Bij de (verjaardag van de) dood van John Lennon

Het nu volgende opa vertelt stuk is niet besteed aan jongelui die denken dat “Ring of fire” van Johnny Cash over anale seks gaat maar er bestond vroeger iets als rock ’n roll en dat was hip.

Een soort Wikileaks zeg maar, maar dan anders.

Lennon deelt handtekening uit aan zijn moordenaar (rechts)
Ik ben niet altijd een John Lennon fan geweest maar dat zal ik wel de rest van mijn leven blijven. Ik weet nog goed hoe ik vandaag exact 30 jaar geleden met een radiootje naar school fietste omdat John Lennon dood was. Ik was 12 jaar en diep geschokt. Niet eens omdat John Lennon dood was, maar meer omdat ik me realiseerde dat de Beatles echt nooit meer bij elkaar zouden komen. John Lennon was gewoon een Beatle en ik was een Beatles liefhebber, veel meer wist ik er niet van.


Door vele tientallen LP’s, CD’s, boeken, films en video’s heb ik John Lennon beter leren kennen.

Voor de beginner, wie was John Lennon?

Nou John Lennon was bijvoorbeeld de man die op onderstaand videootje het door hem geschreven nummer “Nowhere Man” aftikt op zijn gitaar, en vervolgens de leadzang voor zijn rekening neemt. Speel het maar eens een paar keer af, dat aftikken. Indrukwekkend gewoon vind ik dat. Zoiets doet John Lennon met mensen. Nu nog steeds, ook al is hij al 30 jaar dood. De lage stem die wat vals zingt is trouwens George Harrison, die andere dode held. Die was zeker verkouden.

[cf]js[/cf]

Naast oprichter en leider van de Beatles was John Lennon natuurlijk ook gewoon icoon, net als de anderen. Maar toch was hij de bijzondere Beatle. De individuele Beatle. De clown. De dikke Beatle. Dat hij bijzonder was kun je bijvoorbeeld zien in onderstaande video, nummertje van Paul McCartney en toch steelt Lennon de show terwijl hij nog een fraai staaltje toetsenwerk te berde brengt:

Er valt zo vreselijk veel over John Lennon te vertellen dat ik er gewoon maar niet aan begin.

Ik wil alleen nog maar zeggen dat deze wereld Bono-achtige figuren kan missen als kiespijn en een groot tekort heeft aan John Lennon.

P.S. Ik ken trouwens nog een mop: wat is het verschil tussen God en Bono? God denkt niet dat ie Bono is.

35 gedachten over “Bij de (verjaardag van de) dood van John Lennon”

 1. Voorwaar zeg ik het met je:

  “Ik wil alleen nog maar zeggen dat deze wereld Bono-achtige figuren kan missen als kiespijn en een groot tekort heeft aan John Lennon.”

  War is over

 2. Nobody told us there’d be days like these
  strange days indeed….

  bah krijg je me toch sentimenteel

 3. Ook prachtig nostalgisch gitaaargeluid, de Gretsch van Harrison en volgens mij een Gibson van John.
  Ben dol op die semi akoestische modellen met vètte humbuckers , altijd een zwak voor gehad. Heb er zelf ooit eentje gebouwd die het prima doet, (paar jaar over gedaan) vooral met een roundwound jazz-snaarset
  over een buizenversterker klinkt het precies zoals het hoort.

 4. 🙁 Beatles en John Lennon iets voor boven de 40? Nee hoor, mijn dochter van 15 en een vriendinnetje zaten vanavond aan rtbf2 gekluisterd voor een 1u10 lange film over Lennon. :mrgreen:

 5. Chapman was geen stalker, die – zoals de officiële lezing luidt – Lennon heeft vermoord voor zijn 15 minutes of fame, aldus de auteur Phil Strongman in een onlangs verschenen boek. Chapman was een hitman. De echte moordenaar van Lennon was de CIA – daartoe aangezet door rechtse fanatici binnen het Amerikaanse establishment, zoals de zoon van Lennon al zijn hele leven geloofd.

