Nocebo, ik zal kwaad doen en waarom Kustaw Bessems niet deugt

Goed stuk van Dhjana S. over de ‘vleesgeworden oprisping in Steenbergen van extreem-rechts.’
Op zich kan ik wel leven met de aangehaalde maar niet unieke constatering over ‘paranoïde waan’ die van Kustaw Bessems afkomstig is.
Hoewel ik denk dat wanneer over enige tientallen decennia sociologen, gedragswetenschappers, psychologen en psychiaters terugkijken naar hoe het in Nederland in de eerste vijftien jaar van dit millennium was, ze nog heel veel werk aan de winkel hebben om te duiden wat er nou eigenlijk precies gebeurde en waarom. Maar dat terzijde.

Ik wil even kort uitleggen waarom ik niet gelukkig ben met het citeren van Kustaw Bessems als zou hij een moreel gezaghebbende, integere bron zijn op wie je kunt vertrouwen in een poging iets zinnigs te zeggen over wat er in de maatschappij gebeurt.
De man begrijpt namelijk nog steeds niet dat fascistische uitlatingen van nazi-tuig op social media niet zozeer geen ophef veroorzaken omdat die uitlatingen zo massaal zijn maar dat ze geen ophef veroorzaken omdat ze juist ‘mainstream’ zijn geworden.
Ze zijn salonfähig. De hele maatschappij is ermee doortrokken.
Gisteren heb ik nog geschreven – om maar een voorbeeld te noemen – over die viezerik in Apeldoorn die van mening is dat de Arabische taal ‘vervuiling’ is. Zoals nazi-leider Wilders meent dat hoofddoekjes ‘kopvodden’ zijn. De ontmenselijking van ‘de ander’ is in het taalgebruik al een griezelig eind voortgeschreden.
Daar heeft Kustaw Bessems in de afgelopen jaren zijn aandeel flink in geleverd.
Middels zijn interviews in de Balie hielp hij mee de witwasmachine voor fascistische ideeën van Youri Albrecht (die van de ‘en dan zijn er nog steeds types die islamofobie een probleem vinden.’ 14.02.2015 Twitter. Laat die woorden maar eens bezinken.) draaiende te houden.

Bessems is tevens werkzaam bij een krant die bij uitstek er aan bijgedragen heeft, doelbewust als je het mij vraagt, om de nazi-ideeën die geleid hebben tot ‘Steenbergen’ en ‘Woerden’ (en die tot nog veel ergere dingen zullen gaan leiden als er niet heel resoluut wordt opgetreden tegen Wilders en zijn bruine hordes, tegen de EO en Pauw met hun nazi-platformen, de Telegraaf en WNL met hun valse hetzes etc) salonfähig te krijgen en de geesten rijp te maken en te houden voor moslimhaat.
Ik heb het uiteraard over het vod van Remarque en Rutenfrans, de Volkskrant.

Bijna juichend constateerde Kustaw Bessems een keer dat in zijn optiek ‘Marokkanen vaker crimineel zijn’ en dat iedereen dat had kunnen weten omdat hij er zo vaak over geschreven heeft:

2014-03-20 Kutstaaf Bessems

Waar een mens blijkbaar al niet trots op kan zijn…
Het resultaat van deze tweet van Kustaw Bessems zagen we afgelopen week in Steenbergen, zagen we eerder reeds in Purmerend en hebben de arme, getraumatiseerde vluchtelingen die vuurwerkbommen naar hun hoofd gegooid kregen inmiddels ook ondervonden.
Bessems is onderdeel van het bruine probleem van dit land dat net als voor de vanuit de VS gesubsidieerde haatsekte van Wilders ook voor hem en het vod waar ie voor werkt een verdienmodel is.