Paella met kip en garnalen

Vorige week had ik een Egyptisch recept voor lamskoteletten en deze week heb ik weer een mediterraans recept. Paella is een Spaans recept, dat zijn oorsprong heeft in Valencia, zie voor nadere uitleg http://nl.wikipedia.org/wiki/Paella.

De oorsprong van de Paella, is net als bij zoveel beroemde en bekende recepten, het bijeenvoegen van bepaalde ingrediënten, welke juist veel in een bepaalde streek werden verbouwd, zo ook de paella. In Valencia en omstreken, was er dankzij de moerasgebieden, veel groente en rijstteelt, waardoor de bewoners voorzien waren van veel verse groenten, rijst, en er ook hun eigen kippen en konijnen op na hielden. Daarbij kwam nog de mediterrane kust, met zijn verse vis, zijn schaal- en schelpdieren. En de olijfbomen, dus ook de olijfolie. De Arabieren brachten de rijst, van oorsprong komende uit Indië en China, mee naar Spanje vanuit Noord- Afrika.

Bij Paella zijn er 2 belangrijke belangrijke factoren om rekening mee te houden. Ten eerste moet de rijst echte paella rijst zijn, alloz calasparra, en ten tweede mag de visvulling niet te lang mee sudderen. In tegenstelling tot risotto is het niet de bedoeling dat je een half zachte rijst krijgt. Als je geen paellapan hebt kun je het beste een grote kookpan gebruiken.

Dit recept is voor een groot publiek van ongeveer 10-12 mensen.

Ingrediënten

1 hele kip

1,75 liter kippenbouillon

½ theelepel losse saffraan

150 ml olijfolie

8 tenen knoflook, in dunne plakjes

16 grote rauwe garnalen, kop verwijderd, maar ongepeld

150 gr chorizo picante, in plakjes

2 middelgrote uien, fijngesneden

2 tomaten, ontveld en kleingesneden

750 gr rijst (calasparra)

1 takje rozemarijn, naaldjes weghalen

150 gr sperziebonen, in kleine stukjes van 1 cm

150 gr doperwten

Verdeel de kip op de gewrichten in stukjes, haal de botjes uit de borst en het dijbeen. De meeste ambachtelijke slagers zijn nog bereid dit voor je te doen. De kippenvleugels moet je heel laten. Doe de bouillon in een grote pan, voeg de botten toe en laat het 20 min. intrekken. Doe er saffraan bij en houd de bouillon warm. Na die 20 min. de bouillon in een zeef doen.

Verhit 4 eetlepels olie in een grote kookpan en bak de stukjes kip rondom bruin. Kip even apart leggen in een schaal en nog wat olie in de pan doen en de helft van de knoflook, alle garnalen en de chorizo ongeveer 5 min. bakken. Doe na 5 min. de tomaten erbij en laat het 15 min. pruttelen op een laag vuurtje.

Voeg de rijst toe en schep de rijst om de 2 min. om. Voeg er de bouillon bij, de stukken kip, rozemarijnblaadjes en 2 eetlepels zout.  Het probleem zit hem in de hoeveelheid bouillon die je toevoegt om de rijst toch zacht te krijgen. Ik adviseer niet al te veel bouillon erin te doen, ongeveer 0,5 liter om te beginnen. Beter te weinig dan te veel. Je kunt achteraf nog altijd bouillon toevoegen om de rijst zachter te maken. Laat de paella 20 min. pruttelen en draai de pan af en toe om zodat alles gelijkmatig gaar wordt.

Ondertussen de doperwten blancheren in een pan met licht gezouten water. Als ze klaar zijn uitspoelen. Verdeel de doperwten, garnalen en chorizo gelijkmatig over de pan en laat het geheel 10 minuten pruttelen. Daarna is het wel klaar en kun je eten.

Buen provecho!

Gebruikte bronnen:

http://www.smulweb.nl/152853/artikel/La-paella-espanola

http://nl.wikipedia.org/wiki/Paella.

Rick Stein’s Mediterrane Odyssee, ISBN nummer 9789043911214, 2007

2 gedachten over “Paella met kip en garnalen”

Reacties zijn gesloten.