Weg met de elite! Iemand nog champagne?

In het kleine Nederland wordt op sociale media naar hartelust gescholden en bedreigd. Helaas heeft het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen geen tijd om de 25.000 bedreigingen en beledigingen aan het adres van Sylvana Simons te verwerken. Maar er is ook feest. De overwinning van Trump wordt gevierd, want hij zal de meute leiden naar het paradijs. Trump kondigde aan af te rekenen met het establishment, de elite, de lobby-industrie en van Amerika weer het grootste en beloofde land te maken. Neonazi’s en alt right — voor zover er verschil is — zijn in jubelstemming. Het systeem verandert weliswaar niet zoals hij tijdens de campagne beloofde, alleen de acteurs veranderen. Het lijkt vooral een verandering. Trump verzamelt mensen om zich heen die een reputatie hebben op het gebied van zakkenvullen, oplichting, oorlogsretoriek en agitatie tegen met name milieuactivisten, etnische minderheden, joden, moslims en de LHTB gemeenschap.

De gedoodverfde minister van Handel is Wilbur Ross, in de VS bekend als King of Bankruptcy. Ross verdiende miljarden met het opkopen van vrijwel failliete mijnen en zware industrie om die vervolgens weer voor de aandeelhouders winstgevend te maken en werknemers te ontslaan want dat zijn kostenposten. Betsy DeVos wordt genoemd als nieuwe minister van onderwijs. De Nederlandse media zijn helemaal op stoom nu er een vrouw met Nederlandsche wortels in de komende Amerikaanse regering mag aanschuiven. Mevrouw DeVos komt uit een familie met 6 miljard vermogen, die rijk geworden is met een ponzi scheme. Ze investeert haar vermogen in christelijke private scholen, zat in het bestuur van een organisatie die vindt dat er niks mis is met kinderen die in de mijnen werken. DeVos doneerde 10 miljoen aan Trumps campagne en krijgt als beloning een plekje in zijn team. Typisch iets waar de gewone Amerikaan zich mee kan identificeren.

Naast de opmerkelijke benoemingen van miljardairs — gazillionairs volgens Politico, ultrarechtse media-ondernemers, conservatieve fossielen en fanatieke christenfundamentalisten besteedt Trump zijn voorbereiding op zijn presidentschap vooral om tegen critici en de media te ageren, die volgens hem corrupt, misdadig en zielig zijn. Trumps favoriete communicatiemiddel is Twitter en het ziet er niet naar uit dat dat gaat veranderen als hij is beëdigd. Ondertussen heeft Clinton 2 miljoen meer stemmen opgehaald dan Trump. Het systeem waarvan Trump zei dat het niet deugde heeft hem aan de overwinning geholpen. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit wat hij zegt of doet. Hij zegt de ene keer dat en de volgende keer het tegenovergestelde, zijn fans vinden het prachtig. Alles is geoorloofd in de strijd tegen de elite.

In het kleine Nederland gebeuren ook zulke dingen, weliswaar op veel kleinere schaal. De partij Voor Nederland van PVV-dissidenten Van Klaveren en Bontes kwam in het nieuws omdat ze hun Europese denktank IDDE, waaraan naast VNL ook UKIP verbonden is, 735.000 euro aan Europese subsidies heeft misbruikt om donateurs te ronselen voor hun anti-EU campagne. Bontes was penningmeester van IDDE, maar zegt door de afstand dat hij niks kon controleren. GeenPeil kreeg zo een gratis advertentie in de Telegraaf. Vrije jongens konden in ruil voor hun donaties rekenen op compensatie via opdrachten. Zo werd voor 50.000 euro aan toiletpapier vol taalfouten bedrukt, maar omdat het tegen de EU was was het gewoon goed. VNL liet weten dat ze uit IDDE zijn gestapt en zijn zich van geen kwaad bewust. Je loopt gewoon weg als het mis gaat.

Het betoog van Wilders in de laatste zittingsdag van zijn proces was prachtige televisie, aldus de tv-recensent van NRC.  Het werd door zeker een miljoen mensen bekeken. Volgens de recensent hield Wilders een “vlammend betoog”. Hij ageerde tegen de politiek correcte linkse elite, tegen het OM, de rechters en maakte zo van het stafproces iets waar hij anderen van beschuldigt. Een politiek proces. Volgens Wilders staan met hem miljoenen Nederlanders terecht, maar zal het niks uithalen want overal in de wereld komt het volk in opstand tegen de elite. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk en de VS, riep hij de rechters na. Dat de regering Trump het rijkste kabinet ooit zal zijn realiseert hij zich niet. Trump ontvangt zijn intimi op een van zijn golfbanen of in een van zijn optrekjes zoals in Florida, een landgoed waar je je mag huisvesten als je 100.000 dollar lidmaatschap per jaar betaalt. Typisch iets waar de gewone Nederlander zich mee kan identificeren.