  In zijn boek vecht Strongman veel van zaken die gepresenteerd worden als zogenaamde ‘feiten’ over de zaak aan. Chapman was geen fan van de Beatles en Lennon, zegt Strongman. Tot het weekend voor de moord bezat deze vermeende ‘obsessieve fan’, zelf niet één single, boek of album van Lennon. Niet één. Wat vragen oproept over de ‘obsessieve fan’.

  Chapman handelde niet alleen, vervolgt Strongman. Net zomin als Lee Harvey Oswald de moordenaar was van JFK of Sirhan Sirhan die van Bobby Kennedy, was Chapman degeen die de dodelijke schoten afvuurde. Volgens het autopsierapport en de overlijdensakte bevonden alle wonden zich aan de linkerkant van lichaam van Lennon, maar Chapman stond aan diens rechterzijde. Er moet dus een andere schutter bij betrokken zijn geweest, concludeert Strongman. In het Dakota gebouw bevond zich een CIA- afdeling, daar moet de echte moordenaar worden gezocht, suggereert hij.

  En is het ook niet erg toevallig dat Chapman in Beiroet verbleef in dezelfde periode dat die stad de thuisbasis was van een geheim CIA-trainingskamp waar hitman werden opgeleid? Nog zo’n kamp bevond zich vermoedelijk in Hawaï, waar Chapman ook een aantal jaren woonde.

  De achterdocht van Strongman nam noch verder toe toen hij de lamlendige manier waarop het politie-onderzoek na de arrestatie van Chapman plaatsvond, onderzocht. ‘Zijn bizarre kalmte na de moord riep geen vragen op, er werd geen drugstest bij Chapman afgenomen, er werd geen onderzoek gedaan naar de ‘geprogrammeerde’ staat waarin hij zich bevond (zo werd zijn toestand beschreven door een politiefunctionaris), noch zijn eerdere bewegingen. ‘Simpel gesteld, het onderzoek van de autoriteiten, of beter gezegd het gebrek aan onderzoek tart de verbeelding.’

  Dat sommige van de dossiers van de geheime dienst met betrekking tot het onderzoek gesloten blijven, maakt het vermoeden dat er sprake is van een cover-up nog groter.

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335479/Was-John-Lennons-murderer-Mark-Chapman-CIA-hitman-Thirty-years-theres-extraordinary-new-theory.html#ixzz17YzMFDTA

 6. 😈 Lennon , overgewaardereerde ondergetalenteerde schrijver van nihilistische crap als “Imagine ” 😥
  Ik ben ondertussen over de 50 maar dat gezemel trekt me nog steeds niet …
  Het ergste is dat hij in dit jaargetijde vermoord is , dan mixen de twee soorten muziek die ik echt niet moet .. Lennon en de al even kwezelige kerstmuziek 🙁 🙁 🙁 ook nog met elkaar ….. 😈

  Maar genieten jullie er maar lekker van hoor .. Net als een halve generatie eerder nog steeds denkt dat Elvis “je van het’ was 🙁

 7. Net als wat #8 schrijft , ik vraag me ook wel eens af of iemand als hendrix zo verafgood zou zijn als hij niet was gestorven op zo’n jonge leeftijd.
  Stel dat ie oud was geworden , met een bierbuik en kalend..

 8. @8
  Ik ben geen Beatlesfan maar ben ook geen Beatlebasher.
  Het is nogal eenvoudig. ook het allerslechtste Beatlesnummer (op Abbey Road met name staan dingen die ons bespaard hadden mogen blijven) – maar goed: het allerslechttste Beatlesnummer is nog altijd een nummer van de Beatles.
  Het allerallerbeste nummer van U2 zal altijd helaas een nummer van U2 blijven.
  In the naaaame of luuuuuuuuuhrv….

 9. @Al Bakrastani: Lennon en McCartney waren/zijn typisch musici die elkaar nodig hadden. George Martin beschreef ze als olijfolie en azijn. McCartney alleen is te soft en glad, Lennon alleen is te scherp en schraal.

