranderingsgezind dan de leider. „De leden hebben een paar aarzelende stapjes richting het politieke midden gezet, maar zijn op veel punten, bijvoorbeeld op ecologisch gebied, radicaal gebleven.”

Kijk eens aan : veranderingsgezind betekent hier: aansluiten bij (ultra-)rechts. Tja, daar zullen de oud-PSP-ers, -CPN-ers, -EVP-ers en -PPR-ers niet direct aan gedacht hebben als zij dat woord hoorden. Of horen.

Goed, ik ben niet onbevooroordeeld. Ik heb er nooit iets in gezien. Dat laten we dan maar zo.

Heffen wij een oude PvdA-“dissidenten”-ballade in variant aan:
Al zijn wij in fatsoen verfemd
De NAVO wordt heel graag verwend
het hoogste onzer idealen
is fusie met de gliberalen
.
De rest.
Voor straks smakelijk eten.

4 gedachten over “Het is niet Groen en het is niet Links; de rest klopt”

  1. Mag GroenLinks straks -net als D’66 in het verleden zo vaak deed- aansluiten bij de PVV-collaborateurs van VVD en CDA. Femke H. móet en zal ooit nog een keer minister worden, als het even kan minister president en daarvoor dienen principes uit de weg geruimd te worden.

    Is niet erg.
    Op den duur houden we één linkse partij over in dit land en da’s wel zo overzichtelijk…!!

Reacties zijn gesloten.