Check dit achterlijke artikel in Elsevier

Het artikel is nog tot daar aan toe, maar het gaat me even over die subliminale boodschap “uitkeringstrekkers zijn luie varkens” (het plaatje). Misschien dat de Elsevier vergeten is dat daar in de Tweede Kamer aantal mensen zitten die iedere dag een gat in de dag mogen slapen, een onnoemelijk hoeveelheid vakantie dagen hebben, duizenden euro’s per maand verdienen, en waarvan niets anders verwacht wordt dan dat ze af en toe hun arm opsteken als De Grote Lijder dat wil. Stuitend. 😥

31 gedachten over “Check dit achterlijke artikel in Elsevier”

 1. De wens van PVVD: Een nieuwe salaris-schaal onder het minimumloon: bijstand. En ook nog zonder arbeidsrechten. 😥

 2. En nog donkerharig ook , het lijkt dat de tamme Allchtonen van de Bruine coalitie , Azmani en Coçun , de taak hebben gekregen middels dit soort krapuliteiten hun trouw aan Bruin te bewijzen …

 3. Dat zat eraan te komen. Na Moslims zijn werklozen haatdoel nummer twee. Er valt altijd goed mee te scoren.
  Twintig jaar geleden al riep de VVD dat ze moesten sneeuwscheppen en onkruid wieden.

  Werken? Dan gewoon CAO-loon en niet de pichten die een uitkeringstrekkende er ook nog bij heeft: toonplicht rekeningafschriften, voordeurdeelverbod, ontvangstplicht controlerend ambtenarenhuishuisbezoek, aanwezigheidsplicht op `banen’ beurzen waar nooit een baan te vergeven is maar uitzend- en beveiligingsbedrijven schaamteloos zichzelf promoten.

  Sollicitatieplicht is goed genoeg.
  Laat de overheid maar ingrijpen bij het invullen van vacatures. Want veel parttime-banen gaan naar koppels waar al een royaal inkomen is van een vette hoofdkostwinner.
  Een personeelschef kiest bijna altijd voor een Henk en/of Ingrid ook al zitten er dikke gaten in de cv.
  Want waarom zou hij het `risico’ nemen een alleenstaande, een oudere, of een jongere met een vreemde achternaam op de loonlijst te zetten?

 4. Ik ben, helaas, door omstandigheden ook zo’n ‘profiteur’. Maar ik doe zo’n 24 uur, en regelmatig meer, per week vrijwilligerswerk. Als ik moet gaan schoffelen valt de steun weg die ik aan mensen geef die het slechter hebben dan ik. En wat zijn daarvan de kosten? Een externe adviseur inhuren à 200 euro per uur? Ik kost effectief 5 euro. Typisch weer zo’n Haags luchtkasteel.

 5. 🙂 De humor in deze is natuurlijk dat dit voorstel komt vanuit de grote gedoog fractie van Fuhrer Geert die hoogstpersoonlijk een paar fractiegenoten bij wijze van straf met behoud van salaris lekker een tijdje niks laat doen! 😀

 6. 🙂 Volgens mij wordt het ook de hoogste tijd om de mogelijke uitkeringsfraude van de brievenbuspisser, die nu op last van fuhrer Geert voorlopig met behoud van salaris niks hoeft te doen behalve z’n bek houden en mee stemmen, eens grondig te onderzoeken. Wordt deze site niet gelezen door werknemers van het UWV? 😆

 7. Heb enige jaren in de wereld van gemeentelijke sociale diensten rondgelopen. Helaas de combinatie van bijstand en verplicht werken bestaat al jaren onder de naam Work First (zie raadwerkinkomen.nl/nl-NL/Thema’s/Re-integratiemarkt/Work_First). Met alle hier genoemde nadelen zoals bv opvangen van bezuinigingen (aka ’t schoffelen). Wederom ketelmuziek voor de buhne van de niet zo geachte afgevaardigde.

  Wat betreft de dwang vanuit uitkering kijk eens hier: judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen_%26_sociale_zekerheid/bijstandswet/praktijkvoorbeelden/162/weigering-work-first-project.-mag-de-bijstandsuitkering-verlaagd-worden_-.htm

 8. Mensen in de bijstand wat laten doen mag uiteraard geen werkgelegenheid aantasten. Dus als er mensen nodig zijn in een bejaardenhuis of de plantsoendienst waarom dan geen echte baan als zodanig aanbieden?

  Dat was ook altijd mijn probleem met Melkertbanen. Als je de mensen nodig hebt geef ze dan een contract en een normaal salaris.

