Laat je niet de mond snoeren door de Godwin! roepers

Toen “de Godwin” langzaam onderdeel begon uit te maken van “het debat” in Nederland was “de Godwin” nog gewoon wat hij was, de simpele constatering van het volgende:

Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi’s of Hitler één.(wikipedia)

Dat, dames en heren, is Godwin’s Law. Meer niet.

Wat men er later is van gaan maken is de volgende simplificatie: “wie ‘een godwin’ doet, heeft ‘de discussie verloren'”.

Dat is leuk voor een nieuwsgroep met lange discussies, maar heeft het iets te maken met de realiteit waarin wij leven?

Ik zeg Ja, want wij laten ons de mond snoeren door de Godwin! roepers.

Godwin! roepers roepen dat Godwin! namelijk maar om 1 reden: om de ander de mond te snoeren en te diskwalificeren.

Hoewel het inderdaad best smakeloos is om je tegenstander in een lange discussie met een nazi te vergelijken, zal ik hier even illustreren dat het tegenwoordig juist de Godwin! roepers zijn die smakeloos zijn, en die er een verwerpelijke discussestijl op nahouden.

Het voorbeeld is het interview onlangs met Job Cohen.

Ronny Naftaniel van het CIDI: ‘Hij vergelijkt de democratische samenleving die we hebben met de situatie in een bezet land. Dat is een vergelijking die je totaal niet serieus kunt nemen.”

Geert Wilders, PVV: “‘Cohens vergelijking van moslims nu met de joden in de Tweede Wereldoorlog is te walgelijk en abject voor woorden.”

Hero Brinkman, PVV: “Cohen vergelijkt moslims met joden tijdens oorlog. Walgelijke vergelijking van een hypocriete lafaard.”

Bert Brussen (leeft kennelijk nog): “In het hoofd van Job Cohen is de situatie in Nederland nu zo: moslims zijn herkenbaar aan de opgespelde gele halve maan op hun jas. In trams, bussen, cafés en supermarkten hangen bordjes met “verboden voor moslims”. Op straat tuigen speciale PVV-knokploegen moslims af. Nieuwe wetten die moslims een ondersoort zullen maken zijn in de maak. En sinds de halalnacht, waarin bij veel kebab- en shoarmazaken de ruiten werden ingegooid, moslims gemolesteerd of afgeslacht en moslima’s onder het oog van de politie werden verkracht, wordt openlijk gespeculeerd over een eindoplossing van het moslimprobleem.”

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Even? Zo kan ik urenlang doorgaan.

Wat de Godwin! roepers in dit voorbeeld doen is het misbruiken van de in de Holocaust vermoorde Joden om Job Cohen in diskrediet te brengen.

Of niet soms?

Want wat heeft Job Cohen gezegd? Niets van bovenstaande.

Maar de Godwin! roepers hebben “de discussie gewonnen”. Zo werkt dat namelijk als je je de mond laat snoeren door Godwin! geroep.

10 gedachten over “Laat je niet de mond snoeren door de Godwin! roepers”

 1. “Toen “de Godwin” langzaam onderdeel begon uit te maken van “het debat” – werd die geroep gebruikt om elke mogelijke discussie te dwarsbomen.
  Want Godwin is geen argument – het betekent in een discussie niets anders dan en geroep: Mond dicht!

  Vervolgens als je lijdt aan een slaafsmentaliteit doe je trouw je mond dicht.

  Ik blijf praten en verwijs altijd de Godwin roepers dat ze mogen met hun slavendrijvers mentaliteit gelijk oprotten.

 2. Kun je hier plaatjes doen? Voor alle zekerheid dus maar even zo: http://img651.imageshack.us/img651/4496/godwin.gif (vond ik wel een passende illustratie).

  Overigens ben ik wel eens een variant op “Wie een Godwin! maakt, heeft automatisch de discussie verloren” tegengekomen, namelijk: “Wie Godwin! roept, maar a) het is geen Godwin of b) de vergelijking is terecht, verliest automatisch zélf, lekker puh!” :mrgreen:

 3. Hero Brinkman, PVV: “Cohen vergelijkt moslims met joden tijdens oorlog. Walgelijke vergelijking van een hypocriete lafaard.”

  Voor dit stuk tuig is de Gowinkreet bljkbaar een vrijbrief om een variant op “vuile rotjood” rond te strooien: “hypocriete lafaard”.

 4. De Tweede Wet van Godwin: Godwin! roepers misbruiken de in de Holocaust vermoorde Joden om het aan de kaak stellen van oorlogsmisdaden in diskrediet te brengen.

Reacties zijn gesloten.