Hypochondrisch gehuil dat een massamoord kan aankondigen

Als je zo oud bent als ik heb je het nog meegemaakt: een donkergekleurd persoon, liefst van het mannelijk geslacht, werd Piet! Piet! nageroepen op straat. Ik heb er geen herinnering aan of het lichtgetinte jongelui waren die nog piet/sintgelovig geacht konden worden. Je zou denken van wel. En ik zou gedacht hebben dat dit nu voorbij was, en dan lees ik in een verhaal van 8 december jongstleden:

Delima stoort zich steeds meer aan mensen die even willen voelen aan haar kroeshaar. Dat gebeurt haar soms zo’n drie keer op een dag. Om die reden gaat ze dan ook niet graag naar dorpjes.

Het hele verhaal.
Bij zoiets staat mijn verstand al bijna stil. “Mensen”, waarmee dus de Witte Autochtonen bedoeld worden, die aan je haar willen gaan zitten omdat het zo exotisch is. In Nederland, in 2016? Dit is zo ongeveer het equivalent van het Piet! Piet! roepen van een halve eeuw of langer geleden. Van zwartepietpraat zijn we wellicht weer een maand of negen, tien verlost, en ik zou willen dat het volgend jaar gewoon voorbij is. Weg met die vent, zoals de zak van Sinterklaas ook weg is.
Ik zag een tijdje terug op Youtube Mies Bouwman in gesprek met Godfried Bomans – dan weet men hoe lang geleden het moet zijn, ik heb geen zin om er nu naar te linken. Bomans vond het in overeenstemming met het Tweede Vaticaans Concilie dat Sinterklaas bij aankomst de zak overboord van de stoomboot gooide: vanaf nu zijn we geen van allen meer stout. Dan kan die boemanknecht toch ook weg – hij is inmiddels gaan studeren.

En nu zemelt en zeurt het een en ander weer over kerst. “Ze” willen dat van “ons” afnemen. Excuseer hoor, maar net als het Sinterklaasfeest met zijn chocoladeletters in de winkels eind augustus, hebben “we” geen “ze” nodig om de zonnewendeviering te verkankelemoenen. Overal wekenlang dat gejengel van Whitney Houston, Mariah Carey, Wham!, Slade of Wizard en verdere Engelstalige rotzooi mierend en klierend uit luidsprekers, al dan niet van radio. Het valt toch onmogelijk vol te houden dat deze glijmiddelen voor de consumptiemaatschappij iets met christendom of “traditie” te maken hebben, laat staan met die merkwaardige uitvinding van de laatste tijd, de joods-christelijke cultuur. Of kerstbomen, kerststollen en het slagveld aan dood dier op tafel. En drank.

De vraag waar ik mee zit, en ik heb geen antwoord – probeert u het maar: is dit hypochondrische gedoe in het openluchtmuseum met wisselende attracties nu een goed teken, van de zwakte van die hele consumptiemaatschappij? Of zijn dit de voorboden van een massamoord? Het een sluit het ander trouwens niet uit.
Zeg het maar.

6 gedachten over “Hypochondrisch gehuil dat een massamoord kan aankondigen”

  1. Bedoel je psychologische moord (wat Delima) meemaakt en die tevens onderdeel van xenofobie en racisme is, of gewoon lichamelijke massamoord?

  2. De psychologische massamoord is al jaren aan de gang. Nee, ik bedoel wel degelijk massamoord, doden van de Ongewenste Anderen.

  3. Op het thema lichamelijke uitroeiing te blijven doch ander artikel – over Biko – zou je collega KRK ook Patrice Lumumba kunnen noemen die nog een icoon van het Afrikaanse verzet en onafhankelijkheid streven is die door de Belgische MIVD vermoord werd.

  4. Wat ik net plaatste over Patrice Lumumba met betrekking tot beide artikelen inclusief S. Biko kwam tot stand omdat de functie voor direct feed-back, oftewel reacties aangeven op Krapuul is komen te vervallen en tevens neemt het onhandig veel tijd in beslag om artikel als reactie te doen opschrijven.

    Heb ik nog niet ’s de tijd gehad om de volgende van de reeks – opkomst van het fascisme in Nederland – te kunnen indienen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.