  De overheid zou ook nog op een slimme manier kunnen bezuinigen. Niet meer mensen inhuren via uitzendbureaus maar gewoon werklozen aannemen onder tijdelijk of vast contract. De uitkeringsinstellingen hebben namelijk je gegevens en cv toch al. Dus wat is nou makkelijker werven? Als je dat goed organiseert dan scheelt dat bakken met geld en bouwen mensen een goed cv op. Dan kunnen ze sneller elders vinden of gewoon ambtenaar worden.

 9. Het is de huidige premier, die in 2004 de Werk en Bijstandswet heeft voorbereid, waardoor dwangarbeid ingang heeft gevonden in Nederland. De zgn Work first trajecten zijn daar een uitvloeisel van. Plankenende wou toen zelfs het woord werkloos afschaffen, en vervangen door de formulering “tussen twee banen in “.

 10. Pfff.. johan toch, dwangarbeid !. Flauwekul. Je hoeft niet te werken, maar dan moet je accepteren dat je niets verdient. Ik vind het zo minnetjes om te klagen over dwangarbeid en aan de andere kant een uitkering opstrijken die verdiend is door mensen die er keihard voor hebben moeten werken. En echt niet altijd met groot plezier.

 11. Ik heb er vooral geen zin in dat er nog meer belastinggeldverslindende bureaucratie ontstaat.

  Help mensen aan echt werk of laat ze het zelf uitzoeken.

  Werkverschaffing is een verstoorder van de arbeidsmarkt. Militaire dienstplicht had ook dat effect.

 12. “Je hoeft niet te werken, maar dan moet je accepteren dat je niets verdient.”

  Dat hoef je niet te accepteren, je kan ook PVV kamerlid worden, dan hoef je ook niks te doen.

 13. Sofia, wij zijn het eigenlijk eens. Vooral wat jij zegt over laat ze het zelf uitzoeken. Dat zeg ik eigenlijk ook. Wie niet werkt, maar wél kan werken, moet niet op de zak van de hardwerkende burger teren. Geen inkomen en zoek het dan maar zelf uit.
  Let op, dan zijn we ook zo van die bureaucratei af, want gegarandeerd dat ze dan wél aan het werk gaan. Desnoods in de landbouw.

 14. @jvdheuvel. Wat denk je, zou ik geschikt zijn als PVV-kamerlid ? Heb nog geen geweldsdelicten op mijn CV, maar daar zou ik aan kunnen werken.

 15. # Leira
  Ik ben geen voorstander van mensen een inkomen afnemen zonder zwaarwegende reden. In de bijstand komen is tegenwoordig niet makkelijk. Je moet eerst je huis op eten en je spaargeld opmaken. Er nog een aantal andere voorwaarden. De regels zijn de afgelopen 20 jaar voortdurend aangescherpt. Beroepswerkloze worden kan tegenwoordig niet meer.

  Werk vinden is niet altijd makkelijk. In Scandinavische landen krijgen werklozen meer begeleiding dan hier. Gedurende recessie is er vaak niet genoeg werk voor iedereen. Mensen mogen niet op straat belanden alleen maar omdat de economie tegen zit.

 16. Wij zijn het, denk ik, bijna eens. Ik vind dat de sociale zekerheid meer gerelateerd moet worden aan arbeidsverleden. Zo vind ik dat mensen met pakweg 30 jaar arbeidsverleden per definitie nooit meer in een bijstand terecht moeten kunnen komen vanwege hun bijdrage aan de maatschappij. Maar ik heb geen compassie voor mensen die nauwelijks werken, maar wél vinden dat anderen dat moeten doen én voor hen moeten betalen.

 17. @14 Ja Liera, dwangarbeid, of als je dit minder eng vind klinken, gedwongen tewerkstelling, die op gespannen voet staat met het in de grondwet verankerde recht op een vrije arbeidskeuze, en die ook in strijd is met artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin “verplichte arbeid”wordt verboden. Dit kun je allemaal lezen op het internet. Ik verzin het zelf niet

 18. En, als we ons hier nou eens allemaal op beroepen en we blijven morgen allemaal thuis, van de dokter tot de machinist. Wat dan ?
  Maar voor de goede orde. Je hoeft niet te werken, als je daar zo principieel in bent. Maar ben dan sportief en ga niet je hand ophouden.

 19. Liera #14: Dwangwerkplicht voor bijstandstrekkers komt neer op taakstraf! Met dit verschil dat een getaakstrafte crimineel zich te pletter lacht en in zijn BMW of Jeep naar zijn royale koophuis rijdt.