  En ha, nog wat andere gitaarfanaten hier, dus!

 10. @11 da’s een bekend verhaal maar of het 100% klopt waag ik te betwijfelen zie o.a. @6

  Die Gretsch van Harrison in het Nowhere Man filmpje is overigens een Gretsch Tennessean, die heb ik ooit 1 gehad (uit 67) en die heb ik verkocht om een paar rekeningen te betalen. 🙁

 11. Met de dagen voor kerst word ik lichtelijk melancholisch, van de week luisterde ik naar die andere grote, the Big O, Roy Orbinson. Ik ben geen beatlesfan, al kan ik van sommige nummers best vrolijk worden. Al denk ik dat Lennon zich in zijn graf zou omdraaien, vanwege het misbruik van sommige nummers.

 12. Mc cartney liet met zijn “Band on the run “lp ook zien dat hij muziek kon maken zonder Lennon, maar wat mij betreft hebben beiden, solo, niet meer het artistieke niveau gehaald van the Beatles

 13. @#12: Au…dat zijn een paar vette rekeningen geweest.
  @#14: ja, dat zie je toch vaak met opgesplitste bands. De afzonderlijke leden van Genesis deden het solo ook nooit zo goed als in Genesis, vond ik.

 14. Laurent Schreef:

  @Al Bakrastani: Lennon en McCartney waren/zijn typisch musici die elkaar nodig hadden. George Martin beschreef ze als olijfolie en azijn. McCartney alleen is te soft en glad, Lennon alleen is te scherp en schraal.
  En ha, nog wat andere gitaarfanaten hier, dus!

  Ach , geen van twee kan mij bekoren … er zijn twee beatlesnummer die ik wel grappig / goed vind en dat zijn I’m The Walrus en Fool on the hill en dan meer textueel dan muzikaal .. Ik heb trouwens ook niks met de Stones ….

  Tussen Montiverdi en Tim Buckley is de westerse muziek voor mij toch een muzikale woestijn met af en toe een leuk struikje … :mrgreen:

 15. #12
  Ik heb m’n stratje ook wel eens verkocht om de huur te betalen , maar die zal wel niet zo duur als die gretsch zijn geweest.
  Trouwens een paar jaar later heb ik em weer terug gekocht toen het financieel wat beter ging , kwam ik em bij toeval weer op markt plaats tegen. 😀

 16. @16 “”Tussen Montiverdi en Tim Buckley is de westerse muziek voor mij toch een woestijn”
  Dat vind ik interessant Al Bakrastani, en maakt me eigenlijk nieuwsgierig. Heb je niks met klassiek, jazz, pop, rock, of weet ik wat niet allemaal?

 17. Ik zit trouwens te liegen dat ik barst Harrison speelt in dit filmpje helemaal niet op een Gretsch Tennessean nu ik nog een keer kijk. Ook op een Epiphone zo te zien. Casino.

  In het filmpje eronder speelt ie wel op die mooie Tennessean.

  Ook weer opgehelderd. 😉

 18. @19 Aanvulling; Maakt niks uit als je daar niks mee hebt, smaken verschillen nou eenmaal. Maar Ik bedoel :zijn er nog tonenreeksen die ik niet gehoord heb, en waar ik eventueel ook van kan genieten.

 19. johan Schreef:

  @16 “”Tussen Montiverdi en Tim Buckley is de westerse muziek voor mij toch een woestijn”
  Dat vind ik interessant Al Bakrastani, en maakt me eigenlijk nieuwsgierig. Heb je niks met klassiek, jazz, pop, rock, of weet ik wat niet allemaal?

