Wat weet jij nou over Europa?

In de krant las ik over “EU-president Donald Tusk” en ik dacht: “Heeft Europa nu al een president? Wat heb ik gemist?” Bedoeld werd dat Donald Tusk voorzitter is van iets in Europa. Maar voorzitter van de EU, dat was Nederland toch dit half jaar?
Dit was voor mij aanleiding om eens naar mijn eigen kennis over de Europese instituten en die in mijn kennissenkring te kijken. Dat bleek nogal fragmentarisch. Van een voormalig MBO student kreeg ik te horen dat bij het vak burgerschapskunde wel de regeringsvorm van Nederland wordt behandeld, maar niet iets over de organisatie van de Europese Unie. Dat wordt misschien eens tijd. Want ik vraag me nu ook af of veel journalisten wel weten waar ze het over hebben als ze het over het Nederlandse voorzitterschap van de EU hebben of over EU-president Tusk. Wat is het verschil tussen de president/voorzitter van de EU en de voorzitter van de EU?

Vandaar een korte quiz.

1. Van welk Europees overlegorgaan is Donald Tusk de voorzitter?
2. Wat is de rol van Jean-Claude Juncker binnen de EU?
3. Wie is de voorzitter van het Europese Parlement?
4. Wat houdt het huidige voorzitterschap van Nederland in?

Bonusvraag: Ken je alle 28 lidstaten van de EU (niet alleen de eurolanden) of, dat gaat wellicht sneller, weet je welke Europese landen geen lid zijn van de Europese Unie?
Antwoorden kun je hier opzoeken.