Feit en fictie over migratie en integratie

Bijgaand artikel is een lezing van Leo Lucassen (hoogleraar sociale geschiedenis, Universiteit van Leiden), die zijn verhaal als volgt begint:

In mijn korte bijdrage wil ik illustreren dat een website met feiten over immigratie bepaald geen overbodige luxe is. En van de gelegenheid gebruik maken om gelijk drie tamelijk hardnekkige mythes door te prikken:
1: Dat Nederland wordt bedreigd door massa-immigratie en dat massa-immigratie per definitie slecht is voor een samenleving
2: Dat de ‘linkse kerk’ de deur wagenwijd heeft opengezet voor laagopgeleide immigranten uit Moslimlanden
3: Dat het minderhedenbeleid in de jaren 80 en 90 een links cultuur relativistisch experiment was en Nederland in de greep was van een multiculturele psychose, waardoor de integratie juist ernstig is vertraagd.

Lees het stuk verder hier.

Dit stuk staat op de website vijfeeuwenmigratie.nl de site die kennelijk in dat gat gaat springen van die mythes die doorgeprikt moeten worden.

Overigens wijs ik ook op o.a. deze artikelen die wij, naast een heleboel andere, al over deze materie gepubliceerd hebben.

6 gedachten over “Feit en fictie over migratie en integratie”

 1. Ik heb hier wel eens met een paar Kamerleden (ter linkerzijde) over gecorrespondeerd: KOM ZELF MET CIJFERS, maar dat blijkt best wel gevoelig te liggen. En dus is er ondertussen ruim baan voor idioten die beweren dat Nederland in 2050 islamitisch zal zijn, binnen 25 jaar 20% moslims telt of op grond van cijfers uit de vorige eeuw en situaties die al lang niet meer gelden berekenen wat een immigrant ons kost.

  Op internet wordt er door enthousiaste statisticicici gelukkig een hoop nagerekend (ik heb vandyke en Captain J 😛 voor het eerst ontmoet tijdens het narekenen van zo’n claim*), maar voorpaginanieuws is het helaas nooit geworden, in tegenstelling tot de bekende uit de nekharen getrokken leuterkoek van professionele angstkonijnen.

  Dus ja, overheid. Officieel, doorzichtig, kompleet, en graag zo snel mogelijk.

  *zie: http://www.geencommentaar.nl/2009/06/22/wanneer-is-nederland-20-procent-moslim/
  en: http://www.geencommentaar.nl/2009/06/29/wanneer-is-nederland-20-procent-moslim-u/

 2. Populistisch Rechts moet gewoon weerwoord krijgen. Anders blijven grote delen van de bevolking geloven in die angstsprookjes.

 3. De gehele kletskoekverhaal van Islamisering van Europa is gekomen door een uitspraak van de vermaarde historicus Bernard Lewis.

  Ik zal even kijken in mijn archief wat ik daar over kan vinden… of wellicht was het een online artikel. Ik meld me zo weer even.

 4. Het gewraakte artikel is hier te vinden in de originele vorm: http://www.trafoberlin.de/pdf-dateien/Bernard%20Lewis%20Islamisches%20Europa%20Juli%202004.pdf

  En hier in een update op de site van Die Welt zelf: http://www.welt.de/print-welt/article211310/Europa_wird_islamisch.html

  Interview dateert van 28 juli 2004.

  Maar toen kwam BolkeFrankenstein met zijn boeman verhaal, zoals hier gerapporteerd.

  http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/004/685ozxcq.asp

Reacties zijn gesloten.