‘Je bent nooit Nederlander genoeg’

stacks_image_51De titel van dit stuk is een uitspraak van een jongeling die is geïnterviewd door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft een onderzoek gedaan naar hoe kinderen van immigranten inmiddels in Nederland zijn opgenomen en hoe ze zich hier thuis voelen. Het rapport heet ‘Werelden van verschil’.

Ik kwam een stuk tegen bij NRC en bij de Volkskrant over dit rapport, ik zal even het verschil laten zien in de titel:

NRC: ‘Helft Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich nog Turks of Marokkaans’

Volkskrant: ‘Helft Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich geen volwaardig burger’

NRC wint de prijs voor de meest tendentieuze berichtgeving, qua titel, foto en berichtgeving in artikel.

Ik heb uiteraard gekeken of ik het rapport kan lezen, dat is wel mogelijk, maar kost 44,50 euro, en aangezien alles hier liefdewerk oud papier is, zit dat er niet in.

Ook is gebleken dat het Motivaction ‘onderzoek’, waarop Asscher eerder zo fel heeft gereageerd, niet klopte. Hoe kan het dat een minister, in het huidige klimaat in Nederland, zo onzorgvuldig omgaat met dit soort rapporten? Hoe kan het dat hij zonder meer aanneemt dat het juist is en daaruit harde conclusies trekt en wellicht nog hardere woorden spreekt in het openbaar. Oké, hij zegt nu sorry, had ik niet moeten doen, maar het kwaad is alweer geschied. Asscher baalt, ja leuk, en de mensen die hier direct door zijn getroffen? Stageplek door de neus geboord, hele groepen mensen die nog meer met de nek aangekeken worden. Asscher zal er niet minder om slapen.

Niet alle moslims in Nederland steunen IS of willen zich als jihadist opblazen, sterker, nog niet een op de tien heeft een soort begrip voor mensen die gaan strijden, maar wil dat zelf niet gaan doen. Dat blijkt ook uit het SCP rapport. Maar willen bange Nederlanders dat nog wel horen, kunnen ze het nog wel horen met die vergiftigde oren? Die door Wilders & Co bang gemaakte mensen, die ook andere politici horen zeggen dat er toch wel veel steun is in Nederland voor IS. Mensen die nooit iets anders lezen dan de Telegraaf, of de NRC, want zelfde soort berichtgeving alleen in langere zinnen, maar komt op hetzelfde neer. Tendentieus en stigmatiserend.

Uit het stuk van de Volkskrant blijkt dat Turkse en Marokkaanse jongeren zich geen volwaardig Nederlander voelen omdat ze steeds worden aangesproken op hun afkomst, hun herkomst, dat ze worden geweerd en worden afgewezen. Kortom, ze krijgen amper kans om echt Nederlander te worden! Ik zou daar ook schijtziek van worden, dat ik steeds moet verklaren dat ik een ‘goede’ ben. En dat verziekte klimaat neem ik de politiek kwalijk. Zij hebben de haatpreker niet geïsoleerd, maar hem zelfs erkend als volwaardige partij voor een regering, als gedoger. Zij gingen mee in de overtreffende trap om groepen mensen te stigmatiseren, alles voor de weggelopen kiezer, zij hebben geen ‘HO!’ geroepen en dat kunnen we ze allemaal kwalijk nemen.

Dat Surinamers en Antillianen beter geassimileerd zijn (doet me toch aan The Borg denken) komt volgens mijn simpele brein doordat die mensen ook in die warme thuislanden op zijn gegroeid met Nederlandse geschiedenis en boekjes over sneeuw enzo. Sommigen wisten niet eens wat het was, maar goed, je moest het lezen. Dus op school is de Nederlandse spruitjeslucht er al ingepompt.