Egyptische Lamskoteletten

Deze week is Egypte veelvuldig in het nieuws met de ongeregeldheden rond het wel of niet aanblijven van Hosni Mubarak.  Na de speech gisteren van Mubarak leek het erop dat de onrust nog wel een tijdje zou aanhouden. Maar de kogel is door de kerk en Mubarak heeft zijn biezen gepakt. Enfin, daar  wil ik het niet over hebben, maar over de Egyptische keuken. De Egyptische keuken ontleent zijn invloed vooral aan de Syrisch/Libanese, Turkse en Griekse keuken. Het niet zo verfijnd als eten uit andere Arabische landen of de Maghreb. Vlees is schaars in Egypte dus wordt er vooral rond de Rode Zee vis gegeten,veel wild en gevogelte en groente. Als er al vlees wordt gegeten zal dat meestal schaap of buffel zijn. De keuken kenmerkt zich door eenvoud en dus is het vooral niet moeilijk. De ingrediënten zijn verkrijgbaar in iedere supermarkt of buurtwinkel. Ik heb hier een recept voor lamskoteletten bereid op de Egyptische manier.

Ingrediënten voor 4 personen

4 grote lamskoteletten
3 aardappelen
2 winterwortels
200 gr groene bonen
200 gr bloemkool
1 courgette
2 teentjes knoflook
peterselie 1/2 bosje
3 uien
1 pakje gezeefde tomaten
zout peper
basilicum/cayennepeper naar keuze

Een ovenschaal (lasagne-ovenschaal is prima van formaat)

Bereiding

Snijd alle groenten en aardappelen in kleine stukjes, aardappelen het liefst in blokjes van 1 bij 1 cm. Om de lamskoteletten mals te maken sla je met het heft van het mes zachtjes op de lamskoteletten. Kruid ze met wat peper en zout en leg ze in een ovenschaal. Boven het vlees doe je de groente en daarna 2 kopjes water, een pakje gezeefde tomaten, zout, peper, basilicum cayennepeper en eventueel een beetje olijfolie. Als laatste doe je de peterselie boven de groente en het vlees. Het geheel doe je ongeveer 1,5 uur in de oven op 250 graden. Mocht er na ongeveer 1 uur nog heel veel vocht over zijn van de saus dan kun je er wat uithalen om de saus toch wat dikker te laten worden.

De lamskoteletten zijn erg lekker met Surinaamse of Pandanrijst.

5 gedachten over “Egyptische Lamskoteletten”

  1. *welcomes all international readers* 🙂

    Yes, this is what a recipe in Dutch looks like. :mrgreen:

  2. @2 en 3

    Ja, alles kan altijd naar smaak meer of minder je. Ik heb 2 genomen ondat je er al 3 ui in doet. Dan zou de smaak van knoflook en ui weleens kunnen gaan overheersen.

Reacties zijn gesloten.