Californië en het voorbeeldige cannabisbeleid

wietTerwijl in Nederland het debat over wietgebruik nog steeds niet opgelost is, gaat het in de VS op dat gebied steeds beter. Niet alleen is wietgebruik voor medicinale reden in steeds meer staten toegestaan, ook voor recreatief gebruik wordt er in veel staten op een veel betere manier mee omgegaan dan in Nederland. Steeds meer coffeeshops moeten hun deuren sluiten en elk voorstel om de overheid de kweek te laten reguleren wordt in de grond gedrukt.

Helaas. Want het is al jaren, zoniet decennia duidelijk dat cannabis erg veel positieve kanten heeft en maar weinig negatieve kanten. Eigenlijk is het ook duidelijk dat de meest negatieve kant van cannabis in Nederland, het gedoogbeleid is. Deze hypocriete manier van regelgeving is wat er voor zorgt dat de industrie uiteindelijk steeds dieper in de onderwereld terecht komt. Reguleren en controleren is the way to go.

In California zijn er al een tijdje de zogeheten “dispensaries”, een soort van cannabisapotheek waar je goede kwaliteit cannabis kunt kopen met een recept. Maar nu is het laatste nieuws dat ook dronebezorgingen van cannabis binnenkort mogelijk worden. Nu gaat dat natuurlijk wel weer een beetje ver, maar uiteindelijk hebben zij ons wel ingehaald daar in de Verenigde Staten en kijkt Nederland met een geforceerde glimlach toe hoe het daar een stuk beter gaat terwijl wij het voortouw hebben getrokken.

Hopelijk hoeven we niet nog 15 jaar te wachten tot er eindelijk ook in ons land iets anders naar cannabisgebruik wordt gekeken door de heren van de overheid.