Bill Maher: waarom je Donald Trump niet als president wilt (en Wilders niet als premier)

De reden dat relatief veel Amerikanen op Trump schijnen te willen stemmen is, denk ik, deels dezelfde waarom er hier zo verbijsterend veel mensen in peilingen aangeven op Wilders overwegen te stemmen.

Zijn deze mensen zonder uitzondering allemaal hondsdolle rabiaathaters, zoals de voormannen van deze partijen? Alhoewel dat volgens mij voor een beangstigend substantieel percentage wel degelijk het geval is, denk ik nu ook weer niet dat èlke Wilders- of Trumpstemmer in een dwangbuis opgesloten zou moeten worden.

Er zijn namelijk ook mensen die voornamelijk uit protest op dergelijke partijen stemmen, omdat de reguliere politiek hen – vaak niet onbegrijpelijkerwijze – met walging vervult. Die mensen staan niet altijd voor de volle honderd procent achter zo’n braller, zelfs soms maar zeer ten dele, en dat is een verschil met diegenen die dat wel doen.

Evengoed vind ik het onvergeeflijk, om voor je protest gebruik te maken van iemand die op een dergelijke wijze over moslims, Marokkanen of Mexicanen spreekt. Het betekent op zijn minst dat dat iemand niet veel kan schelen, als men er al niet heimelijk achter staat, en dat is voor mij genoeg reden voor de diepste verachting voor dergelijke personen.

Het grotere gevaar schuilt op termijn echter in de wat conventioneler en beschaafder ogende politici, met marginaal minder lelijke stropdassen bijvoorbeeld, die echter vrijwel even extreem zijn als eerder genoemde rabiaathaters.

Zo word je in de VS als Republikein voor de keuze tussen Donald Trump en Ted Cruz gesteld (alhoewel Cruz puur op zijn standpunten beoordeeld misschien niet eens minder extreem is dan Trump), en Bill Maher maakt hieronder een hilarische vergelijking tussen die twee, maar legt op het eind ervan ook nog uit hoe hij uiteindelijk toch zijn keuze zou maken, een afweging waar we hier in Nederland wellicht ook nog eens voor komen te staan (vanaf 3:00 de monoloog over Trump en Cruz):


Episode 382 door BillMaher1956