Nocebo: ik zal kwaad doen

Ja, Steenbergen. Vleesgeworden oprisping van extreem-rechts, waarvan misschien het enige voordeel is dat het door dit soort gebeurtenissen wel erg lastig wordt voor politiek-correcte zwammers om vol te houden dat het om onschuldige ‘bezorgde burgers’ gaat. Des temeer omdat er nu eindelijk een échte bezorgde burger opstond en zich uitsprak.

Ik keek naar de foto’s en ik kreeg er kippenvel van.

Niet vanwege de schreeuwers: ik heb de laatste tijd genoeg kale terreurofielen zien krijsen om er niet meer zo van onder de indruk te raken.

Ik schrok wel van die ‘anderen’. Al die mensen die erbij zaten. Kijk maar eens naar de koppen op de foto’s: ze vonden het grappig. Hilarisch. Euforisch kwijlend over al die agressiviteit en Hoe. Alles. Even. Los. Ging. Als een gestoorde achtjarige die met rooie kop en trillende handen – maar van binnen intens genietend van de macht – een vlieg zijn pootjes uittrekt.

 

De waanzin zoals die zichtbaar werd in Steenbergen, heeft niets, maar dan ook niets meer te maken met politieke meningsverschillen. Het is massahysterie pur sang. Menigten in deze state of mind hebben heksen verbrand of – minder lang geleden – donkere mensen gelyncht en opgehangen. Dat vonden ze toen ook hilarisch.

Het is de machtswellust van deze groep waar ik pas echt de koude rillingen van krijg.

Bij massahysterie ontwikkelt een grote groep mensen in korte tijd dezelfde waanideeën of ziektebeelden. Het is het ‘nocebo-effect’; in tegenstelling tot de placebo waar je beter van wordt omdat je denkt dat je er beter van wordt, word je bij het nocebo-effect juist ziek. De letterlijke betekenis van ‘nocebo’ is ‘ik zal kwaad doen’.

Massahysterie is vaak te herleiden naar één persoon als bron – laten we voor het gemak een Grote Blonde Leider met een onbehandelde persoonlijkheidsstoornis ten gevolge van een pestverleden nemen – en iedereen ontwikkelt, ook als zij daar zelf geen aanleiding voor hebben, dezelfde stoornis. Vaak maakt de aandacht van de media de hysterie erger en groter. De aanleiding van de hysterie kan sterk verschillen, maar ‘angst voor iets’ is wel een algemeen kenmerk.

Klinkt bekend inmiddels? Massahysterie dus.

Kustaw Bessems trok in zijn column precies dezelfde conclusie:

“Déze stroming bevindt zich in een paranoïde waan, een massapsychose. Alsof elke avond Midden-Oosterse mannen massaal door de straten trekken, rovend, vrouwen en kinderen verkrachtend. Alsof Nederland een dictatuur is. Hallucinaties aangewakkerd door iedereen die er politiek munt uit kan slaan of geld aan kan verdienen in de media.”

 

Hoed je voor testosteron-bommen die schreeuwen dat ‘er een piemel in moet’.

Maar hoed je nog meer voor al die anderen die er omheen zitten en stikkend van het lachen hunkeren naar meer.

1 gedachte over “Nocebo: ik zal kwaad doen”

  1. Pingback: Nocebo, ik zal kwaad doen en waarom Kustaw Bessems niet deugt | Krapuul

Reacties zijn gesloten.