Boekentips 29 november t/m 6 december

Boekentips 29 nov- 6 dec 2015Elke week schotelt de redactie van Krapuul je 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties in de rechterkolom onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de hoge kosten van hosting, noodzakelijk vanwege de aanhoudende aanvallen op de website, te kunnen bekostigen.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop 😉

Tip1
edward gibbonThe Decline and fall of the Roman Empire
Auteur: Edward Gibbon

Famously sceptical about Christianity, unexpectedly sympathetic to the barbarian invaders and the Byzantine Empire, constantly aware of how political leaders often achieve the exact opposite of what they intend, Gibbon was both alert to the broad pattern of events and the significant revealing detail. Attacked for its enlightened views on politics, sexuality and religion, the first volume was none the less soon to be found ‘on every table’ and was widely acclaimed for the elegance of its prose.

(lees meer…)

Tip2
Johan van VeenMeester Van De Zee
Johan van Veen (1893-1959) waterstaatsingenieur : de kust – de stormvloed – de delta
Auteur: Willem Van Der Ham

Johan van Veen was een van de belangrijkste waterstaatsingenieurs van de twintigste eeuw. Hij was een innovatieve geest en een pionier in het onderzoek naar getijdenstromingen. Het was Van Veen die telkens weer waarschuwde voor een naderende ramp in Zeeland en Zuid-Holland. Een tegendraadse man met een visionaire blik.
In opdracht van Rijkswaterstaat schreef Willem van der Ham de biografie van Johan van Veen, en hij ontdekte hoe veel Nederland aan deze fascinerende persoonlijkheid te danken heeft gehad.

(lees meer…)

Tip3
wat-zoudt-gij-zonder-t-werkvolk-zijn-jaak-brepoels-boek-cover-9789461314277Wat zoudt gij zonder ’t werkvolk zijn?
de geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging 1830-2015
Auteur: Jaak Brepoels

De arbeidersbeweging streefde aanvankelijk naar de maatschappelijke ontvoogding van de kleine man en vrouw die door het negentiende-eeuwse kapitalisme veroordeeld leken tot een armoedig bestaan. Dat dit ver achter ons ligt, is de verdienste van de arbeidersbeweging. Maar met de kennis van onze sociale geschiedenis is het povertjes gesteld. Alleen wie de jaren van sociale onzekerheid en schaarste aan den lijve gevoeld heeft, beseft welke strijd en inzet de welvaartsmaatschappij hebben doen ontstaan die we vandaag als vanzelfsprekend ervaren.

(lees meer…)

Tip4
rojava revolutieA Small Key Can Open a Large Door
The Rojava Revolution
Redactie: Strangers In A. Tangled Wilderness

Theres a revolution going on in northern Syria, one that challenges everything we know about government and society and freedom. With centuries of ethnic oppression behind them, their backs against the embargo wall of Turkey, and the ruthless forces of the Islamic State laying siege to their cities, the people of Rojava are trying what might be the most ambitious social experiment of our times. Two-and-a-half million people are trying to live without a nationstate, using direct democracy to build a society ruled from the bottom up. As the Syrian civil war rages, the Kurds and other ethnic groups of Rojava fight for autonomy, feminism, ecological stewardship, cooperative economics, and ethnic, linguistic, and religious pluralism.

(lees meer…)

Tip5
Peter GotzscheDodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad
achter de schermen van de farmaceutische industrie

Auteur: Peter C. Gotzsche

Medicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Dat zou aanleiding moeten zijn voor een nationaal gezondheidsalarm en een parlementaire enquête over de overheid die de gezondheid van burgers heeft uitgeleverd aan de farmaceutische industrie. In plaats daarvan overleggen ambtenaren van het ministerie ‘met de benen op tafel’ met vertegenwoordigers van de industrie. Ministers tekenen contracten waarin zij beloven de afspraken over de prijzen van nieuwe geneesmiddelen geheim te houden. De Deense arts en onderzoeker Peter Gøtzsche, die zelf jarenlang werkzaam was in de farmaceutische industrie, laat zien dat deze industrie niet alleen patiënten, maar ook artsen voor de gek houdt met frauduleuze praktijken.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips