Over het recente ‘anti-nazisme’ van PEGIDA

Sinds kort probeert de anti-islambeweging zich een netter imago aan te meten en zich te ontdoen van neonazistische smetten. Tijdens de laatste demonstratie in Utrecht liepen ze demonstratief weg toen Constant Kusters van de NVU het woord nam. Met de oproep van Nel Stins om moskeeën in brand te steken hadden ze overigens weinig moeite. Sommige aanhangers van Pegida lieten desgevraagd weten weinig problemen met de NVU te hebben. Ook is het verhaal van Pegida-voorman Edwin Wagensveld niet onomstreden. Volgens Constant Kusters was er wel degelijk een afspraak dat hij zou spreken en doet Pegida aan “window dressing”. Ik ben het voor deze ene keer ergens met hem over eens.

Pegida Nederland heeft in korte tijd een flinke historie opgebouwd van contacten met en samenwerken met neonazi’s en aanverwanten, om over het Duitse Pegida, waar Wagensveld een veelgevraagd spreker is, nog maar te zwijgen. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om samenwerken met Florens van der Kooi van de extreem-nationalistische organisatie Voorpost en DTG dat voor zijn uiteenvallen verscheidene neonazi’s herbergde waaronder Arie Huisman. Ook Ben van der Kooi van de NVU was en is een graag geziene gast op Pegida demonstraties. Pegida-diehard Peggy Notenboom vindt het geen enkel punt om op de Facebookpagina van de NVU te posten.

Over Facebook gesproken, op de pagina van Pegida Nederland ontspon zich kortgeleden nog een discussie over het hakenkruis en over de NSB. Het hakenkruis was volgens sommigen een oud symbool dat gepikt was door de Duitsers en nu vreemd genoeg als slecht wordt beschouwd. Regelmatige bezoeker Ivar Diederik ‘weet beter’: Het maakte als gelukssymbool deel uit van ons culturele erfgoed. Ruikt een klein beetje naar nazi zou ik zeggen. Volgens diezelfde Ivar Diederik was de NSB in het begin helemaal niet antisemitisch en er zaten in het begin ook Joden bij stelt hij vergoelijkend. Ben van der Kooi mocht verder ongestoord zijn gal spuwen over “de JOOD van der Laan”. Het langdurig laten staan van dit soort uitingen laat wel zien hoe serieus we het anti-nazisme van Pegida moeten nemen. Maar de uitsmijter is nog het meest veelzeggend:

De overduidelijk neonazistische Ivar Diederik wil nog even het volgende kwijt: “Ik vind het overdreven om tegen Nationaal-Socialisme te zijn. Met die politieke stroming was op zich niets mis. Aan de andere kant begrijp ik wel dat PEGIDA zich hiervan wil/moet distantiëren.” Het levert hem twee opgestoken duimen op. Eén daarvan is van het ‘anti-nazistische’ Pegida Nederland dat daarmee zijn ware aard laat zien. Laat je niet misleiden door schone schijn: Pegida Nederland heeft naast een onverkwikkelijke haat tegen moslims wel degelijk nazi-sympathieën.