Duitsland zal alsnog de rekening krijgen na Griekse hongerwinter

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble addresses a press conference with German Chancellor Angela Merkel (unseen) at the chancellery in Berlin November 10, 2010, before departing for the G20 meeting in Seoul. Merkel said she expected a "tricky" discussion at the upcoming G20 summit, as major powers disagree over currency policy and how to end exceptional stimulus measures. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble schijnt de voornaamste architect te zijn van het wurgakkoord van 86 miljard euro aan nieuwe leningen voor Griekenland. Deze Duitse minister van Financiën heeft in zijn Rücksichtslosigkeit en Herzlosigkeit illustere voorgangers gehad – laat ik maar geen Godwins gebruiken. Maar evenals eerder in de geschiedenis zullen de Duitsers betalen voor zijn hybris. Voor het gemak reken ik de Nederlanders ook even tot de Duitsers. Ze lijken op Duitsers, ze spreken een Duits dialect en ze voeren dezelfde politiek als Duitsland.

Overschot
Het wurgakkoord dient mede om Duitse werknemers klein te houden. Een probleem van Duitsland is het overschot op de betalingsbalans. Een aanhoudend exportsurplus is foute boel, in weerwil van juichende berichten in mainstream media over exportrecords. Philippe Legrain verwoordt het als volgt:

Duitslands enorme surplus op de lopende rekening – excessieve besparingen zijn verkregen door lonen te drukken om export te subsidiëren – is zowel een oorzaak van de crisis in de eurozone als een hindernis om die op te lossen. Voor de crisis stimuleerde het slechte leningen van Duitse banken aan zuidelijk Europa en Ierland. Nu Duitslands jaarlijkse overschot – dat is gegroeid naar €233 miljard ($255 miljard), wat 8% van het BBP benadert – niet langer terug in omloop wordt gebracht in zuidelijk Europa, zorgt de afgeknepen binnenlandse vraag voor export van deflatie, waarmee de schuldenproblematiek van de eurozone verdiept.
(Social Europe [vertaald uit het Engels])

Duitsland zou zijn hardwerkende burgers meer moeten betalen. Maar zijn elite vreest dan verlies aan winstgevendheid. Daarom probeert het gezag in Duitsland uit alle macht het neoliberale dogma vol te houden. Economisch zwakkere landen in de periferie van de EU mogen bloeden.

Honger
Dat bloeden kan uitmonden in een hongerwinter in Griekenland. Het merendeel van de economen heeft verklaard dat de Griekse schuld niet terug te betalen is. Als de schuldeisende landen in navolging van Charles Dickens’ beroemde romanfiguur Scrooge toch verder gaan met het opleggen van dwangmaatregelen om schuld te innen, loopt dat fout. Tal van Grieken zullen verkommeren als het zo doorgaat. Het aantal zelfmoorden is sinds 2011 al met 35 procent gestegen. Na de coup van Brussel tegen Griekenland wordt het alleen nog maar erger.

Nederland heeft in WO-II een hongerwinter beleefd. Hollanders zaten wegens de oorlogsomstandigheden als ratten in de val. Of ze probeerden op allerlei manieren een kostje bij elkaar te scharrelen of ze trachtten dwars door het oorlogsfront een goed heenkomen te zoeken. De meesten kozen voor de eerste optie. Een andere optie was er wel in de periode 1845-1850 in Ierland toen het land een grote hongersnood kende, kortweg de ‘Great Famine’ genoemd. Veel Ieren stierven, maar nog meer, miljoenen, vluchtten naar voornamelijk de Nieuwe Wereld.

Migratie
Net zoals Ieren destijds zullen veel Grieken natuurlijk niet lijdzaam afwachten. Als er inderdaad een desastreuze situatie dreigt, zullen ze migreren naar andere EU-lidstaten. Grieken hebben zoals andere EU-burgers het recht op vrij verkeer van personen. Het rijke Duitsland komt als eerste in aanmerking als bestemmingsoord. Dan zal Duitsland (en ook Nederland) alsnog op de een of andere moeten zorgen voor de creperende Griekse ‘vluchtelingen’. Het Duitse Bild (en de Telegraaf in Nederland) zullen koppen maken als: ‘Griekse losers eten onze welvaart op’. Zonder dat men ingaat op de achtergrond, op het wurgakkoord van de trojka. Het is allemaal zo voorspelbaar.

En het is ook allemaal zo dom. Hoog opgeleide Grieken die in Duitsland om te overleven aan de bak moeten als schoonmakers is vernietiging van arbeidspotentieel. Verder kost het Duitsland veel exportmogelijkheden in Griekenland. Het nadelige saldo zal hoog oplopen. Vielen Dank Dr. Scrooge Schäuble.