Boekentips 16 oktober 2016 met een vleugje Jan Wolkersprijs

boekentips-15-oktober-2015
Elke week schotelt de redactie van Krapuul je 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties in de rechterkolom onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de hoge kosten van hosting, noodzakelijk vanwege de aanhoudende aanvallen op de website, te kunnen bekostigen.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop 😉

Tip1
de-oude-wegenDe oude wegen
een voetreis
Auteur: Robert Macfarlane

Mensen laten net als andere dieren sporen na; paden die in de loop der tijden door menselijke voeten, karrenwielen, paarden, ezelshoeven en door regen, ijs en wind zijn uitgesleten. Een voetafdruk van menselijk leven in het landschap. Macfarlane volgt deze paden en spoort de verhalen op die ermee verbonden zijn. Het is de derde keer dat Robert Macfarlane ons meeneemt op zijn tochten door de natuur. In Hoogtekoorts onderzocht hij de menselijke fascinatie voor huiveringwekkende bergtoppen, in De laatste wildernis ging hij op zoek naar de ongerepte natuur in Engeland en Ierland. In De oude wegen, het laatste deel van het drieluik, richt Macfarlane zijn zoektocht juist op de door mensen betreden natuur.

(lees meer…)

Tip2
filosofische-wandelingFilosofische wandelingen
Denken over binnen en buiten door de eeuwen heen
Auteur: Eric Brinckmann

Ga naar buiten met een filosoof en de natuur ziet er ineens heel anders uit… ‘Filosofische wandelingen’ is een inspirerende gids voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en filosofie. In dit boek koppelt landschapsfilosoof Eric Brinckmann tien Nederlandse landschappen aan historische thema’s en laat zien hoe het denken zich in de loop der eeuwen heeft verhouden tot de ruimte. Het resultaat is een veelzijdige mix van filosofische essays, wandelingen, historische feiten, anekdotes & citaten.

– Filosofische essays en historisch materiaal gekoppeld aan wandelingen in de natuur
– 10 wandelroutes door Nederland (8 – 17 km), wandelinstructies en kaarten
– Thema’s en voorbeelden: schilderkunst, religieus erfgoed, mystiek, natuurbeleving, natuurbeelden, natuurbeschouwing, schoonheid, vergankelijkheid, ruimte
– Tal van historische anekdotes, feiten en treffende citaten
– Geïllustreerd met tien sfeerbeelden

(lees meer…)

Tip3
zoektocht-naar-het-paradijsZoektocht naar het paradijs
een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië
Auteur: Arita Baaijens

‘Zoektocht naar het paradijs’ van Arita Baaijens is een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië. Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken. Baaijens raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt.

(lees meer…)

Tip4
de-gruttoVogelboeken – De grutto
Auteur: Albert Beintema

Als er één vogelsoort is die het verdient om uitgeroepen te worden tot de vogel van Nederland, dan is het de grutto. Maar inmiddels gaat het helemaal niet zo goed met hem; het boerenland is zodanig veranderd dat grutto’s daar niet meer kunnen leven. In veertig jaar tijd is twee derde van de grutto’s uit Nederland verdwenen.Albert Beintema beschrijft hoe grutto’s hun jongen grootbrengen en hoe ze op spectaculaire wijze naar Afrika trekken. Hij laat zien hoe bijzonder deze vogel is en hoe belangrijk hij is als symbool voor de natuur en het cultureel erfgoed. Het is aan ons om te beslissen of wij de grutto willen behouden. Beintema heeft zijn keuze al gemaakt, al was het alleen maar omdat er niets mooiers te bedenken is dan een groepje baltsende grutto’s die luid schreeuwend door een mooie voorjaarslucht boven een bloemrijke weide achter elkaar aan jakkeren.

(lees meer…)

Tip5
brilliant-greenBrilliant Green
The Surprising History and Science of Plant Intelligence
Auteur: Stefano Mancuso

Are plants intelligent? Can they solve problems, communicate, and navigate their surroundings? Or are they passive, incapable of independent action or social behavior? Philosophers and scientists have pondered these questions since ancient Greece, most often concluding that plants are unthinking and inert: they are too silent, too sedentary — just too different from us. Yet discoveries over the past fifty years have challenged these ideas, shedding new light on the extraordinary capabilities and complex interior lives of plants.
In Brilliant Green, Stefano Mancuso, a leading scientist and founder of the field of plant neurobiology, presents a new paradigm in our understanding of the vegetal world. Combining a historical perspective with the latest in plant science, Mancuso argues that, due to cultural prejudices and human arrogance, we continue to underestimate plants.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips