Vaderlandschlievende knoflooksaus voor patriotten

Ooit, na heel lang aandringen van mijn collega-redactieleden, hebben we hier op deze site ruimte gemaakt voor een speciale rubriek: “In den Olden Volkschkeucken (vaderlandschen coockrubriycke)‘” en aangezien het al weer langer dan een maand geleden is dat we iets in deze categorie hebben geplaatst, pak ik het dan maar weer voorzichtigjes op want een traditie als deze mag natuurlijk niet verloren gaan.

Vandaag iets eenvoudigs: knoflooksaus.

Waarschuwing: knoflooksaus is niet voor mensen die niet van knoflook houden, zeker mijn knoflooksaus niet.

Knoflooksaus is ideaal bij de BBQ, bij gourmetten, bij gamba’s en bij calamares. Zelf vind ik mijn knoflooksaus ook lekker bij de frieten en als er nog over is; bij mijn groente.

Benodigdheden voor 2 personen:

5 volle eetlepels mayonaise

2 eetlepels koud water

3 grote tenen sterke knoflook

1/4 theelepel suiker

1/2 theelepel kerriepoeder

1/2 theelepel zwarte peper

Bereiding:

Doe de mayonaise en water in een kom.

Schil de knoflook.

Pers (ja, met een knoflookpers) de knoflook boven de kom. Laat niets verloren gaan!

Gooi de andere ingrediënten erbij.

Flink stevig roeren met vork of garde.

Eventueel kan je nu proeven en iets variëren met de ingrediënten. Desnoods een klein beetje zout toevoegen.

Klaar.

Zo maak ik knoflooksaus. Veel lekkerder dan uit een flesje of potje van een merk, als je het mij vraagt.

Volgens mij komt dit toch wel aardig in de richting van de ultieme knoflooksaus. Zo niet dan hoor ik dat graag.

16 gedachten over “Vaderlandschlievende knoflooksaus voor patriotten”

 1. Misschien een van de lepels mayo vervangen door Griekse yoghurt. Ook niet te versmaden.

 2. 1 bekertje zure room, wat zout, een paar knoflook tenen en wat verse peterselie. Binnen een paar minuutjes gemaakt en lekkerder dan de mayonaise.

 3. Dat alert vind ik wel geinig. Veel conformistisch burgerpoldervolk schiet al in de stress bij knoflooklucht. Dus:
  (bij dezen 😆 )
  `Waarschuwing: knoflooksaus is niet voor mensen die niet van moslims houden, zeker mijn knoflooksaus niet.’

 4. Ook aan de noordzijde van de Middellandse Zee is het gebruik van het heilige bolletje heel gewoon.
  Maar eigenlijk weten Henk en Ingrid al jaren dat daar ook alleen maar volk woont dat te lui is om voor de duvel te dansen en vooral achter je blonde maagdelijke dochter aanzit..

 5. # Lampje Ook aan de noordzijde van de Middellandse Zee is het gebruik van het heilige bolletje heel gewoon.
  Dat wel, maar wat hoorde ik op zuidfranse campings toch vaak de populerende Nederlander klagen over dié geur die hun patat met met mayo verpestte. Maar dan wel zeuren over bloeddruk, waar je met genoeg knoflook geen chemische pillentoestand voor nodig hebt.

 6. Een fatsoenlijk tomaten sausje ala shoarma tent zou zeer op prijs worden gesteld door mij persoonlijk.
  Delen die receptjes graag.

 7. @7 “mijn” shoarmatent heeft geen tomatensaus alleen knoflook. Ik maak regelmatig de volgende tomatensaus.
  Je kunt starten vanaf ontvelde verse tomaten. Ikzelf neem altijd ontvelde pommodoritomaten uit blik. Maak een pan vet met smaakvrije goede olie. Snipper een ui of shalot. Smoor deze gaar in de pan. Doe de tomaten in kleine stukjes in de pan. Heb je weinig tijd pureer de tomaten eerst. Breng de tomaten aan de kook. Voeg verse basilicum en een weinig verse peterselie naar smaak toe. Laat dit geheel minimaal een half uur pruttelen. Wordt het te dik voeg een weinig water toe. Als het te dun is, laat verder inkoken. Hoe dikker hoe smaakvoller. Bij mij kookt de saus totdat deze met minimaal 1/3 is afgenomen.

  Deze saus verwerk ik in allerlei (Italiaanse) gerechten. Houdbaar 1 week? Het krijgt bij mij niet de tijd om te bederven 😀

 8. @9
  Bedankt , ik ga het binnenkort proberen , pastasaus maakte ik al zelf en vers is niet te vergelijken met een potje of knijpfles.

 9. @Elizabeth
  Ik weet niet hoeveel waarschuwingen je al gehad hebt om ontopic te reageren anders vraag ik de admin om jou er maar snel af te gooien.

 10. #14

  Cat-a-strofe
  5 Feb 2011 – 1:05 am

  De Web-Master heeft gelukkig wel gevoel voor humor en zelfspot.

Reacties zijn gesloten.