Wilders’ wil is gelukkig (nog) niet overal wet

Een jeugdvriend van  Geert Wilders zei het ooit al: alles moet precies zo gaan als Geert het wil, anders krijg je ruzie.

Het is een patroon dat zijn hele carrière kenmerkt. In de VVD werd het hommeles omdat hij zijn zin niet kreeg met betrekking tot de eventuele toelating van Turkije (ook toen al onder Erdoğan) tot de EU, en de PVV is daarna dan ook bewust als stichting opgezet met hemzelf als enige lid, zodat hij er alleenheerser is en hij zelfs niet aan alle regels voor politieke partijen onderhevig is.

Hans Goslinga beschrijft vandaag in Trouw, o.a. aan de hand van Jacques de Kadt, nog eens doeltreffend hoe dit soort politici functioneert.

In het parlement saboteert Wilders elk debat met zijn extreem agressief en beledigend gedrag, hij laat zich nooit ongecontroleerd ondervragen. Vandaar dat hij na zich de vorige keer op zijn zwijgplicht beroepen te hebben ook nu weer wegduikt voor de rechter en Officier van Justitie, zoals Huib Riethof hier uitstekend uitlegt. Ook daar moet alles precies zo gaan als hij wil, anders doet hij niet meer mee.

Zelfs de rechterlijke macht probeert hij door intimidatiepraktijken naar zijn pijpen te laten dansen. Maar de rechterlijke macht buigt nu vooralsnog niet. Als het aan Wilders lag zouden rechters immers ontslagen moeten kunnen worden als ze niet doen wat de regering bevalt (alhoewel Lilian Helder (PVV), immers juriste, daar later op terug is gekomen). Welnu, die rechterlijke macht is zeer bewust onafhankelijk van het parlement of regering gehouden, gegeven de huidige wetten. Een rechter is juist voor het leven benoemd om onafhankelijk van de politieke macht een oordeel te kunnen vellen, zonder te hoeven vrezen voor zijn baan, zoals Geert Wilders in zijn fascistische natte dromen wel degelijk graag zou willen zien. Wen er maar aan, of verhuis anders naar het Turkije van die door jou zo verafschuwde Erdoğan, Wilders. Daar gaan dingen namelijk precies zoals jij dat graag ziet.

Ik ben trouwens benieuwd hoelang advocaat Knoops het nog uithoudt met deze narcistische dwingeland. Hij moest al – vermoedelijk tegen zijn zin, op bevel van Wilders – de rechters wraken, en heeft daar nu een nederlaag mee geïncasseerd. Ook kan ik me voorstellen dat hij er echt niet op zit te wachten dat Wilders als de dictatoriaal stampvoetende kleuter die hij mentaal is steeds allemaal onbeheerste tweets de lucht in stuurt, terwijl hij in de rechtszaal zorgvuldig een verdediging probeert op te bouwen. Het neerleggen van de verdediging werd al besproken, moeten wij geloven. Persoonlijk begrijp ik om te beginnen niet wat een eerzaam advocaat als Knoops met een sujet als Wilders moet. Wat dat betreft paste Moszkowicz er veel beter bij. Waarom PVV-fan Theo Hiddema niet ingeschakeld?