  Er zijn best wat dingen , maar dan meestal individuele nummers, waar ik met plezier naar luister .. Met sommige bands heb een ” Jeugdsentimentele binding “.. maar zeer zelden betreft dat een heel oevre .. met niet westerse muziek heb ik dat minder , er is zelden muziek in de Indische Kafi stijl , of in de Arabische Muhasawa wat niet met me resoneerd .. Van de turkse muziek waardeer ik bijvoorbeeld Arif Sag en zijn Alavitische liederen zeer .. Iraanse muziek/ muzikaal begeleide gedichten kunnen mij doen huilen , wat westerse muziek zelden of nooit lukt … Van hedendaagse verwesterde Turkse , Indische en Arabische muziek moet ik weer niets hebben , volgens mijn marokkaanse vrouw heb ik een muzieksmaak wat Arabische muziek betreft die meer bij haar 105jarige grootmoeder past en zelfs die zou het wat ouderwets vinden :mrgreen:

 20. Cat-a-strofe Schreef:

  Net als wat #8 schrijft , ik vraag me ook wel eens af of iemand als hendrix zo verafgood zou zijn als hij niet was gestorven op zo’n jonge leeftijd.
  Stel dat ie oud was geworden , met een bierbuik en kalend..

  Denk je hetzelfde over Eric Clapton?

 21. @24
  Ik hoor liever stevie ray vaughn om eerlijk te zeggen , die werd pas echt bekend toen hij neerstortte en verongelukte.
  Toen hoorde je overal ineens dat texas soundje.
  Terwijl toen vaughn nog leefde niemand van hem gehoord had en speelde hij alleen kleine rokerige kroegjes.

  Claptons werk bij de yardbirds heb ik wel veel geluisterd.
  Hij is wel gracieus oud geworden en daar doelde je denk ik op.

 22. johan Schreef:

  @22 Bedankt . Ik ga eens luisteren, als ik die muziek ergens kan vinden.

  voor Kafi kan je beginnen met Abida Parveen , staat een hoop van op Youtube …
  voor Mahasawa is Hamza Ud Din een goed You-tube begin … Arif Sag staat ladingen werk van op Youtube … Traditoneel Iraans : Parisa ( hoewel wat meer verwestert is Shakila ( nee NIET Shakira 😀 ) ook heel aangenaam en meer op Youtube aanwezig …

 23. @#26: jaaa, ik hoor ook veel liever Stevie Ray Vaughan dan die andere twee. Hij nam overigens de helft van Clapton’s gitarencollectie mee in die helicoptercrash waarin hij overleed.

 24. Cat-a-strofe Schreef:

  Hij is wel gracieus oud geworden en daar doelde je denk ik op

  Het is moeilijk beweren dat Jimi Hendrix gracieus oud zou worden aangezien zijn drugsgebruik, doch was hij een grote guitaarmaster ver voordat hij doodging. Dat staat vast.

 25. @29
  Ik vrees dat met dat gracieus oud worden Clapton bedoeld wordt.
  En mag ik daar even woest over worden? Die enorme pijnkreet Layla nog eens overdoen als een soort supermarktbehangetje – was dan alsjeblieft ook omstreeks ’71-’72 aan een overdosis bezweken.
  Hendrix hoor ik echt nooit in de supermarkt, gelukkig 😥

 26. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  @29
  Ik vrees dat met dat gracieus oud worden Clapton bedoeld wordt.
  En mag ik daar even woest over worden? Die enorme pijnkreet Layla nog eens overdoen als een soort supermarktbehangetje – was dan alsjeblieft ook omstreeks ’71-’72 aan een overdosis bezweken.
  Hendrix hoor ik echt nooit in de supermarkt, gelukkig

  Dan kom jij zeker in zo’n truttige grachtengordel supermarkt met een manager van in de 60 😈
  Ik werd laatst nog met ” All along the watchtower ” verblijd … Hoewel de jonge hoofdzakelijk Marokaanse vakkenvullers dat niet erg leken te waarderen …. 😆

 27. Nee, loop hele einden om het mereltje-wat-hadden-we-afgesproken-volk te vermijden.
  Managers van boven de zestig kun je wel vergeten overigens.

  Je hebt natuurlijk de ArrowRockmogelijkheid. Hee leuk, Steely Dan. Paar uur later: dezelfde Steely Dan weer. Hm. Paar uur later – enzovoort enzovoort.
  En zo komt Jimi de super binnenzeilen. Kus des doods.

Reacties zijn gesloten.