Aansluiten of oprotten

Nu Trump is gekozen als de volgende president van de VS voert Geert Wilders zijn agitatie tegen de gevestigde orde op. Hij staat momenteel virtueel voor de rechter en het OM eist 5.000 euro voor haatzaaien en groepsbelediging. Volgens Wilders is dat niet strafbaar, volgens zijn getuige-deskundige Paul Cliteur kun je de democratische rechtsstaat op allerlei manieren uitleggen. Wilders is zelf niet aanwezig en laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Wilders heeft wel alle tijd voor twitter of interviews in media die hij persoonlijk goedkeurt. Alle andere negeert hij gewoon en hij dreigt met een enorme afrekening na de komende verkiezingen. Demonstratief ontvouwden zijn persoonlijk gekozen handlangers van de PVV-fractie een spandoek waarop het portret van hun baas met een rood kruis over zijn mond. Zijn fanatiekste aanhangers riepen op sociale media dat rechters en openbare aanklagers en alle critici en twijfelaars ontslagen, verminkt of zelfs gedood moesten worden.

Dat mag allemaal onder de noemer van vrijheid van meningsuiting zonder de last van verantwoordelijkheid. Maar kritiek daarop, dat mag dan weer niet. De Nederlandse politiek en media blinken uit in de opperste verwarring over dingen die komen gaan. Trump is gekozen maar niemand weet wat hij zal gaan doen — hijzelf waarschijnlijk ook niet. Er werd een lijst gepubliceerd van regeringsleiders en staatshoofden die met Trump hadden gesproken na zijn verkiezing. De naam van premier Mark Rutte ontbrak, maar gelukkig wist de diplomatie dit snel te herstellen en mocht de NOS ons een dag later vertellen dat hij op het nieuwste lijstje stond. In maart zijn er in Nederland parlementsverkiezingen. Aan de rechterflank wordt door het joeltjespubliek gescandeerd dat de politiek correcte linkse elite moet hangen en allochtonen tweederangs burgers moeten zijn, want zo ziet ‘het volk’ dat nou eenmaal. Hiervoor bestaan lijstjes.

In het midden wordt gesuggereerd dat je zulke genegeerde en boze mensen met agressieve vormen van waanvoorstellingen, soms van epidemische omvang, serieus moet nemen en juist begrip moet tonen. De baas van de NPO vond dat het ook maar eens afgelopen moest zijn met al die deskundigen op TV. De kijker heeft behoefte aan boze burgers en iemand die medemensen wil beschadigen mag je niet buitensluiten. In een artikel in AD beweert ‘electoraal onderzoeker’ Josse de Voogd, dat mensen in randgemeenten en buitenwijken zich door de linkse elite genegeerd voelen en dat die linkse elite neerkijkt op de eerstgenoemden. Dus is het geen wonder dat zoveel boze burgers op Trump of Wilders stemmen. Vooral de linkse elitaire drager van een slobbertrui krijgt er genadeloos van langs. Hij is dè oorzaak van alle ontevredenheid die door negeren alleen maar erg wordt.

Aan de linkerkant gebeurt er vrijwel niets. Ron Meyer van de SP noemde alles wat ter linkerzijde geen SP is “fout links”. Er is van alles mis met politieke correctheid en niets mis met ‘volks’, zo liet hij ons weten. Jesse Klaver wil van GroenLinks een “brede volkspartij” maken; de inhoud wordt af en toe overstemd door sterallures. De PvdA wordt geplaagd door diepe treurigheid. Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn de enige twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Gerard Bosman, raadslid in Ridderkerk, werd door het bestuur simpelweg genegeerd. Jacques Monasch is boos weggelopen en overweegt een nieuwe partij op te richten die gaat mikken op de PVV-stemmer. Vervolgens is het enige dat je nog over de PvdA via de media leest of hoort iets met of over Jacques Monasch is.

Ondertussen zijn de kijkcijfers van Oh oh whatever volledig ingestort. Volgens een media-ethicus gisteren op de publieke omroep zijn mensen uitgekeken op de uitbundige vulgariteit vol lallen en brallen, zuipen, neuken en de boel onderkotsen. Een paar jaar terug was dat nog een kijkcijferkanon en tv-kijkers willen nu iets nieuws. Maar tv-kijkers sterven uit. Jonge mensen gebruiken meer Internet dan ze televisie kijken. CNN kwam met het bericht dat fake news op het Amerikaanse wereldwijde web meer publiek trok dan echt nieuws. Iets waar de campagne van Trump heel erg van geprofiteerd heeft. Er zit bij Breitbart van Trumps adjudant Bannon een heel leger trollen, die dag en nacht hatelijkheden, verzinsels en onzin rondposten. Daarmee kun je scoren, rijk worden en zelfs de verkiezingen winnen. Zal dat ook de Nederlandse verkiezingen gaan bepalen?