  Een dwangwerkplichtige bijstandstrekker verliest zijn recht op zelfbeschikking, en heeft niet dezelfde rechten als een normale werknemer op de loonlijst. Bovendien worden er elke dag rapporten over hem of haar geschreven, dat gebeurt nu al.
  En tevens is het zo dat een vrijwilligerswerkplek niet zelf mag worden uitgezocht. Die kiest de gemeente voor zo iemand. (want stel je voor dat je als vrijwilliger bij de SP-hulplijn gaat werken, wat een cliente van me wel zag zitten)
  Dwangwerkplicht zal ook economisch onrendabel zijn omdat er duizenden kapo’s en onderknuppels zullen moeten worden aangeworven om de massa’s aan dwangarbeiders aan te sturen. Nederland zou zich ermee voor gek zetten in de EU en die zal dat ook zeker verbieden.
  Uiteindelijk zullen uitgebuite dwangwerkers altijd wraak nemen, zie de sociale revoluties in de vorige eeuw.

  Als het Nederlandse Rijk respect wil van haar burgers zal het dat eerst moeten verdienen.

 20. “”Morgen allemaal thuisblijven” Geweldig plan. Dan laat de arbeider weer zijn macht zien.

  Arbeiders aller landen, verenigd u.

 21. Liera, ik mag hopen dat je zelf nooit onbedoeld in de onzalige omstandigeheden zult komen dat je op straat wordt gezet of ziek wordt en een nieuwe baan moet zoeken. Het is geen luilekkerland en helemaal niet plezierig. Maar ik hoop voor je dat je nooit zult hoeven ervaren.

 22. Dank u , Keira, voor de goede wensen. Overigens, de goede lezer had al lang opgemerkt dat het mij niet gaat om de onvrijwillig werkloze, maar de “vrijwillig” werkloze.
  Voor de onvrijwillig werkloze mag de bescherming zelfs een tikje beter zijn. Zo vind ik dat iemand met pakweg dertig jaar arbeidsverleden de garantie moet krijgen nooit meer naar een bijstandsniveau te zullen terugvallen. Tenzij er natuurlijk opzet in het spel is.
  Overigens Keira, hoop ik dat het ook u goed gaat.

 23. Rest nog altijd de vraag hoe hoog het percentage vrijwillig werklozen met uitkering nou eigenlijk is.

  Is dit nu werkelijk een heel groot probleem.

  Een paar jaar geleden liet een toenmalig directeur van het UWV diens kantoor opnieuw inrichten voor 4 miljoen. Steunfraudeurs gaan er hooguit met een paar duizend euro per jaar vandoor.

  Ik zeg niet dat je steunfraude niet moet bestrijden maar ik vraag me af in hoeverre maatregelen om verspilling door topambtenaren tegen te gaan niet meer opleveren.

 24. Als ik het goed herinner is de bijstandsuitkering vanuit het Rijk naar de gemeenten toe een vast percentage van het Gemeentefonds geworden. Dus hoe minder bijstandsgerechtigden hoe meer geld voor de leuke dingen voor de mensen. Er zijn natuurlijk ook menselijke wethouder.

  En hier komt Work First om de hoek kijken. Toenertijd waren (en misschien zijn ze er nu nog) gemeenten die deelname aan Work First als voorwaarde stelde voor het kunnen aanvragen van een bijstandsuitkering. Ik heb begrepen dat sommige gemeenten voor het accepteren van een bijstandsaanvraag eerst 3 weken deelname aan Work First vereisten. Dus bij afwijzing van de aanvraag hadden de aanvragers enkele weken voor niets gewerkt. Onder invloed van Work First rapporteerde sommige gemeenten dat de aanvragen met 30 procent daalde.

  Overigens gaat het bij de bijstand snel om hele grote bijdragen. Stel dat 5 procent vrijwillig werkeloos is. Bij een uitkering € 850 per maand is dat voor geheel NL 300000/100*5*850*12=153 miljoen euro (er zijn momenteel 300000 bijstandsuikeringen). Dus deze vrijwillig werkelozen aan het werk kriigen loont. Echter wat mij betreft niet met alle middellen.

 25. Dit lijkt mij een moderne vorm van dwangarbeid waarbij men verplicht wordt om voor peanuts (want een uitkering is i.t.t. wat rechts denkt heus geen vetpot) om allerlei werk te verrichten
  @ #29 Keira, de PvdA heeft wel vaker rare ideeën, het is triest om te moeten constateren dat sinds de PvdA het neo-liberale model heeft aanvaard en omarmd (sinds Paars dus) ze eigenlijk centrum-rechts zijn geworden.

Reacties zijn gesloten.