Protest uit gezinslocatie Emmen

Gisteren hebben vluchtelingengezinnen uit de gezinslocatie in Emmen gedemonstreerd voor een eerlijker kinderpardon.

Hoewel de overheid zoete broodjes bakt met het kinderpardon – ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat hier gewortelde kinderen naar het land van herkomst van hun ouders zouden worden gedeporteerd – is het al lange tijd duidelijk dat die zoete broodjes een absolute rotsmaak hebben.

Om in aanmerking te komen voor het kinderpardon, moeten de vluchtelingen aan de meest absurde criteria voldoen: een brief van de Dienst Terugkeer en Vertrek ondertekenen waarin ze verklaren akkoord te gaan met terugkeer, bijvoorbeeld. Slechts 2% van de aanvragen voor het kinderpardon wordt gehonoreerd met een positief besluit – de rest wordt afgewezen, ondanks de zware kritiek van onder meer Defence for Children.

emmenkinderpardonOngeveer vijftig kinderen en ouders demonstreerden vanmiddag voor een eerlijker kinderpardon.

Een klein verslag van de demonstratie is te lezen op indymedia.nl en rtvdrenthe maakte een kort nieuwsitem.

Dapper waren ze, de demonstranten van vandaag. Want het feit dat er ongeveer vijftig deelnemers waren in plaats van de verwachte 130, had een duidelijke oorzaak: de COA en de DT&V hebben het lef gehad om dreigbrieven te sturen naar de mensen die van plan waren om mee te demonstreren, vergezeld van intimiderende gesprekken waarin gezegd werd dat ze dat in hun eigen belang maar beter niet moesten doen.

Het demonstratierecht van de eerste de beste rotnazi (Utrecht: “Toch zal de burgemeester een volgende demonstratie van Pegida niet tegenhouden, want het recht op vrijheid op meningsuiting is volgens hem groot.”) is tegenwoordig beter beschermd dan het demonstratierecht van een vluchteling.