#afmaakbrigade, of: hoe Josse de Voogd niet met kritiek om kan gaan

jossetweetGisteren verscheen in het AD een stukje van ons aller grote vriend Wierd Duk. Hierin gaf hij de resultaten van een interview met sociaal wetenschapper Josse de Voogd weer.

De strekking van het betoog van De Voogd was een staaltje “linkse elites luisteren niet naar het volk, en daarom verliezen ze verkiezingen” van heb ik jou daar. Jammer genoeg werden geen concrete voorbeelden gegeven, al waren die volgens Josse wel besproken. Typisch Duk.

Merijn Oudenampsen, politiek socioloog, las het stukje in de krant, en plaatste er een korte recensie van op zijn facebook-pagina.

Hierop werd gereageerd, en De Voogd kwam al vrij snel om de hoek kijken om verhaal te halen. Dat liep alleen niet zo heel best voor hem af, omdat meneer voor een sociaal wetenschapper niet bijzonder sociaal vaardig lijkt.

Nu wil ik niet te veel ingaan op de discussie die gevoerd werd naar aanleiding van het artikel, dat immers geschreven werd door Wierd Duk, en dus enkel dient als vehikel voor het wereldbeeld van deze ‘journalist.’ Maar wat mij erg verbaasde was het rancuneuze tweetje van De Voogd, waarmee hij alle kritiek afwimpelt als een kwaadaardig complot van mensen die elkaar kennen -waardoor blijkbaar alle punten die gemaakt zijn ongeldig zijn- en die een #afmaakbrigade zouden vormen.

Josse, als je denkt dat deze milde kritiek op jouw openbare optreden afmaken is, nodig ik je uit om de tijdlijn van Seada Nourhussen eens door te lezen, die het gore lef had iets over Zwarte Piet te zeggen. Of te kijken naar de uitingen van bezorgde burgers jegens Sylvana…

En om dan nog eens na te denken of je hashtag de lading van het gebeurde wel dekt.