12 gedachten over “Bolkestein krabbelt terug”

 1. Bolkestein is gewoon aan het terugkrabbelen omdat hij geschrokken is van de kritiek.

  “Ik weet niet eens of ik wel toestemming heb gegeven om dit te publiceren.”

  In eerste plaats geeft hij nog altijd toe dat hij deze uitspraken dus wel heeft gedaan. Ten tweede ben je behoorlijk dom als je tegen een auteur niet duidelijk bent waar je wel en niet over geciteerd wil worden.

 2. Ik vond het geen al te sterk optreden bij P en W. Hij heeft de uitspraken gedaan. So be it. Hij was zich vooral niet bewust van wat zijn uitspraken teweeg zouden brengen, dus gaf hij de media de schuld, want dat zijn “koppensnellers’. Verder wilde hij de opmerking relativeren door te zeggen dat hij niet de oudere generatie bedoelt, maar toekomstige generaties bewust herkenbare Joden. Alsof dat de opmerking minder ernstig maakt.

 3. Het was inderdaad nogal ontluisterend, dat gesprek bij P en W.
  Wat ik zo erg vond, en waar vooral Paul Witteman het ook over probeerde te hebben, is dat de Bolk in feite een enorme Godwin pleegde. 65 jaar geleden keken de Nederlanders massaal weg, dus nu doen ze dat weer en zullen ze dat weer doen. Hierbij kwam dan het verhaal over het weggepeste echtpaar in de Diamantbuurt in Amsterdam.
  Even voor een goed begrip: dat echtpaar was niet joods. Dat maakt de hele situatie niet minder erg of vervelend of shocking, maar het was geen antisemitisch incident. (Bovendien heb ik begrepen dat het een soort Tokkies waren, PVV’ers avant la lettre, die Marokkanen op straat uitscholden – maar dat maakt het gedrag van de buurtgenoten niet minder verwerpelijk. Je mag een PVV’achtige Tokkie zijn en hebt het recht met rust gelaten te worden.)
  Past de aandacht voor de Diamantbuurt in het PvdA/SP verhaal over de autochtonen die het allemaal zo zwaar hebben sinds er – veertig jaar geleden – allochtonen bij hen in de straat zijn komen wonen, een trauma dat die autochtonen nog steeds niet hebben verwerkt, dan past de geschiedvervalsing van Bolkestein in een ander verhaal, dat van de zielige joden.
  De zielige joden moeten worden beschermd, want anders gebeurt er hetzelfde als 65 jaar geleden, suggereert Bolkestein. Hiermee haalt hij de historische gebeurtenis van 65 jaar geleden onderuit. Dat was een totaal andere situatie dan nu, waarin Nederland bezet was door een dictatoriaal en racistisch regime. Tegenwoordig leven we echt in andere omstandigheden, en is het heus niet zo dat joden zich niet kunnen verdedigen.
  Bolk toont aan dat hij weinig weet van wat er gebeurt in de contacten tussen joden en andere Nederlanders. Veel joden zijn juist enorm bezig zijn dialoog. Men dialoogt zich suf, al tientallen jaren. Met christenen, met moslims, met Nederlandse Palestijnen, met bisschoppen, met imams… je kunt het zo gek niet bedenken of Nederlandse joden gaan ermee om de tafel zitten om de relaties te verbeteren.
  Dat levert over het geheel gesproken heel veel op, en werkt ook als een blauwdruk voor anderssoortige dialogen tussen andere groepen. Het is bijna een soort Nederlands exportproduct.
  Met de Marokkaanse gemeenschap is die dialoog echter nog steeds bezig, en in die gemeenschap is een enorm proces aan de gang dat tijd nodig heeft. Bolkestein geeft echter aan dat hij daar geen vertrouwen in heeft, wat op een bepaalde manier eenvoudiger is.
  Wat me daaraan evenmin bevalt is het idee dat antisemitisme alleen bij Marokkanen voorkomt, of iets islamitisch is. Was het maar waar!

 4. Een Ironisch detail wat ik altijd graag ter berde breng vooral in discussies met anti-semitisme spuiende Riffies : Toen de verovering door de Christenen van Al Andaluz een feit was begonnen de Christenen in Spanje op grote schaal de Joden te vervolgen. Reden genoeg om te vluchten .. Beroemde Joden als Spinoza en trouwens ook iedere niet bekende Jood met een spaans klinkende achternaam stamt van die vluchtelingen af … De groep die naar de Nederlanden vluchtte was echter maar een fractie van de vluchtelingen stroom de meerderheid vertrok naar noord Afrika en veel daarvan kwamen nooit verder dan Noord Marokko en zorgde voor een flinke dosis Joods bloed in … Juist .. De Riffies .. Een flink aantal van de Riffies uit de steden als Nador hebben zelfs nog een of meerdere Joodse grootouders en/of familie in “israel” … Iemand als Mohammed B of Samir A ..is hoogst waarschijnlijk nauwer verwant met Rabbi Shlomo Moshe Amar ( de sefardische Hoofdrabbijn van “israel” ) dan met de door hun zo verafgode Mohammed ibn Abdul Wahhab… 🙄

 5. @ Al Bakra, verwacht je dat zoiemnd als Bolkestein zoveel hersencellen heeft om dit allemaal te kunnen begrijpen?
  Hij is op de haat toer uit en het enige wat hij vertoont, o.a. ook in zijn voorliefde voor Wilders, is een bekrompen etnisch patroon van denken.

 6. De bevolking van Marokko is net als die van Nederland een stuk gevarieerder qua afkomst dan simplistische nationalisten willen weten.

  Je hebt van nature blonde en roodharige Marokkanen. Wat zeldzamer dan in Nederland maar het komt gewoon voor. Er heeft zich in de afgelopen 2000 jaar onder allerlei omstandigheden vermenging tussen de Berberse bevolking en andere groepen voorgedaan We hebben het dan over migrerende stammen, Arabische veroveraars, vluchtelingen, migranten, koloniserende Europeanen en ingevoerde slaven.

  Ja, weer iets dat Nederlanders en Marokkanen gemeen hebben: een lange geschiedenis van interetnisch huwen en hokken.

 7. Het was een brabbelende oude man waar iedereen medelijden mee had. Op de opmerking dat er ook moskeen werden beklad en dat ze zich zo ook bedreigd voelden, kwam er niets anders uit Bolkie’s mond dan wat gemompel. Het is duidelijk dat hij tot de groep behoort die in de meten-met-twee-maten- winkel koopt. Het is om te 😥 Vanuit een schuldgevoel over de oorlog doen of je tegen racisme bent, maar dan niet voor iedereen natuurlijk, er moet wel verschil zijn zoals dat betaamt bij opportunisten 😥

 8. Ik had ergens gelezen dat die uitspraak van hem een politiek populisten trucje was.
  Wat heerlijk om te lezen dat het averechts uitpakt voor hem.

 9. Ja er waren ook al opmerkingen dat het een gepland één-tweetje van Wilders en Bolkestein was. Maar ik denk dat niet. Ik denk dat het een twist is tussen twee diva’s. Bolkie en Wilders zijn nu concurrenten voor aandacht.

Reacties zijn gesloten.