De VS hebben één Trump. Nederland heeft er vele

Door thierry ehrmann from Saint Romain au Mont d'Or, France, Europe
Door thierry ehrmann from Saint Romain au Mont d’Or, France, Europe
Donald Trump lijkt onstuitbaar. Nadat hij immigranten, vrouwen en homo’s had geschoffeerd, zijn concurrenten belachelijk had gemaakt en had voorgesteld familieleden van terroristen te vermoorden zag hij zijn populariteit verder stijgen, tot afgrijzen van de Republikeinse partij. Hoogtepunt in het laatste debat op FoxNews was de suggestie van concurrent-kandidaat Marco Rubio, dat Trump’s kleine handen een klein geslachtsdeel doen vermoeden, waarop Trump zijn fans geruststelde dat er niets mis was met zijn kleine heer. Volgens de website PolitiFact vertelt Trump in al zijn uitlatingen voor 1% de waarheid en is 82% van zijn gezwatel meestal vals, helemaal vals of gewoon een aperte leugen.

Geert Wilders was gisteren in Vlaanderen, waar hij op een colloquium van Vlaams Belang sprak, volgens de Telegraaf in het Vlaamse Parlement in Brussel, “de oude hoofdstad van de Nederlanden”, maar bedoeld werd natuurlijk het gebouw, niet de vergadering. Hij sprak over een “patriottische lente”, sprak vol lof over Donald Trump en noemde zoals gewoonlijk andere politici dom en lafaards. Wilders beloofde dat als hij premier zou worden hij Nederland zou teruggeven aan de Nederlanders en de 600 aanwezige Vlaamse patriotten hield hij voor: “En als jullie willen pakken we er jullie bij”. De leider van Vlaams Belang, Tom van Grieken, reageerde enthousiast: “Als Wilders premier wordt, wil ik meteen aansluiten.”

In Duitsland lijken politie en het openbaar ministerie tot inkeer te komen. De honderden aanslagen op asielzoekerscentra en moskeeën worden niet langer als vandalisme of uitingen van boze burgers gekwalificeerd, maar als daden van terreur. Ook in Nederland werd na aanvankelijk schouderophalen en bagatelliseren het gooien van een molotovcocktail naar een moskee behandeld als terrorisme, maar dat als zodanig kwalificeren is in Nederland vrij uitzonderlijk. Bovendien vindt de AIVD dat extreemrechts in Nederland helemaal niet bestaat en de dienst ziet in mensen die strijden tegen fascisme een veel groter gevaar, daarbij geholpen door de rechtse pers en media die AntiFa consequent als ‘linksfascisten’ bestempelen.

Premier Rutte meldde afgelopen week na berichten van het CBS dat de armoede in Nederland alsmaar toeneemt, dat hij bezwaar maakte tegen de term ‘armoede’. Het aantal daklozen is in de afgelopen zes jaar en na twee regeringen Rutte met 74% toegenomen. Allemaal zaken die maar weinig Nederlanders en de media echt bezighouden. Rutte’s partijgenoot en fractievoorzitter Halbe Zijlstra mocht bij Pauw vertellen dat Turkije een Arabisch land was, nadat hij eerder Merkel had vergeleken met het meisje in het Groningse Haren dat via Facebook ‘per ongeluk’ honderden hooligans had uitgenodigd voor haar verjaardag, en nadat hij eerder had beweerd dat vluchtelingen naar Europa kwamen voor borstvergroting. De VS hebben één Donald Trump, in Nederland hebben we er veel meer.