Onzin te koop!

“Plato” schreef vandaag in een artikel dat er zoveel onzin verkocht wordt over fractioneel bankieren. Dat het niet waar is dat banken geld uit het niets scheppen. Ik was het hier op Krapuul die dat beweerde en dat ook goed onderbouwde, maar kennelijk kun je blijven onderbouwen totdat je een ons weegt.

Een ander die op mijn artikel reageerde associeerde mij met louche goudhandelaren en liet het woord ‘conspiracy’ vallen. Plato begint zijn stuk met ‘veel onzin’ en ‘gewoon niet waar’. Naast deze krachtige argumenten wordt een aantal artikelen uit Wikipedia als referentie opgegeven.

Laat iedereen die iets over bankieren schrijft eens beginnen met dit document (pdf) te lezen van The Bank of England (pdf) voordat hij anderen het verwijt maakt dat ze onzin verkopen.

Ik citeer:

In the modern economy, most money takes the form of bank deposits.

But how those bank deposits are created is often misunderstood: the principal way is through commercial banks making loans.

Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the borrower’s bank account, thereby creating new money.

The reality of how money is created today differs from the description found in some economics textbooks:

• Rather than banks receiving deposits when households save and then lending them out, bank lending creates deposits.

• In normal times, the central bank does not fix the amount of money in circulation, nor is central bank money ‘multiplied up’ into more loans and deposits.

Verder schrijft Plato:

De enige die wel geld kan creëren is de centrale bank. Immers die kan als enige bankbiljetten laten drukken of obligaties opkopen en dat onder een schuldtitel boeken. 

Dat is pertinent onjuist. De centrale bank creëert maar 3% van het geld dat in omloop is. Commerciële banken creëren met leningen 97% van het geld dat in omloop is. Bron.

In onderstaande presentatie legt @ProfessorWerner het nog eens goed uit. Dit is een must see. En als je eenmaal écht snapt hoe het werkt – en niet hoe het in de schoolboekjes staat-, dan kun je verder filosoferen over wat voor rampzalige gevolgen geldcreatie en rente zouden kunnen hebben. De ware aard der dingen wordt door onze woorden niet onthuld, maar verhuld, (Plato, 424-348 vC).

1 gedachte over “Onzin te koop!”

  1. Pingback: Geldcreatie | Krapuul

Reacties zijn gesloten.