Links wint meer en meer terrein

We leven in Bruine tijden. We gaan gebukt onder (gedogers van) brievenbuspissers, bijldreigers, barman-over-de-bar-slepers, ontuchtplegers, fraudeurs, kopstootuitdelers, fantasten, haat- en angstzaaiers, geboeide arrestanten op de bek-slaanders, en God weet wat het geteisem allemaal nog meer op de kerfstok heeft.

Het lijkt uitzichtloos. Maar de soep wordt niet zo heet opgediend vrienden.

Misschien helpt het om eens the big picture te bekijken.

Staat u het mij toe in herinnering te brengen het jaar 2002. In 2002 hadden wij een zeer gedenkwaardige verkiezingsuitslag: CDA 43 zetels, VVD 24 en Lijst Pim Fortuyn 26. Dat was samen 93 zetels! De rest kon rekenen op een schamele 57 zetels.

In 2010 hadden wij een vergelijkbare zeer gedenkwaardige uitslag; CDA 21, VVD 31 en PVV 24 zetels. Dat is samen 76.

Een en ander wordt grafisch afgebeeld onder dit bericht.

Ziet u hoe de beschaving aan het oprukken is?

Er zijn wat kanttekeningen bij dit plaatje. Zo wil D66 bijvoorbeeld niet tot “links” gerekend worden. Daarnaast valt SGP in deze afbeelding onder “de rest” en die kunnen we het beste bij het Bruine kamp indelen, zodat de rode taartpunt in beide grafiekjes eigenlijk 2 zeteltjes kleiner moet.

Aan de andere kant moeten we ons realiseren dat de PVV zo kon groeien mede dankzij het jatten van populaire “linkse” standpunten, zoals de AOW leeftijd, en nog een paar “sociale” nonsenspuntjes voor de Bühne. De LPF was een keiharde economisch rechtse partij. Nieuwgeld-miljonairs, pornoboeren en vastgoed mensen. De PVV is er daarentegen (zogenaamd) voor Henk en Ingrid.

Voor wat het waard is natuurlijk want Henk en Ingrid zijn met deze Bruine terreur hopeloos in de aap gelogeerd maar daar komen ze nog wel achter.

Anyway, mijn punt is dat het Bruine Blok “linkse standpunten” moest overnemen om aan deze schamele meerderheid van 1 brievenbuspissend zeteltje te komen. Misschien dat Groen Links hun “naar het midden opschuiven” nog maar eens in overweging moet nemen.

Misschien dat de niet-stemmers hun niet-stemmen nog eens in overweging moeten nemen. Misschien kent u wel een niet-stemmer die u kunt overtuigen.

6 gedachten over “Links wint meer en meer terrein”

 1. Ik zal het vragen aan een niet-stemmer Jan!!
  Maarehhh als de rechtse partijen allemaal linkse standpunten overnemen dan zitten we toch gewoon op een links vlak, dus geen zorgen voor de dag van morgen!!!!!!!!! 😉 😉 😉 😉

 2. Nou Jan: De PvdA/PVV wil geen missie meer naar Afghanistan sturen, zeg jij maar dat er een kloof bestaat tussen de PvdA en de PVV!!!!!! not!!
  De Job Cohen/ Geert Wilders… zijn het meer met elkaar eens dan dat jij denkt!!! zie missie Afghanistan!!

 3. Goh op een punt (m.b.t. een nieuwe missie naar Afghanistan) zijn de PVV en de PvdA het eens en dan vindt tante Beatrix gelijk dat er geen kloof bestaat tussen de PVV en de PvdA. Tja hoe debiel moet je wel niet zijn om tot zo’n conclusie te komen.

 4. Zolang ik lees dat de VVD scoort heb ik er een zwaar hoofd in. Maar laten we hopen dat in maart er een punt achter gezet kan worden.

 5. Voor de volledigheid lijkt het me niet verkeerd om de uitslagen van 2003 (80 zetels voor CDA/VVD/LPF) en 2006 (72 zetels voor CDA/VVD/PVV) erbij te zetten. Dan zie je nog steeds een trend, maar zonder cherry-picking.
  De jaren ’90 waren wel echt beter, met 68-67 zetels voor CDA/VVD/CD. Als je de jaren 60, 70 en 80 ook nog meeneemt, zie je een langzame trek naar links, onderbroken door 2001. Het is heel goed denkbaar dat we over tien jaar weer terug zijn bij de jaren 90.

Reacties zijn gesloten.