11 gedachten over “He he, Femke Halsema houdt er, eindelijk, mee op”

 1. Misschien dat Groen Links dan weer een echte Linkse partij kan worden in plaats van een Tweelingzusje van D66.

 2. Hmmmm. Ik denk dat het iets te makkelijk is de verrechtsing van GroenLinks aan deze ene mevrouw te wijten. Zij is symptoom, geen veroorzaakster.

 3. @ #2 Nolly van der Kluft
  Ik wijt het niet alleen maar aan haar, maar een wisseling van partijleider biedt wel nieuwe kansen. Femke Halsema is bij uitstek de Groenlinkser die voor een ruk naar rechts pleitte.

 4. Maar haar is ook de gelegenheid gegeven om die ruk te maken, dus er is wel steun voor. Als eenling kun je dit niet voor elkaar krijgen. Als de partij (fractie) het grotendeels met haar eens is, zal haar opvolger ook van eenzelfde koers zijn, dus ………………………

 5. @ Keira
  Het is zeker waar dat Halsema dit niet gedaan zou hebben zonder steun.

  Aan de andere kant liet de VVD na Bolkestein wel weer duidelijker een pro-Turkije in de EU geluid en een gematigder geluid over immigratie horen. Het wisselen van leider kan dus wel degelijk een (kleine) koersverandering voor een partij betekenen. Het is een moment van herbezinning.

  Dat moment is door CDA en PvdA de laatste twee keer niet (goed) gebruikt dus voor hetzelfde geld verandert er niks (ten goede).

 6. Dat dit haar laatste termijn is, wist iedereen in GroenLinks allang, en mensen die de politiek volgen konden dat ook weten. Het is nauwelijks nieuws te noemen, alleen dient het Telegraafje het nu op als nieuws. Zolang als het kabinet er nog zit, blijft zij gewoon haar werk doen. Wanneer er nieuwe verkiezingen komen, gaat ze weg als Kamerlid. Datzelfde geldt overigens ook voor Ineke van Gent.

  En dan moet er een opvolger opborrelen, uit de gelederen. Dat wordt nog spannend. Jolande Sap? Liesbeth van Tongeren? Tofik Dibi? Niet alle mogelijke opvolgers zijn door het afgelopen congres op verkiesbare plaatsen geplaatst, en die mogelijke kandidaat-opvolgers zitten dus ook niet in de Kamer op het moment.
  Roept u maar!

 7. @ Ze hebben gestaalde kaders, maar het is nogal ‘one person-one vote’ in die club, dus de mogelijkheden om opvolgers gericht naar voren te schuiven en ledenvergaderingen te beïnvloeden, zijn niet zo groot. Je stemt op het congres niet ‘namens’ anderen, je stemt op het congres namens jezelf.

  Bovendien, als ik naar de huidige lijst Tweede Kamerleden kijk, zitten daar niet veel lievelingen van de gestaalde kaders bij. Behalve misschien Ien en Linda Voortman, maar Ien vertrekt gelijk met Femke en Linda Voortman is net begonnen.

Reacties zijn gesloten.