Als Joost Niemöller zich niet in je herkent doe je toch iets goed

pliesieHet AD, hard hollend in de race naar de bodem, geeft vandaag aan Angela de Jong alle ruimte om te pleiten voor nog meer rechts op televisie. Zij maakt alle schijnargumenten (als je neonazi’s tegenover Pechtold zet is dat niet eerlijk, nee, echt?) die ook in het hoofd van Shula Rijxman om moeten zijn gegaan, en Joost “zwarten zijn nu eenmaal dommer” Niemöller beaamt haar verhaal volledig.

Dat zou Angela toch enige stof tot nadenken moeten geven. Maar ja, zij denkt blijkbaar ook dat een aanpassing van Zwarte Piet een afschaffing is, dus…

Hoewel ze namelijk terecht concludeert dat het tijd is voor Pauw en vooral Van Nieuwkerk om de rolodex eens op te schonen en uit te breiden, is haar conclusie dat het tijd is voor een nieuw (en dus nog rechtser) geluid op de televisie volkomen misplaatst: we worden al dag-in dag-uit overspoeld door een lauwe kleverige pap van middelmatigheid met fascistische krenten.

Nee, dan Ted van Lieshout, die op zijn blog -dat helaas een stuk minder gelezen zal worden dan het AD- een betoog tegen de verplatting en verdomming van de Nederlandse publieke omroep houdt dat wèl hout snijdt:

Kunstenaars, slimme lui en mensen die iets goeds doen zijn van het scherm verdwenen omdat die niet interessant zijn volgens de omroepen. Misschien ook te elitair, als je Rijxman goed denkt te begrijpen.

Hij legt namelijk gewoon, zoals het hoort, een deel van de verantwoordelijkheid aan het huidige klimaat neer waar het thuishoort: bij de massamedia. Want: als mensen alleen nog maar kunnen kijken naar Holleeder, Cherso, en het ongenadige afzeiken van mensen met meer ambitie dan talent in Holland’s Got Talent, is het dan niet logisch dat zij zich ook zullen spiegelen aan ordinaire, botte, criminelen?

Nu Van Gewest Tot Gewest en Man Bijt Hond niet meer bestaan -zoals Van Lieshout zegt: gewone mensen-programma’s bij uitstek- braakt de televisie avond aan avond programma’s uit over Nederland die enkel voor de kijkcijfers gemaakt zijn. De televisiemakers lijken hun sociale verantwoordelijkheid en masse vergeten te zijn.

Ik kan me dan ook een stuk beter vinden in de oproep die uit dit artikel voortvloeit:

O, Rijxman, laat weer mensen op tv zien die goed zijn.

Want zonder goede voorbeelden op de buis -toch voor een niet onaanzienlijk deel der volksgenoten hèt raam op de wereld- kun je eigenlijk niet van mensen verwachten dat ze snappen dat Dexter geen rolmodel is. En dat Trump, gehyped als hij door de nieuwsmedia is, geen fris nieuw geluid brengt, maar juist slechts een schimmelig bruin uniform verwijderd is van een reïncarnatie van het slechtste dat de twintigste eeuw ons bracht.

Laat de Nederlandse media inderdaad de smeekbede van Van Lieshout inwilligen: mensen op televisie die iets bijdragen aan de samenleving op prime-time, in plaats van de luidste schreeuwers. Laten we mensen weer laten zien dat het ook anders kan!