Marokko wil Zweden naaien

MARZWEEr is een controverse tussen Marokko en Zweden ontstaan. Marokko dreigt met een boycot van Zweden. Waarom? Daarom:

De Zweedse overheid heeft al een tijd last van een duizendtal Marokkaanse jongeren die zich zonder werk, inkomen of  papieren zich in Zweden bezig houden met kleine criminaliteit. Zweden is ruimhartig tegenover vluchtelingen maar deze Marokkanen zijn geen vluchtelingen. Daarom wil Zweden hen uitzetten. Daarvoor is medewerking van de Marokkaanse ambassade nodig. Maar die geeft niet thuis. Zweden is daarover boos en roept de ambassadeur op het matje.

Vervolgens roept de Islamitische premier Benkirane alle partijen bij elkaar voor spoedoverleg vanwege  ontwikkelingen op het West-Sahara dossier. Dat gebied is na de Groene Mars, een Marokkaanse jihad, voor een groot deel bevochten op de oorspronkelijke bewoners en het onderwerp is uitstekend geschikt om de Marokkaanse natie te verenigen. Wat er is besproken wordt niet bekend gemaakt maar kort daarna hoort IKEA dat de feestelijke opening van het eerste filiaal in Marokko niet mag doorgaan wegens het ontbreken van een conformiteitscertificaat. Media dicht bij het Marokkaanse hof “onthullen” dat er een boycot van Zweden in de lucht hangt wegens het Zweedse pro-Polisario standpunt. Nog iets later krijgt Volvo problemen. In een interview verklaart de Marokkaanse minister van communicatie dat Zweden Marokko boycot en dat daarom een Marokkaanse tegen-boycot op zijn plaats is. Deze onzin is bedoeld voor binnenlandse consumptie. Zweden boycot Marokko natuurlijk helemaal niet maar er zijn wel bedrijven die producten uit West-Sahara niet accepteren met een etiket waarop Marokko staat. (Zoals ook producten uit de Israëlische nederzettingen in Palestina niet worden geaccepteerd.) In de dictatuur kan deze volstrekte flauwekul niet eenvoudig  worden tegengesproken. Op 5 en 6 oktober is er een grote Marokkaanse delegatie in Stockholm die bestaat uit vertegenwoordigers van alle politieke partijen die onder druk wil gaan zetten over het Zweedse standpunt inzake West-Sahara.

Marokko denkt sterk te staan want de feministische regering van Zweden heeft eerder een wapendeal met Saoedi Arabië laten afketsen op de positie van de Saoedische vrouw. Het Saoedisch koningshuis is daarna een anti-Zweedse lobby begonnen in de Organisatie van Islamitische Samenwerking en in de Raad voor de Golfstaten en Marokko voelt zich daarin gesterkt. Ook de rechtse partijen in Zweden zijn niet zo blij met de verstoring van de wapenhandel.

Dat wil niet zeggen dat de Marokkaanse crimineeltjes in Zweden vergeten worden door Marokko. Zij kunnen dienst doen als ruilmiddel.