Tien jaar na de Schipholbrand

vreemdelingenWaarschijnlijk is de brand nog net voor middernacht begonnen, hetgeen betekent dat we de tiende verjaardag van de brand in het uitzetcentrum bij Schiphol vandaag al kunnen “vieren”. Het is nog steeds niet officieel bekend hoe de brand is ontstaan, er is uitdrukkelijk geprobeerd een van de gevangenen – iemand die het overleefd heeft – de schuld in de schoenen te schuiven. Hierover heeft men uiteindelijk bakzeil moeten halen.

Containers op een terrein in Oude Meer, handig dicht bij de luchthaven, waar mensen zonder geldige papieren werden opgesloten. Of worden – het container”park” is weg maar het opsluiten gaat door.
De lijst met namen van degenen die het leven lieten bij de brand. Weinigen zullen in de thans bij de meute zo gehate categorie “vluchtelingen” hebben gepast. Twee doden van Surinaamse afkomst, die, gezien hun leeftijd, ongewild waarschijnlijk, met de Nederlandse nationaliteit geboren waren. De Autoriteiten wilden eigenlijk niet dat de namen naar buiten zouden komen na de brand, ook niet van de gewonden. Misschien is er – afgezien van het gedenken – daarom zoveel gewicht verleend aan het noemen van de namen bij de herdenking. “Men” wil dat “wij” vergeten.

Robert Jules Arah
(34 jaar, man, Suriname)

Mehmet Ava
(40 jaar, man, Turkije, Koerd)

Vitaliy Khvylovyy (Taras Bilyk)
(30 jaar, man, Oekraïne)

Vladislav Leniev Petrov
(31 jaar, man, Bulgarije)

Oksana Nynych
(29 jaar, vrouw, Oekraïne)

Gheorge Sas
(21 jaar, man, Roemenië)

Kemal Sahin
(51 jaar, man, Turkije, Koerd)

Lofti Al Swaee al Swaiai
(32 jaar, man, Libië)

Naiva Apensa
(43 jaar, man, Suriname)

Maribel Martinez Rodriguez
(25 jaar, vrouw, Dominicaanse Republiek)

In de dagen na de brand kon de leverancier van de containers in het zonnetje gezet worden in blogstukken – de trotse advertentie op de website verdween vliegensvlug. Misschien wordt dergelijk inferieur “woonmateriaal” niet meer ingezet in de opsluitindustrie, al zou ik daar niet om wedden. Wat nu het zorgwekkendst is, fenomenen die er tien jaar geleden nog niet waren:

1) de “PVV”. Wilders was zijn eigen mokkende eenmansfractie, afgescheiden van de VVD die hem ooit aan zijn zetel geholpen heeft.

2) aanhang die zijn “PVV” inmiddels ontwikkeld heeft kon zijn walgelijkheden niet kwijt op Facebook of twitter, want ook die bestonden nog niet.

3) de maar al te gewillige pseudo-intellectuelen die achter de “PVV” staan zaten nog in hun schulp, afgezien van de eerdere ideologen als Bolkestein, Scheffer en Fennema. Maar van verreweg de meeste professionele praatjesmakers ten gunste van racisme, moslimhaat en xenofobie in het algemeen had niemand ooit gehoord en dat had zo moeten blijven. Destijds traden de meeste verantwoordelijke ministers nog af vanwege de brand, al is Donner maar even weg geweest en Verdonk bleef gewoon waar zij was – zelfs toen zij van D66 een jaar later alsnog haar congé kreeg in verband met de affaire-Hirsi Dinges. Ook de schijn van fatsoen is uit de politiek verdwenen bij de meeste partijen.