Hoed u voor bendes verwarde mannen

In de VS maakt men zich zorgen over de explosieve groei van haatgroepen. Daarmee worden bedoeld georganiseerde boze burgers die een groot risico hebben te ontsporen in een orgie van geweld. Ze zijn heel erg boos, wantrouwig en gefrustreerd. De groepen zijn vaak anti-regering, anti-immigratie en nog een heleboel anti. Boosheid kan zich vertalen in agressiviteit. Dat hoeft natuurlijk niet, maar in een land waar de meerderheid met schietwapens rondloopt is het risico een stuk groter. Bovendien zijn de VS een groot land waar je je veel gemakkelijker kunt verstoppen dan hier in Nederland. Op Youtube zijn talloze filmpjes te vinden van groepjes die met wapens ergens in de bossen ‘oefenen’ met verklaringen waarom men dit doet. Wat je vaak hoort is dat men zich heeft bewapend tegen een agressieve federale overheid, die alles verkeerd doet en een bedreiging is voor vrije, onafhankelijk burgers.

In Nederland bestaat dit soort fenomenen ook, maar buiten Blood & Honour, Voorpost, NVU, Pegida, Demonstranten Tegen Gemeenten, AZC Alert en de PVV en afsplitsingen is de organisatie van boze mensen niet heel erg ontwikkeld, tenminste voor zover bekend. Volgens de AIVD hebben wij niets te vrezen van extreemrechts. We hebben hier gelukkig ook geen massaal wapenbezit zoals in de VS waar in 2015 een gemeente ter grootte van Beesel of Aalburg werd doodgeschoten. De meeste ontspoorde personen in de afgelopen decennia worden tegenwoordig lone wolf genoemd, behalve natuurlijk als het om moslims, Afrikanen of Arabieren gaat. Er zijn in Nederland wel veel online fora voor de liefhebbers van haat en alles wat daaruit voortkomt. Er zijn honderden Facebookpagina’s, waarin steun voor de PVV wordt gepropageerd begeleid met verwensingen aan het adres van politieke tegenstanders, minderheden en vluchtelingen.

Voormalig oorlogsjournalist met onbehandelde trauma’s
Voormalig oorlogsjournalist met onbehandelde trauma’s

In Nederland kun je het als boze lone wolf met een beetje media- en debattraining ver schoppen. De Nederlandse versie van het haatbeest doet zelf niet aan geweld en roept ook niet op tot geweld en is dus ook niet verantwoordelijk voor reacties uit het publiek op zijn uitspraken. De beproefde methode is een leugen te verspreiden en met een hatelijkheid te afficheren. Vervolgens doet het publiek de rest. Bij 10.000 hatelijke, dreigende en andere negatieve commentaren is de kans groot dat er een ‘eindgebruiker’ tussenzit die de daad bij het woord gaat voegen en niet alleen maar roept, dat een AZC of moskee moet worden aangestoken. Als je moslims met AIDS vergelijkt, vluchtelingen verwijt verantwoordelijk te zijn voor falend zorgbeleid of Merkel met Hitler vergelijkt krijg je vandaag de dag gemakkelijk een platform om je deskundigheid met het grote publiek te delen, zonder je verantwoordelijk te hoeven voelen voor jouw uitspraken.

In revisionerend Nederland, vol chem trails, Bilderbergcomplotten en de genocide van de superieure, beschaafde blanke westerling heb je veel van zulke lone wolves, vooral op sociale media. Die kunnen zich enorm kwaad maken over paaseieren, die tot hun verbijstering in reclames en op verpakkingen van de HEMA ‘verstopeieren’ worden genoemd. Die worden weliswaar al een decennium zo genoemd, men ziet hierin opnieuw het bewijs dat de HEMA is gevallen voor islam, landverraad pleegt, het volk in de steek laat en we al middenin de totale ondergang zitten. Uit protest worden nieuwe varkensmutsen besteld, een oude hoax wordt weer eens aangehaald, mensen jutten elkaar naar gezellig oud-Nederlands gebruik op om alles wat hier niet thuis hoort eruit te gooien. De angst voor islamisering is in Nederland zover doorgeslagen dat men altijd en overal spoken ziet. Met de huidige 100 miljard euro aan zorgkosten per jaar gaan we het niet redden.

Maar het kan ook anders. Politiek filosoof en hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen noemde in een interview op de regionale omroep L1 dat Wilders met het apart zetten van bevolkingsgroepen “het klassieke fascistische verhaal” vertelt. Hij zei ook dat het wegzetten van collega-parlementariërs als ‘nepparlement’ door oud-VVD’er Wilders een antidemocratische daad was. De reactie van Wilders was dat Frissen geen deskundige was en hij omschreef hem als een politieke activist die Wilders demoniseerde. Er werden door PVV-onderwijsdeskundige Harm Beertema, die het verplicht hijsen van de driekleur als onderwijsvernieuwing had voorgesteld, kamervragen gesteld waarin werd geëist dat Frissen uit zijn functies zou worden gezet. Om te voorkomen dat Wilders definitief als fascist de leerzame geschiedenisboeken in gaat moeten alle critici en wetenschappers preventief worden ontslagen. Natuurlijk volgen op zo’n vuurtje stoken de feestelijke verwensingen en bedreigingen aan het adres van hij die het waagt tegen de enorm grote leider op te staan.

Hoeder van het Nederlandse liberalisme volgens de VVD, Halbe Zijlstra, vertelde gisteren bij Pauw dat Merkels ‘uitnodiging’ — bedoeld wordt haar weigering de deur dicht te gooien voor mensen in nood — hetzelfde was als de uitnodiging van het meisje dat iedereen via Facebook had uitgenodigd voor haar verjaardagsfeestje, wat uitmondde in het slopen van een deel van het Groningse dorp Haren. Hij pleitte er ook voor het niet te nauw te nemen met godsdienstvrijheid en vond dat religie die geweld uitdraagt verboden moest worden. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat extreemrechts veel dodelijker, minstens zo groot is en veel moeilijker te detecteren voor veiligheidsdiensten dan moslimfundamentalisme. De zelfgenoegzame onverschilligheid van Zijlstra is vooral een symptoom van dat laatste: Ik zie het niet, dus het is er niet. In de Volkskrant mocht Meindert Fennema ook nog een keer vertellen dat extreemrechts in Nederland helemaal niet bestaat. In België en overal elders natuurlijk wel, volgens hem, maar niet hier. In Nederland zijn er gelukkig alleen verwarde mannen en daar hebben we niets van te vrezen. Dachten we 5 jaar geleden ook niet dat er geen corrupte VVD’ers bestonden?