De achterlijkheid van Trump adorerende moslims

Er zullen vast moslims zijn die Donald Trump adoreren, hoewel de Amerikaanse presidentskandidaat bijzonder onaardige dingen over aanhangers van de islam heeft gezegd. Ook voor moslims geldt: er is een plek voor iedere gek. De adoratie van Trump door moslims is hier dan ook niet letterlijk bedoeld. Trump staat geboekstaafd voor laatdunkende bejegening van vrouwen. ‘Grijp hen bij het poesje’, springt eruit als respectloze opmerking, maar die is er slechts één in een lange reeks. Trumps attitude jegens vrouwen komt overeen met die van veel moslims. Het zwakke geslacht is er in hun beleving vooral voor lustbevrediging en niet voor zeggenschap in belangrijke maatschappelijke zaken. Zo is Hillary Clinton een nare vrouw, aldus Trump.

In de VS is de positie van vrouwen sterk. Trump moet tegen wil en dank rekening met hen houden. Maar in tal van islamitische landen hebben moslima’s nog een flink gevecht voor de boeg. Hun maatschappelijke plek is soms ronduit kut. Die achterstelling is niet alleen slecht voor de dames maar voor een samenleving als geheel. Als zowat de helft van het menselijk potentieel slechts ver onder hun kunnen mag presteren, kun je niet verwachten dat zo’n maatschappij mee kan met het meer ontwikkelde deel van de wereld. Een dergelijke cultuur loopt en blijft achter en wordt terecht achterlijk genoemd.

'Narayan Nath/FCO/Department for International Development'.
‘Narayan Nath/FCO/Department for International Development’.
Helaas hebben moslims niet het monopolie op achterlijkheid. Met Donald Trump ben ik begonnen. Hoewel een zak, is hij met betrekking tot dit onderwerp een kleine jongen. Veel erger, een van de gruwelijkste folteringen, zowel lichamelijk als geestelijk, is de praktijk van zuuraanvallen op vrouwen, die algemeen verbreid is in Zuidoost-Azië. Vreselijk lijden is het lot van de slachtoffers in de achterlijke gemeenschappen die tot deze daden in staat zijn.

Discriminatie van vrouwen en erger blijkt op veel plekken ter wereld nog steeds bar en boos te zijn, inderdaad ook door moslims. Die zijn in de kop genoemd omdat onder invloed van Geert Wilders een aanzienlijk aantal Nederlanders denkt dat zij het gevaar vormen. Zeker bestaat er onder hen een groep, onder andere de aanhangers van ISIS, die bedreigend zijn. Maar een groot gevaar? Denk je dat een achterlijke gemeenschap, die vrouwen fors discrimineert, meer dan marginale invloed kan verwerven? Dan ben je zelf wat begint met ach en eindigt op lijk.